Július 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Ők arról beszélnek, hogy én ne vegyek új farmergatyát, hanem foltozzam meg a régit

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,369,185 forint, még hiányzik 630,815 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Marhaszép szónoklatokat adott elő Áder János és Ürge-Vorsatz Diana. Szerintük változás van, mert a világ belátta, hogy a klímaváltozás a legnagyobb problémánk. Véletlenül kifelejtették nagy örömükben azt az aprócska tényt, hogy ehhez az ébredéshez kellett Greta Thunberg makacs kiállása, akit a komplett magyar propagandamédia rugdosott és szapult, ide értve a kormánytagokat és fideszes politikusokat is. Továbbá nem esett szó olyan apróságokról, mint például az akkumulátorgyárak környezeti hatásai, sem arról, hogy az uniós forrást, amit a lakossági energiahatékonyság növelésére adott a közösség, a jó magyar kormány lenyúlta, és ahelyett, hogy a lakosság fűtéskorszerűtésre költhette volna, ők költötték el. Például önkormányzatok kifestésére. Nem beszéltek továbbá arról sem, hogy annyira elavult az országban a vízhálózat, hogy az ivóvíz legalább fele a semmibe folyik el a defektes csövekből, minek következtében a nyári kánikulában rengeteg ember marad ivóvíz nélkül. Ahelyett, hogy a csöveket cserélték volna, stadionokat építettek és sporteseményeket, valamint vadászati kiállításokat rendeztek. Aztán beszélhettek volna arról is, hogy mibe kerül az a környezetnek, hogy Orbán repülővel jár meccsre, Szijjártó többször körberepüli a bolygót különgéppel és totálisan feleslegesen, Novák Katalin is különgépen parádézik, ami iszonyatos pazarlás. Aztán lehetett volna még szót ejteni a letarolt erdőkről, a beépített vízpartokról. Nem, ők arról beszélnek, hogy én ne vegyek új farmergatyát, hanem foltozzam meg a régit. Szánalmas. (link kommentben)

Csak technológiával nem lehet megállítani a klímaváltozást. Szükség van „ökológiai és erkölcsi megtérésre” – erről beszélgetett Áder János volt köztársasági elnök Ürge-Vorsatz Diána fizikussal és klímakutatóval a Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában.

 A műsorban, amely a legnépszerűbb videomegosztó oldalon is megtekinthető, Áder János – a Kék Bolygó Alapítvány kuratóriumi elnöke – bevezetésként utalt Ferenc pápa enciklikájára, mely szerint ökológiai megtérésre van szükség.
    Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének alelnöke elmondta: munkája során arra jutott, hogy csak technológiával nem lehet megállítani a klímaváltozást. A GDP növekedése mindig környezeti problémákat generál, még nagyon fejlett technológiák esetén is. A kutató szerint erkölcsi megtérésre van szükség, hogy ne csak az anyagi javak birtoklásáról szóljon a világ. Arra kell fókuszálnunk, ami igazából fontos az életünkben, amitől boldogok lehetünk – tette hozzá.
    Áder János ehhez kapcsolódóan elmondta, a levegő, a víz és a föld azok az erőforrások, amelyek nélkül nem tudunk élni, pedig ezekkel bánunk a legfelelőtlenebb módon.
    Ürge-Vorsatz Diána felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi évtizedekben jelentősen szennyeztük a környezetünket. A mikroműanyagokat már a csecsemők is magukba szívják. Ez a folyamat egyre gyorsabb, olyan mértékig szennyezett a világ, hogy hamar élhetetlenné válhat.
    Meg kell kongatni a vészharangot – hangsúlyozta Ürge-Vorsatz Diána, aki szerint még sok mindent meg tudunk állítani, de fontos az is, hogy „észbe kapjunk”.
    Áder János energiaelőállítással kapcsolatos kérdésére az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének alelnöke megjegyezte: minden alkalommal, amikor energiát használunk fel annak környezeti lábnyoma van. „Az egyetlen igazán fenntartható energia az, amit sosem kellett megtermelnünk, tehát az, amit megtakarítottunk” – jegyezte meg. Ezért a klímakutató szerint mindig meg kell kérdezni magunktól, hogy biztosan szükségünk van-e a következő egység plusz energiára.
    Áder János ennek kapcsán szintén úgy vélte, hogy az az életszínvonal, amit megszoktunk, egyre növekvő energiafelhasználással jár. Szerinte a mi felelősségünk, hogy önmérsékletet tanúsítsunk.
    Ürge-Vorsatz Diána erre reagálva arról beszélt, hogy nagyon egyszerű dolgokkal, így a kulturális szokásaink megváltoztatásával, például az öltözködési kultúra átalakításával is sok energiát lehet megtakarítani.
    A klímakutató kiemelte ugyanakkor, hogy a negatív jelenségek mellett fontos látni, hogy az elmúlt évben sok jó dolog is történt ezen a területen. A legfontosabb az, hogy a világ belátta, jelen pillanatban a klímaváltozás a legnagyobb problémánk. Ez szemléletváltást indított el, ami minden területen jelentkezett.
    Áder János zárásként szintén azt hangsúlyozta, hogy látni kell a pozitív jeleket, világossá téve mindenki számára, hogy tennivaló azért lesz a következő években is, és a következő generációkra is komoly feladatok várnak. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.