Május 18,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Tedd le azt a karót, Rózsi!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,564,948 forint, még hiányzik 1,435,052 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A kolléga tegnap megvilágította az ösvényt, amely a bulvár mocsarába vezet, kövessük hát az útmutatást. Itt is van rögtön egy interjúrészlet, amely a Blikk nevű tudományos magazinban jelent meg a minap, szó szerinti idézet következik:

Világrészek akarnak áthelyeződni, amit elfogadhatatlannak tartok. Mindenki a maga helyén találja meg a boldogulását, és ne zavarjon másokat. Ez a nézetem. Kerítéspárti vagyok, pár sodronyt szívesen hozzá is adnék. Ha át akarnának gyalogolni a birtokomon, a rendcsinálásba magam is beavatkoznék.

Akkor is adódtak problémák, amikor romák laktak a szomszédságban. Először a láncfűrészem tűnt el a kamrából, ahová csak kisgyereket lehetett beszuszakolni a rácson keresztül, és ilyen forma kölykei itt akkor csak nekik voltak. Később a kutyámat mérgezték meg, és ekkor átmentem hozzájuk egy szőlőkaróval. Nem szívesen fenyegetőztem, de ha nem tettem volna, nem lenne respektem. Ezért is szoktam gyakorolni a lőtéren.

Hát nem gyönyörű? Dehogynem. E nemes gondolatok Demjén Rózsi Ferenc Kossuth-díjas művészt, szólistát, számtalan sláger énekesét, valamint (társ)szerzőjét dícsérik, akivel kapcsolatban egyébként két héttel ezelőtt írta meg a komplett magyar média, hogy döbbenetesen, borzasztóan, mellbevágóan alacsony a nyugdíja (48 500 forint). A hírt akkor is a Blikk göngyölítette fel. A művész úr, aki állítása szerint 40 évig fizette a járulékokat, és megnyugtató anyagi hátterét sem rejtette véka alá, azt is mondta, és majdhogynem a szívembe markolt ez a kijelentése:

Nagyon bánt, hogy azok, akik egykor az életüket tették fel arra, hogy másoknak a muzsikálással örömet szerezzenek, ma nyomorognak.

Az más kérdés, hogy Rózsink érvelése, amivel számos, jobb időket megélt zenész nyomorgását indokolta, úgy hülyeség, ahogy van. Bródy János el is magyarázta, hogy Demjén rosszul tudja, vagy rosszul emlékszik, ugyanis senki nem nyúlta le a zenészek nyugdíját, így az övét sem:

Tisztelem Rózsit, de tévesen fogalmazott. Az ORI (Országos Rendező Iroda, a zenészek felügyeleti szerve – szerk.) és az Interkoncert egyetlen zenészt sem alkalmazott, ennél fogva nyugdíjjárulékot sem vontak le tőlük (következésképpen Rózsitól sem vonhattak – szerk.). A többségük szabad foglalkozású volt, mindenkinek magának kellett volna fizetni a járulékait.

Ezt a bevezetőt azért voltam kénytelen ilyen hosszúra nyújtani – és máris kanyarodjunk vissz a kiindulási ponthoz -, mert nem áll össze a fejemben a kép. Igen, egyfelől igazán tiszteletre méltó, hogy Rózsink nem siránkozik (durva is lenne ilyen körülmények között), ellenben aggodalmát fejezi ki azok iránt, akik szociális juttatásokra szorulnak, hogy valahogy, nagyon szegényesen megéljenek. Igen, vannak jópáran, és nem csupán zenészekről, színészekről, valaha ünnepelt művészekről van szó. Rengetegen vannak ilyenek, akik miatt persze nem Demjén Rózsinak kell aggódnia.

Hanem például és leginkább annak a regnáló hatalomnak, amelynek ő is lelkes rajongója, és amelyik magasról leszarja azokat a szerencsétleneket, akik miatt a mindenkori rendszereknél jól fekvő, nem mellesleg tehetséges zenész színpadiasan aggódik. Az elkötelezett Fidesz-szimpatizáns Demjén (félreértés ne essék, szíve joga annak lenni), a szívvel-lélekkel udvari muzsikus, a pártrendezvények kötelező darabja, a Föld könnyei című csodálatos fideszes kampánydal, vagy a brutálisan túlárazott vizes vb himnuszának szerzője, aki egyébként elismerésre és tiszteletre méltó pályát futott be, ezúttal tehát az általa imádott politikai oldal bűzös, háborús propagandáját büfögte fel egy bulvárlapnak adott interjúban.

