Május 3,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Egyetlen dilettáns parazitát sem hagynak az út szélén

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 41,556 forint, még hiányzik 2,958,444 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Megvan az az őstehetség, akit annyiszor neveznek ki diplomatának, ahányszor tönkreteszi a valaga alá tolt (köz)médiát? Nincs? Akkor beszéljünk egy kicsit róla. Szabó László Zsoltról, az MTVA megkérdőjelezhetetlenül sikeres bukott ex-vezéréről van szó, akit 1999 tavaszán, az első Orbán-kormány idején neveztek ki először a Magyar Televízió élére, emberünk pedig gazdasági konszolidáció ígérve robbant be a tettek mezejére.

Nem is akárhogyan: közel két év alatt az MTV legértékesebb ingatlanaitól sikerült is neki áron alul megszabadulnia (16 milliárd forintból csupán 11 milliárd folyt be bevételként). Noha majdnem 1500 embert elbocsátottak, a 2000-es év végére a társaság adósságállománya 20 milliárd forintra nőtt, és az intézmény felélte az ingatlanok eladásából származó pénzösszeget is. Bár kinevezésekor 20 százalékos nézettséget ígért egy éven belül, a két év után – bizalomvesztésre hivatkozva – leköszönő elnök 5,6 százalékos nézettséget hagyott maga után.

A Magyar Televízió felügyelőbizottsága és két SZDSZ-es képviselő feljelentése nyomán hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt nyomozás indult az ügyben. Mi történik ilyenkor? Szabó László Zsolt a Fidesz jóvoltából elfoglalhatja diplomáciai álláshelyét az ausztráliai Canberrában, kulturális beosztott diplomataként.

Bár a 2002-es kormányváltás után az igen tehetséges köztévés diplomatát hazarendelték, 2003-ban a Polt Péter kézivezérelte ügyészség megszüntette a nyomozást, mint tette és teszi minden olyan ügyben, ahol a vádlott, az igen valószínű felelős és elkövető Orbánék kegyeltje. A Fővárosi Főügyészség indoklása szerint „az MTV Rt. 2001 végére bekövetkező helyzete és keletkezett vesztesége nem Szabó László Zsolt kötelességszegő magatartásának következménye volt”. A veszteségeket pedig ki nem szarja le.

Ha Polt Péter és a Fidesz velünk, kicsoda ellenünk alapon Szabó fellélegezve, mint aki jól végezte dolgát, futott még egy kört a Széles Gábor-féle gravitációból fakadó néphülyítésben élen járó Echo Tv vezérigazgatói széke körül, majd 2013 októberétől az MTVA szintén vezérigazgatói posztja szakadt a nyakába.

Nem telt el két év, sőt, csak alig öt hónap az évi 80 milliárd forintnyi közpénzt elnyelő közmédia rendkívül sikeres 2015 március 15-i megújítása óta és ugyanezen év augusztusában Szabó László Zsolt saját kezdeményezésére távozott a közmédia éléről. Tette ezt azután, hogy az új köntösbe bújt hírcsatorna technikai hibákkal tarkított, közröhejbe és közmegvetésbe fulladt indulását a maga idején azzal magyarázta, hogy csak az nem hibázik, aki nem tesz semmit. Saját bevallása szerint fel volt készülve arra, hogy apróbb hibáikat felnagyítják majd, de ez azért van, mert súlya van annak, amit csinálnak, szem előtt vannak.

Most 2016 márciusának végét írjuk és úgy néz ki, hogy az aprócska, jelentéktelen hibák beváltották a hozzájük fűzött reményeket: Szabó kedvéért a magyar diaszpóra jelentős létszámára, a csendes-óceáni térségben kialakítandó hangsúlyosabb magyar jelenlétre, illletve a kereskedelmi-kulturális kapcsolatok erősítésére való tekintettel Új-Zélandon, Wellingtonban nagykövetséget létesít a magyar kormány. Szabó László Zsoltot eltüntetik szem elől és a magyar állam pénzén kínálnak neki nyugodt, békés életet ott, ahova Kósa Lajos nem önkormányzati pénzen Rolling Stones koncertre jár.

Ilyen ez: a totális kontraszelektáltság, a következmények nélküli dilettánskodás, a tehetségtelen, de szervilis izzadás mindig meghozza az eredményét. A Fidesz újabb 400 milliós befektetéssel (majd évi további százmilliós ráfordítással) köszöni meg egyik senkiházi, világ életében kitartott nyaloncának a fáradságot nem ismerő szorgoskodást közpénz milliárdok elsíbolásában és a magyar társadalom szellemi leamortizálásában.

Szabó László Zsoltnak elévülhetetlen szerepe van a közmédia arcpirító lezüllesztésében (nem a népszopásos nyelvbotlásokra gondolok) és a szakmai szempontok széleskörű háttérbe szorításában: keményen küzdött azért, hogy a nevetségesen alacsony költségvetésből a maximálisat kihozza, de valószínűleg a balliberális média ármánykodása nyomta le az ő lázas igyekezetét.

Lehetne indokolatlanul kezet dörzsölgetni, hiszen az, hogy a csendes-óceáni térségben is indokoltnak látszik nagykövetséget nyitni, annak nyílt beismerése, hogy a magyar munkaerő számolatlanul hagyja maga mögött ezt a földi paradicsomot minden irányba. Lehetne örülni, hogy egy újabb kártékony, semmihez nem értő, hűtlen kezeléssel és válogatott bűncselekményekkel kapcsolatba hozható politikai megbízott tűnik el a színről. Sajnos megint nem erről van szó.

A futsalosok által uralt külügy szerint ugyanis a térséget ismerő, felkészült szakemberről van szó, aki ráadásul még több nyelven is beszél. Ez nem büntetés, ez elismerés. Ott tartunk ma, hogy kvázi fantasztikus érdemnek számít, hogy valaki nagykövetként más nyelvet is beszél, mint az anyanyelvét. Nem is lehetne hitelesebben képviselni Magyarországot bárhol a világon, mint egy ilyen emberrel. Aki már egyszer csődbe vitte a közszolgálati médiát, aki ellen bűncselekmény elkövetésének gyanújával nyomoztak, de akit a Fidesz által vezérelt ügyészség hálából felmentett és aki minden idők legszánalmasabb szintjére nyomta le ugyanazt a közmédiát.

A Fidesz vérlázító személyzeti politikájának iskolapéldája ez is: amikor a hatalom seggét védő, azt kiszolgáló cinkosokat mennybe viszik, akik meg véletlenül saját kútfőből cselekednének, gondolkodnának, megkérdőjeleznénak, azokra csuklóból lőnek. Szabó László Zsolt tiszetességesen viselkedett, megsebesült a csatatéren és kihozták onnan. Tisztességesen jó helyre juttatta a közpénzt, sikeresen mosta az agyakat éveken át, mehet Új-Zélandra további százmilliókért.

A Fidesz soha egyetlen dilettáns csicskáját sem hagyja zsíros állás nélkül, amiért máshol azonnali elbocsátás jár, azt ők minden körülmények között búsásan honorálják. Így áll össze ez a rendszer, amiben mindenki helyet kap, – akár a világ túlsó felén is – aki szó nélkül végrehajt és így marad ki mindenből az állampolgár, akinek a feje fölött, akinek a pénzéből ezt a rengeteg disznóságot véghezviszik.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.