Május 27,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Romániában börtön, Magyarországon kétharmad

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,129,285 forint, még hiányzik 870,715 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Megyei vezetőket ítéltek el, mert a források megvonásával fenyegették meg azokat a polgármestereket, akik nem „gyűjtenek”, „hoznak” elegendő voksot a megfelelő helyre. Történik mindez a szomszédos, egyáltalán nem baráti, a korrupció iránti szeretet tekintetében viszont Magyarországgal meglehetősen sok hasonlóságot mutató Romániában, 2016 januárjában.

Két liberális megyevezetőt befolyással való üzérkedésért marasztalt el a törvényszék, ők Klaus Iohannis államfőjelölt számára igyekeztek zsarolás útján szavazatokat gyűjteni. Ugyanezért zajlik bűnvádi eljárás egy másik megyei önkormányzat alelnöke ellen is, aki állítólag Victor Ponta szociáldemokrata jelöltnek próbált ugyanezzel a hálás módszerrel a kedvében járni.

Nincs ebben semmi meglepő: Románia ugyanannak a kelet-európai hagyománynak az elkötelezett ápolója, miszerint a polgármesterek és a politikai alapon kinevezett intézményvezetők annak függvényében kapnak támogatást projektjeikre pártjuk magasabb rangú vezetőitől, hogy hány szavazatot „hoznak” közösségükből a párt számára. Nem keveset váratott magára a dolog, de most először történt meg, hogy a bíróság ezt korrupciónak minősítette és börtönbüntetéssel sújtotta.

Jut is eszembe a befolyással való üzérkedés zsarolás, korrupció, börtönbüntetés címszavakról egy majdnem párhuzamos történet.

  • Emlékeznek, hogy 2012-ben Orbán Viktor miniszterelnök úr azt üzente az esztergomiaknak„Nem a kormány bénította meg Esztergom működését, hanem a helyiek által választott vezetők”? Emlékszik még valaki arra, hogy miként nyomorították meg 30 ezer ember életét azért, mert a helyiek nem jó helyre tették az X-et és független polgármestert választottak? Orbán Viktor az kívánta akkor az esztergomi polgároknak, „jussanak egymással dűlőre, és olyan vezetőket válasszanak maguknak, akik partnerként tudnak együttműködni a mindenkori, jelen esetben a polgári kormánnyal”.
  • Emlékeznek, hogy Lázár János megzsarolta a soproniakat azzal, hogy „csak olyan polgármestert fognak támogatni, amelyiknek tetszik a programja. És – minő véletlen – a nem fideszes jelölt programja nem tetszik nekik. Amennyiben nem a fideszes nyer, ne is számítsanak egy fillér EU-s pénzre se. Persze nem azért, mert nem fideszes, hanem azért, mert olyan gyengécske a programja”.
  • Emlékeznek, hogy Balkány fideszes polgármestere hivatalos kampányfilmjében leszögezte: azért kell rá szavazni, mert ha ő marad a polgármestert, lesz sok pénz a település fejlesztésére? Az úr azzal kampányolt, hogy az uniós fejlesztési források megszerzéséhez kormányzati támogatás kell, amellyel csak ő rendelkezik.
  • Emlékeznek, hogy Gulyás Gergely szerint egy településnek nem válik javára, ha egy kormányt támadó ellenzéki hídfőállássá válik, mert ennek a település lakói a vesztesei? „Azt reméljük, hogy a választópolgárok olyan vezetőket fognak választani október 12-én (2014-et írtunk ekkor), akik a kormánnyal szeretnének saját településük fejlesztése és jövője érdekében együttműködni.”
  • És emlékeznek-e úgy egyáltalán a krumplival, közmunkával, 10 ezer forint készpénzzel, sonkával, mesekönyvvel, állatkerti belépővel, ingyen okos telefonnal megspékelt választási manipulációkra?

 

Csak azért kérdezem mindezt (bár a teljesség igényének sajnos nem tudtam teljes mértékben eleget tenni), mert ha jól értettem, Romániában nagykutyák zsaroltak kisebb kutyákat azzal, hogy nem lesz pénz, ha nem mozgósítanak megfelelően. Romániában ezért egyes politikusnak álcázott nagyobb kutyákat börtönbüntetéssel sújtottak a mai napon.

Magyarországon ezzel szemben a miniszterelnök és a kormánypárt tagjai frontálisan, bele az emberek arcába, szemrebbenés nélkül zsarolnak a „ha…., akkor…” típusú, alárendelő fő- és mellékmondatok formájában. Legalább olyan régóta, mint romániai kollégáik.  Tudom, hogy nem zavar senkit, de egy friss tanulmány szerint Magyarországnál csak négy darab EU-tagállamban rosszabb élni. Az egyik Románia.

Nincs több kérdésem.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.