Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Csak egy buta nő vagyok

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nagy bánatomra ma még semmi örömhírt nem közölt a hurrápropaganda, marad nekem a tegnapi jó. Nem baj, annak is tudok én örülni.

Nőtt a házasságkötések száma, jelentette be Novák Katalin családügyi államtitkár. Éljen és hurrá! Ez dupla öröm számomra. Elsősorban is annak örvendek nagyon, hogy van nekünk családügyi államtitkárunk. Tuti van neki államtitkár helyettese és ha a mostaninál is nagyobb a szerencsénk, akkor nem is egy, hanem több. Ez azt jelenti, hogy néhány család már biztosan normálisan meg tud élni abból, hogy családügyileg munkálkodnak értünk.

Sikerült lelnem egy interjút Novák Katalinnal. Mert engem érdekel az ő munkássága, ha már. Mert fontos nekem, hogy legyen egy családügyi államtitkár, akik bejelenti a jó híreket, aki ápol és eltakar…ja, az más.

Tehát van egy interjú, amiből kiderül, mit is csinál családügyileg Novák Katalin és mekkora szerepe van abban, hogy mára mindenki mindenkivel össze akar házasodni, gyereket akar szülni minden nő és néhány férfi, teljes a boldogság és jobban teljesítünk. A tovabbtanulas.info tavaly faggatta az államtitkár asszonyt, de szerintem ma is érvényesek az akkor elmondottak.

A tovabbtanulas.info kérdése: „Milyen feladatokkal, élményekkel jár család-és ifjúságügyért felelős államtitkárnak lenni? Mennyire nehéz ez az életpálya?

Novák Katalin válasza: Három gyerek anyukája vagyok, ez meghatározza az életem minden pillanatát. Ha valaki családanya és munkája van, az tudja, hogy a két dolgot soha sem egyszerű összeegyeztetni. Semmi pénzért nem mondanék le a gyerekekkel, a családdal való együttlét napi szintű örömeiről, ugyanakkor az alkotó munka is fontos számomra. Hat évig voltam otthon a gyerekekkel. Ezt az időszakot rendkívüli értéknek tartom. Azt is hozzáteszem, hogy a hatodik év végén már tényleg nagyon hiányzott a munka.”

Kérdés: „Államtitkárként melyik sikerére a legbüszkébb?”

Válasz: „A családom tölt el a legnagyobb büszkeséggel. Büszke vagyok, hogy sikerült megőriznünk a stabilitást, és a mindennapi kapcsolatom kiegyensúlyozott a gyerekeimmel.”

Kérdés: „Mennyire nehéz vezetőnek lenni és embereket motiválni?”

Válasz: „Nem elhanyagolható szempont, hogy nőként vezetem ezt a területet. Ezen a téren nagyon jók a tapasztalataim, soha nem származott problémám abból, hogy nőként, családanyaként töltöm be ezt a pozíciót.”

Egyszerűen fantasztikus! Én aztán megértem, mert magam is nő vagyok, ráadásul nekem is három gyerekem van. Vezető pozícióban is dolgoztam már néhányszor, mindössze annyi a különbség köztem és Novák Katalin között, hogy én soha nem voltam családügyi államtitkár. Valószínűleg nem is leszek.

Viszont ismerek olyan családokat, ahol az anyuka szintén nem családügyi államtitkár. Ellenben napi tíz órát dolgozik minimálbérért és neki is ott a házimunka, a gyereknevelés. Még nem is ez a nagyobb baj, hanem az, amikor az anyuka (vagy az apuka, esetleg a jövőbeni apuka-anyuka) nem talál munkát. Azért, mert nem igazán van működő gazdaság, mert olyan helyen laknak, ahol nincs munka, de elköltözni nem tudnak, mert nincs rá pénz. És nem is lesz, ha így haladunk.

Az is elég nagy baj, hogy a gyermeket nevelő családok fele él szegénységben, vagy ki van téve az elszegényedésnek. A gyermeket nevelő családok többsége nem tud megtakarítani és amennyiben valamelyik szülő elveszíti a munkáját, egy pillanat alatt kilátástalan helyzetbe kerülnek. A gyermeket nevelő családok többsége nagy bajba kerül, ha akár csak a hűtőszekrény elromlik, mert nem tudnak másikat venni.

A gyermeket nevelő családok egyre nagyobb hányadában megoldhatatlan a gyermek továbbtanulása. Amelyik család vállalja az Európában egyedülállóan magas költségeket, amit az egyetemi oktatás jelent, akkor jóformán mindenről le kell mondaniuk a szülőknek az elkövetkezendő évekre. Holott ekkor a szülők aktív korban vannak és akár lehetnének saját vágyaik is. Pedig még ők a szerencsések azokhoz képest, akik semennyi lemondással és spórolással nem tudják biztosítani a gyermekük tanulmányait.

A családok helyzetén nem sokat javít a nagy harangzúgás közepette bejelentett ingyenes bölcsődei/óvodai/iskolai étkeztetés sem, mert nem alamizsnát szeretnének, hanem munkát. Akár munkahely, akár vállalkozás formájában.

De ahhoz, hogy munkahely legyen, megfelelően működő gazdaság kellene. Ahhoz, hogy a fizetések elérjék az élhetőség szintjét, a termelékenységnek a jelenlegi – az uniós átlag felét kitevő – szintről el kellene mozdulnia. És nem negatív irányba. Akkor is pozitív változás kellene, ha unortodoxul a negatív növekedés is növekedés.

Hogy valaki vállalkozni tudjon, megfelelő jogi- és gazdasági körnezet kellene. Például olyasmi, mint Angliában, ahol nem kell adóelőleget fizetni akkor, amikor még bevétel sincs, nem kell illetéket fizetni és nem kell harminc kretén hivatalnokon átverekdnie magát az embernek, ha vállalkozói igazolványt szeretne, nem kell havi 56-65 ezer forintot befizetnie akkor is, ha egy huncut vas bevétele nincs még. Nem kell továbbá cégautó adót fizetni, ellenben minden – a vállalkozással kapcsolatos – költség leírható és ehhez nem kell ÁFA-s számla, a sima blokk, de akár az online visszaigazolás is elég. Valamint nem száll rá az adóhatóság az indulás után nyolc perccel, hogy megbirságolja. Konkrétan Angliában annyit kell tenni, hogy a vállalkozás beindítását követő 3 hónapon belül online regisztrálni kell az adóhatóságnál, a tevékenység rövid leírásával. Vállalkozói igazolvány nincs, egy vállalkozói szám van, amit majd postán kapunk meg. Számlát akár kézzel, egy papírdarabra is kiállíthatunk, ha az tartalmazza az előírt adatokat.

Szerintem többet lendítene egy hasonló hozzáállás akár a családalapítási, akár a gyermekvállalási kedven, mint a közmunka és az ingyenes borsófőzelék hiphiphurrá feltéttel.

Persze lehetséges, hogy rosszul gondolom. De hát én csak egy buta nő vagyok és soha nem voltam, nem is leszek családügyi államtitkár.

Sem.

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.