Május 10,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Meg is lehet köszönni. Budapest, Kossuth tér 1-3.

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 470,704 forint, még hiányzik 2,529,296 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ez a hét sem tud eltelni kormányzati hurráéljen, nesztek birkák nélkül. Amiért normális országban minimum tarkón vernék a politikusokat – tekintettel az évszakra – egy jókora hólapáttal, azt kicsiny hazánkban világraszóló győzelemként, végtelen jótéteményként tálalja a kormány. És ez mind semmi, a valami az, hogy van, aki bekapja és rágatlanul le is nyeli.

„Az Otthon Melege Program kiegészítéseként, vélhetően február végétől új energiatakarékossági pályázatok jelennek majd meg, amelyekkel 0 százalékos kamatozású visszatérítendő hitelt igényelhetnek az érintettek, a támogatási körbe minden eszköz belefér, ami legalább 1 kilowattóra energiát meg tud takarítani – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Szabó Zsolt szerint a támogatás a fűtéskorszerűsítéstől, nyílászáró cserén át a szigetelésig bármire felvehető.

Lakóközösségek, lakások, társasházak, családi ház tulajdonosok, magánszemélyek kérhetik, családi házaknál 500 ezer forinttól 10 millió forintig, lakásoknál pedig 500 ezer forinttól 7 millió forintig lehet támogatást igényelni. A pályázathoz 10 százalék önrész kell – tette hozzá.

Ez a program utófinanszírozású, az ügyfelek a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) pontokon keresztül igényelhetik, költség- és kamatmentesen.

A pályázatban két kategória van: a központi régió, ami Budapestet és Pest megyét érinti, itt 9,4 milliárd forinttal indul program, az ország többi részében pedig 105 milliárd forint lesz a forrás keret.

Az államtitkár felidézte: a 2014 őszén indult Otthon Melege Program eddig mintegy 125 ezer családot érintett.” (MTI)

Miután közösen kiörültük magunkat, nézzünk a nagyvonalú bejelentés mögé. Az Európai Unió mintegy 90 milliárd forintnyi támogatást nyújt hazánknak. Ezt a pénzt az Unió a lakosságnak adta energetikai korszerűsítésre. A kulcsszavak: lakosság és vissza NEM térítendő támogatás. Erre mit lépett a kormány? Igen, drága barátaim a közmunka felszentelt szigetén. Átcsoportosította a pénzt. Ez egy kedves megnevezése a lakosság megkárosításának.

Tehát ebből a pénzből majd állami és önkormányzati épületeteket korszerűsítenek. Ez többszörösen is hurrá. Egyrészről – ha például én, mint magánember pályázok mondjuk ablakcserére, hőszigetelésre, vagy akármire – képes vagyok azt a kivitelezőt megbízni a munkával, akit akarok. Nekem baromi nehezen tudják bemesélni, hogy jobban járok, ha mondjuk a Száros és Méh Kft.-t bízom meg négyszeres áron, én képes vagyok a másik (vagy harmadik, esetleg ötödik) céget megbízni, mert olcsón és jól dolgozik.

Állami és önkormányzati épületek esetében ez nem így van. Ők szépen azt bízzák meg, aki ki van adva és annyiért, amennyiért ki van adva. Még így is talált pénz, mert nem kell visszafizetni. Nem mindegy az a fenntartónak, hogy egyébként negyedannyiból is kijött volna a korszerűsítés? De. Így történt ez a közvilágítás, vagy például a játszóterek esetében is.

Másrészről így nincs akadálya annak, hogy ingyen pénzből felújítsanak ezt-azt, aztán valamelyik elvtárs valamelyik családtagjának eladja az állam, mert neki pont nem kell.

A drága, boldog és mindennel elégedett polgár pedig nyugodtan csókdoshatja a kormány kicsi kacsóját, amiért ennyire rendes és gondol az ő boldogságára is. Hát hiszen kap hitelt. Kamatmentes, de hitel. A hitelnek az a sajátossága, hogy vissza kell fizetni. Az már csak hab a tejszínhabos füstöltlazacon, hogy a hitel utófinanszírozású. Fordítom ezt is: nincs előre pénz, csak utólag.

Foglaljuk össze: az Unió adott 90 milliárd forint támogatást a lakosságnak, amit a kormány elvett. Helyette a magyar ugarlakó kaphat hitelt, de ezt is csak utólag. Ahelyett, hogy minimális saját erő mellé kaphatott volna pénzt, amit nem kell visszafizetni, most kaphat kölcsönt, amit vissza kell fizetni, de előtte még valahonnan szereznie kell pénzt, hogy meg tudja csináltatni a korszerűsítést. Az utófinanszírozás ugyanis ezt jelenti. Először te, drága hülye polgártárs, megveszed a nyílászárót, a kazánt, a szigetelőanyagot, kifizeted a szakembert, majd az összes kifizetett számláddal elballagsz a bankba és esetleg kapsz utólag hitelt, persze csak akkor, ha előtte pályáztál és nyertél. Arra, amit már kifizettél. Aztán a következő években szépen törleszted a hitelt.

Remélem, érthető. És azt is remélem, a hívek nagyon, de nagyon boldogok, amiért ilyen jó és gondoskodó kormánya van ennek a nyomorult országnak. Meg is lehet köszönni. Budapest, Kossuth tér 1-3.adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.