Június 15,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Olaf Scholz: kudarcot vall, aki megpróbálja kijátszani az EU közös külpolitikáját

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,681,290 forint, még hiányzik 1,318,710 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Akkor folytassam onnan, ahol tegnap abbahagytam Giorgia Melonival, Európa legbomlasztóbb politikusával, aki tegnap az olasz képviselőházban ismertette hazája álláspontját, amit az EU-s tagállami vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján képviselni fog. Ebből kiderült, hogy az Orbán-kormány reménybeli harcostársa és szövetségese Európa illiberális-szélsőjobbos-populista-radikális ideológiai felforgatásában, megkérdőjelezhetetlen EU-párti és Ukrajna-párti nézeteket vall, ellentétben a budapesti kormánnyal, amelyik a háború tizedik hónapjához közeledve még mindig a köpönyeget forgatva nagy erőkkel egyensúlyoz, hogy nehogy véletlenül a moszkvai agresszor haragja utolérje.

Az olasz miniszterelnökhöz hasonlóan tett Olaf Scholz kancellár ma a német szövetségi parlamentben, a Bundestagban, ahol világossá tette – fogalmam nincs, hogy kinek üzenhetett ezzel, és hogy két katari imádkozás és nemfutballmeccsnézés között a mindenen azonnal megsértődő kolostordiplomácia magára vette-e már -, hogy kudarcot vall, aki megpróbálja kijátszani a közös külpolitikát. A kormányfő a német álláspontot ismertető beszédében kiemelte, hogy az uniós közösség továbbra is egységesen kiáll az orosz támadás ellen védekező Ukrajna mellett, így 2023-ban 18 milliárd euró hitellel támogatja az országot.

Aki pedig azt gondolja, hogy ki tudja játszani a közös kül-, és biztonságpolitikát és „az EU értékeit, amelyek mellett minden tagállam elkötelezte magát”, annak tudomásul kell vennie, hogy az ilyen próbálkozások kudarcra vannak ítélve

– ezt mondta Olaf Scholz az MTI tudósítása szerint, és tényleg nem tudom, kire gondolhatott, hiszen nincs az Európai Unióban senki, aki ilyesmit csinálna.

Komolyra fordítva: az a helyzet szerintem, hogy mindenki elment a falig, nemcsak Orbán, az EU is. És már rég nem Orbán az erősebb, márpedig valakinek hátrálnia kell. Európa vétóbajnokai körül elég nagy hírverés volt ahhoz, hogy a német, holland, francia és mindenféle polgárok feldühödjenek. Márpedig Magyarország kivételével az uniós, jellemzően demokratikus országokban a választópolgároktól függ a politikusok sorsa (nem fordítva), szóval az uniós vezetők már nem hátrálhatnak, mert egyikük sem ellensége önmagának. Ha későre is, de megtalálták azt az eszközt, amit nem kellett volna megtalálni, ha a konszolidációra képtelen orbánizmus nem kényszeríti erre az egész közösséget. Hosszú idő után megtalálták azt az eszközt, amit eddig Orbán sikerrel alkalmazott: feléje fordították a saját fegyverét. Megértették, hogy nem lehet vele kultúremberként bánni, mert csak az erőből ért. Sokáig tartott? Bűnösen sokáig. De arra nem lehet felkészülni, hogy az ember a szövetségeseivel ül a megterített asztal körül, és egyszer csak az egyik az asztalra szarik. Ezért tartott ilyen sokáig. Mert a kurvára demokratikus uniós döntéshozatal ezzel nem számolt, és még akkor sem akarta elhinni, amikor megtörtént. De majd most.

A közösség fenntartja és meg is erősíti Ukrajna támogatását, méghozzá egészen addig, amíg szükséges és amíg Vlagyimir Putyin orosz elnök nem állítja le „brutális háborúját”. Ehhez a támogatáshoz a pénzügyi és humanitárius segítségnyújtás, valamint az Ukrajna önvédelmi képességének biztosítását szolgáló fegyverszállítások mellett az Oroszország elleni szankciók is hozzátartoznak.

2022 „igazi története” abból áll, hogy Vlagyimir Putyin „egyetlen terve sem valósult meg”. Az orosz elnök arra számított, hogy néhány nap alatt elfoglalja Ukrajnát és „a gázcsap elzárásával kiszárítja az európai szolidaritást”. Azonban tévesen mérte fel az ukrán nép bátorságát és „demokráciáink karakterét”, amelynek része „a nagyhatalmi mániával és az imperializmussal szembeni ellenállás”.

Ukrajna így Vlagyimir Putyin számításával szemben kitartóan védekezik a „felperzselt föld politikájával” és a polgári infrastruktúra megsemmisítésére törő „alávaló orosz hadviseléssel” szemben, és „a Nyugat is elfogadta a kihívást”.

Németország továbbra sem támogatja az importált földgáz árának EU-s szintű hatósági korlátozását. Mint mondta, „nincsenek egyszerű, azonnali megoldások”, így a földgáz globális piacán zajló folyamatokba sem lehet beavatkozni az ellátás biztonságának veszélyeztetése nélkül. (via MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.