És ahogy Demjén Ferencnek joga van azt imádni, akit akar, nekem jogom van szóvá tenni, hogy a jobb időket megélt, ünnepelt énekes egy szellemi toprongy szintjén kelti a feszültséget, burkoltan migránsozik, és mivel migránsok nem lopták meg, de még a birtokán sem gyalogoltak keresztül, cigányozással népszerűsíti az önbíráskodást. Ezen a megszólaláson pontosan látszik – csak és kizárólag ezért nem sajnálom rá az időt -, hogy mekkora kárt tesz ez a nemzeti mázzal leöntött, butaságot, tájékozatlanságot, rossz reflexeket meglovagoló politikai retorika a fejekben. Lám, Rózsi bácsi is milyen szépen elszavalta.

Számomra kiábrándító azzal szembesülni, hogy munkásságuk alapján elismerésre jogosan igényt tartó közszereplők, akik jellemzően nagy közönséghez jutnak el a munkájuk révén, ilyen módon hülyülnek el (jóindulatúan nem tekintem adottnak a mentális állapotot, inkább egy folyamat eredményének) és propagálják a szellemi moslékot. Demjén nem csupán összemossa a menekülteket a cigányokkal, és nem csupán kollektív veszélyforrásként azonosítja őket, de közben arról beszél, hogy mindenkinek joga van önhatalmúlag igazságot szolgáltatni saját magának. Hova vezet ez a sötétség, ami nem a fényérzékenység okán hordott napszemüveg mögé, hanem a fejbe szorult?

Nem először írjuk le: tragikusan rossz irányba visz az effajta felelőtlen trollkodás, amit sejtésem szerint Rózsink viszont teljesen komolyan gondolt. Azt hagyjuk a picsába, hogy a dán felmenőkkel rendelkező, Amerikából idetelepült feleség oldalán leélt 29 év után arról óbégatni, hogy mindenki a maga helyén találja meg a boldogulását, mekkora pitiánerség. Igen, tudom, ne mossuk össze ezt a menekültáradattal, ami egy óriási és összetett probléma, de pont ezért üzenem Rózsinak is: ahogy ő, úgy én sem szeretném, ha számolatlanul özönlenének Európába a terroristáknak kikiáltott menekültek. Viszont ettől a háborús állapotokat idéző migránsellenes hangulatkeltéstől a probléma nem oldódik meg, ellenben az idegengyűlölet garantáltan ittmarad.

Kettő. Milyen ország az, ahol egy neves és hírneves énekes nyíltan beszél arról, hogy ő úgy gondolja a törvényességet a helyére állítani, hogy egy szőlőkaróval átmegy a szomszédba hadonászni, mert valamit elvittek tőle, és ő pontosan tudni véli, ki volt a tolvaj? Az önbíráskodás tudtommal büntetőjogi kategória, és én egyáltalán nem gondolom, hogy Demjén Rózsinak vagy bárkinek ebben az országban feladata vagy joga lenne ilyen módon rendezni a kínkeserveit. Ha jól sejtem, ez a rendőrség dolga, nevezetesen az, hogy megvédje a polgárokat, jelen esetben az, hogy törvényes vagyonvédelmet biztosítson annak a Demjénnek, akinek a birtokát rendszeres támadások érték/érik.

És ezzel egyáltalán nem vitatom el a felháborodás jogát, de mégiscsak érdekelne, hogy a szőlőkarón innen és túl, mit gyakorolsz te a lőtéren? Majd legközelebb lelövöd a rácson keresztül bemászó roma (!) kisgyereket, ahelyett, hogy a rendőrségen toporzékolnál, hogy cselekedjen? Szeretett kormányod azt ígérte, hogy két hét alatt rend lesz, akkor most mi van? Baranyában neked kell a szőlőkarót bevetni, mert nincs aki megvédjen? Az öblös cigányozás rendben van, ha többre nem futja, de látni kéne, hogy ez sem fogja megoldani a problémát, mint ahogy az extra-sodronyaid sem a menekültkérdést.

Szerintem tedd le azt a karót, Rózsi! Vannak még sokan ebben az országban, akik szerint nem az az élet rendje, hogy fanyelű konyhakésekkel megyünk át a szomszédba számonkérni a lopott szajrét. Erre sem erkölcsi, sem jogi alapja nem lehet senkinek. Még neked se. A respektet már kivívtad másképp, ezzel csak a megvetést érdemelnéd ki.

Ha már úgyis annyira aggódsz a nyomorúságban tengődő pályatársaidért, akiket cserbenhagyott a gondviselés, inkább tegyél valamit az érdekükben. Ahelyett, hogy szeretett nemzeti kormányod agymenéseit a gyakorlatban alkalmaznád és a közveszélyes butaságot terjesztenéd.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.