Július 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Természetesen a felelőtlen emberek tehetnek róla

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,369,185 forint, még hiányzik 630,815 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A helyzet az, hogy megváltozott a pandémia természete, így nem tudunk hosszabb távon gondolkodni, mint 2-3 hét, szemben a tavaszi első hullámmal, amikor még mi tartottuk kézben a járványt, nem pedig mi igazodtunk hozzá

Mivel július–augusztusban rendkívül alacsony volt a fertőzöttség, sokan elhitték, hogy a járvány már nem is létezik, esetleg nem is létezett. Minden figyelmeztetés ellenére tömegek utaztak fertőzött országokba, és behurcolták hazánkba a vírust. Így a tavasszal tapasztalható fegyelmezettség – ami akkor szinte nemzeti egységet kovácsolt – feloldódott, és nyár végén, szeptember elején elindult a második hullám.

Egyértelműen azt az igényt fogalmazták meg [a magyaremberek a nemzeti konzultációban – szerk.], hogy az életek megóvása mellett a gazdaság működését is fenn kell tartani. Ezért a kormánynak olyan rendelkezéseket kellett hoznia, amelyek mindkét elvárást kielégítik. Ennek egyetlen feltétele volt, hogy az emberek pontosan tartsák be a szabályokat. Sajnos ez nem egészen így történt. Tömeges összejöveteleken, az éjszakai mulatókban és más vendéglátóhelyeken a fiatalok nem törődtek az óvintézkedésekkel, így lassan és alattomosan elindult a járvány felfutása. Ezzel beléptünk a vírusterjedés harmadik, közösségi terjedési fázisába, ami már nehezen kontrollálható.

A most meghozott intézkedések időben születtek és arányosak a jelenlegi helyzettel, azonban ezek is csak akkor lesznek hatásosak, ha az emberek be is tartják. (Kásler Miklós)

Az Orbán által személyesen bejelentett egy havi ingyen internetes szemfényvesztésen innen és túl (a félisten elrendelte, a szolgáltató meg teljesítse), mintha valaki beleürített volna a járványügyi kormányzati kommunikáció ventilátorába. Nekem úgy tűnik, hogy Kásler doktorprofesszor Magyar Nemzet című pártlapban megjelent ma hajnali interjújában elég zavarbaejtő és dühítő dolgokat állít ahhoz képest, hogy a főnöke milyen magabiztosan ecsetelte még tegnap is a rádiójában, hogy minden fasza, és már nem 50, hanem 99 százalék az esélye annak, hogy az egészségügyi rendszer kibírja a járvány által okozott terhelést. Sőt, ezért ő maga felelősséget is vállal. Igaz, azt nem mondta, hogy ha az egészségügy nem bírja a terhelést, akkor azért ki fog felelősséget vállalni.

De arról még ilyen pofátlanul a miniszterelnök sem beszélt (eddig), hogy a felelőtlen, külföldre utazó magyarok és a felelőtlenül bulizó fiatalok felelősek azért, mert a kormány kezéből kicsúszott a járvány ellenőrzése, és már csak futnak az események után. Tehát arra, hogy a nyár folyamán a kormány a nemzeti konzultációval bohóckodott és több Balatont javasolt a népeknek, miközben a kormánytagok adriáztak, de legalább semmit nem tettek a második hullámra való felkészülésért, az a válasz, hogy az emberek felelőtlenek voltak?

Augusztus 31-én Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikus professzora figyelmeztetett: a nagy sebességgel terjedő koronavírus-járvány reprodukciós értéke már egy ideje 1 felett van, nagyon megugrott, akkor 2-2,5 közé becsülte. Azt is mondta, hogy a behurcolt, illetve az azzal összefüggő esetek aránya már a 10%-ot sem éri el, ugyanis a saját eseteink is növekedtek. Azt is világossá tette, hogy a kedvezőtlen trendet nem lehet kompenzálni a határzárral, a belföldi terjedésre kell fókuszálni, különösen azért, mert az oktatás beindulása tovább fogja növelni a reprodukciós számot. Augusztus utolsó napján szólt, hogy egy összetett járványügyi intézkedéscsomagra van szükség, hiszen a kontaktusszám csökkentése (kijárási korlátozás) igen költséges társadalmilag, ezért a tesztelés és a kontaktuskövetés hatékonyságát is sürgősen javítani kellene.

A kormány ehhez képest csak azért is lezárta a határt, de azért beengedte negatív teszt nélkül is a V4-es országok polgárait, iskolai hőmérőzéssel nyomult, hatósági árasította a koronavírus teszteket, példamutatás helyett a politikusok maszk nélkül rohangáltak fel-alá, tolták a focimeccseket, Müller Cecília pedig a déli határon nem tudom mit csinált.

Pedig Jakab Ferenc, a pécsi virológus csoport vezetője szeptember 15-én szintén figyelmeztetett: „El kell keserítsek mindenkit, Magyarország Franciaország után a második helyre zárkózott fel a lakosságra vetített járványterjedési számokban. Megelőzve ezzel Spanyolországot, és messze megelőzve Olaszországot. Magyarországon Európához képest brutálisan tombol a járvány a lakosságra vetített számok alapján. Ez a fekete igazság.” De ennek ellenére még lehetett 500 fős zenés rendezvényeket, esküvőket, családi hepajokat tartani, a vendéglátóhelyek 23 óráig nyitva tarthattak, maszkot pedig csak a zárt terekben kellett hordani.

Aztán október elsején Jakab Ferenc megint szólt: lassítani kell a járvány ütemét, mert megállítani nem fogjuk tudni. „Ha így rohanunk a vesztünkbe, akkor az egészségügyi kapacitásunkat ki fogjuk meríteni. Nem látjuk, hogy a járvány csúcsosodna vagy platózna, a számok emelkednek.” Szerinte, ha nem lesznek szigorítások, többen fognak kórházba és lélegeztetőgépre kerülni, illetve több lesz a halálos áldozat. Válaszlépésként Gulyás Gergely helyettese, Orbán Balázs riogatásnak nevezte Jakab szavait. Majd ők jobban tudják, ők csak azt csinálják, amit az emberek akartak.

Majd amikor november második hetében, az első figyelmeztetésekhez képest bő két hónapos késéssel és sűrű Ausztriára hivatkozással bevezetik a szigorításokat, előbújik Pintér takarásából Kásler emberi erőforrás, véletlenül elszólja magát – tudtuk is, sejtettük is, hogy a totális tanácstalanság és káosz szüli a járványügyi intézkedéseket -, miközben a felelőtlen emberekre és külön a felelőtlen fiatalokra mutogat, hogy ők tehetnek arról, hogy nem kontrollálható a vírus terjedése. Az is undorító, amit az ellenzékre próbálnak rákenni (hogy a vírusnak szurkolnak, és nem segítenek, hanem akadályoznak), de a polgárok hibáztatása mindenen túltesz.

Hát ezért kell most választási törvényt módosítani és alkotmányt fércelgetni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.