Április 17,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbán nem Európa jövőjéről beszélt, hanem a szavazói értelmi szintjéről

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Én balga azt gondoltam, tovább rontani az Orbán-beszéd után már nem nagyon lehet a helyzeten. Erre jött Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője, és rácáfolt az optimizmusomra. Igenis tud még rontani rajta a kincstári propaganda. Az egy dolog, hogy Orbán ünnepi beszéde mindenről szólt, csak az ünnepről nem, ezzel szemben magát fényezte, hadat üzent Brüsszelnek és fenyegette az ellenzéket. És még választási kampánybeszédnek is ócska volt, egyetlen új gondolat, de még új mondat sem bukkant fel a kiabálásában. Ehhez képest Pócza István erre a gagyi tákolmányra akarna lovasszobrot farigcsálni a vezérnek. Közben azt is elárulta, mi lesz a vezérmotívuma a kampánynak, mibe csimpaszkodva akarja megnyerni Orbán a választásokat; az ellenzék háborúpárti, a kormánypárt békepárti. Hát szerintem ez büdösgyenge lerágott csont. Aki ezt benyeli, annak valóban ott van a helye Orbán lábainál, mert magától annyi esze sincs, hogy hogy eltaláljon a hűtőig, mielőtt éhen halna. Ezzel a beszéddel Orbán nem Európa jövőjét rajzolta körbe – ahogy azt az alapítványos ember állítja -, hanem a saját kormányának, és a tulajdon szavazóbázisának értelmi szintjét. De azt meglehetősen pontosan. (link kommentben)

Orbán Viktor miniszterelnök március 15-én elmondott beszéde Európa, az Európai Unió jövőjéről, a háború és béke kérdéséről is szólt – mondta Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

    Hozzátette: az ellenzéki pártok megemlékezésein elhangzott beszédekből az tűnt ki, hogy csökkenteni akarják a háborúra irányuló közfigyelmet.
    Orbán Viktor beszéde szólt a múltról, a politikai aktualitásokról is, és a jövőről is – mondta, megjegyezve, ezek azért függnek össze, mert olyan választási kampány következik, amelyben a múlt tanulságait levonva a jelen politikai helyzetben kell olyan döntést hozni, amely nem öt évre, hanem jóval több időre befolyásolja majd Európa jövőjét.
    Hozzátette, a miniszterelnök beszélt arról is, vannak olyan európai politikusok, politikai erők, amelyek szeretnék Európát bevonni az Ukrajnában dúló háborúba, ezzel „szeretnék Európát gyengíteni…, sikertelenné tenni”.
    Pócza István szerint a választás olyan döntés, amely mindenki számára nemcsak lehetőség, hanem ebben az esetben majdhogynem kötelesség is Magyarországon és Európában. Hozzátette, Orbán Viktor beszédében megfogalmazta: a háború és béke kérdéséről is szó van az európai parlamenti választáson.
    A programvezető szerint a korábban kifejtett ellenzéki véleményekből „egyértelműen le lehet vonni azt a következtetést, hogy ők sok tekintetben közel állnak Scholz-hoz, ne adj Isten, Macronhoz, aki akár már csapatokat is küldene Ukrajna területére”.
    Pócza István közvéleménykutatásokra hivatkozva kijelentette: a magyar emberek nem akarják, hogy az országot bevonják a háborúba, ezért, ha az ellenzéki pártok ezzel szemben pozícionálják magukat, szinte automatikusnak mondható a választási vereségük.
    Az alapítvány programvezetője reagálva Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselőjének ünnepi beszédében tett kijelentésére a nyugdíjasok helyzetéről kifejtette: lehet azt mondani, hogy adjunk még többet a nyugdíjasoknak, próbáljunk még többet segíteni, kifejezni a hálánkat, de azért azt mondani, „hogy a nyugdíjasok rettenetes állapotban vannak, finoman szólva is hazugság”. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.