Május 19,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mindenki hibás, csak én nem, bebebe

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,581,270 forint, még hiányzik 1,418,730 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napok óta az internetes fórumok egyik vezető témája, a július 14.-étől már online is kapható BKK jegyek vásárlása. Az ok nem a rendszer hibátlan működése, hanem a számos biztonsági rés felfedése. A vásárlók által használt jelszavak feltörése pofon egyszerű, amivel személyes adatokhoz juthat bárki. Az internetes fórumok, majd később a nagyobb lapok is átvették a hírt,  melyet teszteltek is később. Bizonyították hogy a BKK új rendszere több ponton is hibás, könnyen feltörhető, valamint annyiért vehetünk napi,heti vagy havi jegyet, amennyiért csak szeretnénk.

A biztonsági réseket felfedő online felhasználók megkeresték a BKK-t, hogy állítsák le a rendszert és javítsák ki azt, azonban ahelyett, hogy a cég vezetése megköszönte volna azt, hogy a hibára felhívták a figyelmüket, egy igen undorító válasszal reagáltak. Ez pedig tökéletes képe annak, ahogyan a mai magyar kormány, és annak szervezetei működnek, hülyének nézve a saját polgárait.

Ma délelőtt Dabóczi Kálmán a BKK vezérigazgatója, valamint Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes tartott sajtótájékoztatót az ügyben. A sajtótájékoztatót így kezdték: „Nem kívánok úgy tenni, mintha nem érzékeltük volna, milyen kibertámadásoknak volt kitéve a rendszer”. Tehát a rendszer amúgy tökéletesen működött volna, ha a gaz felhasználók nem kibertámadják meg a BKK technikailag kifogásolhatatlan oldalát. Teljesen érthető.

Később kitértek azon felhasználókra is, akik felhívták a BKK figyelmét a biztonsági résekre, köszönet helyett azonban gyerekes kioktatást kaptak. „Lehet visszaélni a bérlethamisítással és erre büszkének lenni, viszont a következményeket is kell viselni.” Majd Dabóczinak még ezt is sikerült alulmúlnia a következővel:

„Az okos megoldások az okos embereknek való. Aki nem érte el azt a szintet, hogy okostelefont tudjon kezelni, annak ez nem egy kényelmes megoldás”

A főpolgármester helyettes tovább folytatta kitűnő gondolatmenetét. „ Ez a webshop semmivel nem gagyibb, mint az itthon működő hasonló szolgáltatások. Kíváncsi lennék, ha mást támadnának be, mennyi idő alatt rogyna térdre. Tudom, hogy sokaknak fáj, hogy ez a projekt megvalósult – ilyen világban élünk – nem meglepetés, de nem örülünk neki.” Tehát ahelyett hogy a BKK elismerte volna, hogy az elektronikus rendszere tele van technikai hibákkal, megköszönte volna azoknak, akik erre felhívták a figyelmet, elküldte őket a fenébe.

A BKK kommunikációja egy 6 éves gyermek szintjén van, aki megsértődik bármit is mondanak neki, majd a másikat hibáztatva beárulja őket anyucinak, akik ez esetben az újságírók. Ahelyett, hogy egyszer az életben elismernék, hogy a rendszer hibás, és javításra szorul, mindenki mást hülyének néznek. Nem ártana szólni nekik, aki ebből a hercehurcából rosszul jött ki, azok pont ők, ugyanis az emberek nem hülyék, akármit is szeretnének ők gondolni.

Webropi, egy Tumblr felhasználó levelének utolsó bekezdésével fejezném be a gondolatmenetemet. Ő volt az, aki elsők között lelt a biztonsági résre.

„Számíthatok feljelentésre? :)”

Igen kedves webropi, a BKK már megtette a büntetőfeljelentéseket a „hackerekkel” szemben, bizonyítva, hogy nem az a hibás aki egy rossz rendszert hozott össze, hanem az, aki erre felhívta a figyelmet. Csak így tovább, kedves BKK.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.