Június 17,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nyári politikusmunka is kellene

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,749,432 forint, még hiányzik 1,250,568 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Nyári diákmunka program jó lehetőséget ad arra is, hogy a diákok szakmai és gyakorlati tapasztalatot szerezzenek, megismerkedjenek a munkavilágának szabályaival a pénzkereset mellett – hangsúlyozta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

    Kiemelte, az elmúlt időszak tapasztalataiból látszik, hogy diákmunka program sikeres, az idén június 17-étől lehet regisztrálni a részvételre, a program július 1-jén indul és augusztus 31-éig tart.
    Czomba Sándor elmondta, az idén 3,8 milliárd forint támogatás áll a Nyári diákmunka program rendelkezésére, számításuk szerint ezzel mintegy 19 ezer és 20 ezer közötti diák foglalkoztatását segítik.
    Az államtitkár ismertette, hogy programra a 16-25 év közötti, munkaviszonyban viszonyban nem álló nappali tagozaton tanulók jelentkezhetnek. Az állam az önkormányzati szférában legfeljebb 2 hónapra teljes egészében megtéríti a legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás után fizetett bért. A versenyszférában a Nyári diákmunka programban legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, a munkabér 75 százalékát az állam adja, a többit a vállalatok fizetik.
    Czomba Sándor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kiemelte, sok fiatal ebben a programban találkozik először a munka világával, szerezhet gyakorlati tapasztalatot. Pozitív üzenetként értékelik a munkáltatók azt, ha a diákévek alatt a hallgató munkát vállalt.
    A diákmunka programban a kereset alakulásának lényeges szempontja, hogy szakképzettséget igényel-e az adott munkakör. Számításuk szerint az önkormányzati szférában szakképzettség esetén havi 200 ezer forint, szakképzettség nélküli munkakörben havi 160 ezer forint felett lehet a nettóbér. Ilyen szempontok alapján a versenyszférában 265 ezer és 210 ezer forint körül alakulhat a bér – tette hozzá az államtitkár. (MTI)

Gondolom, a helyesírási és egyéb hibákat majd idővel javítják. Vegyük úgy, hogy a helyesbítést is ide pattintottam, de amúgy nem fogom, nincs arra időm, hogy ezzel szórakozzam álló nap. Szóval hogy hűdejó, diákmunka! Azt mondjuk történetesen nem értem, miért kell ezt is a mi adónkból finanszírozni. Amelyik versenyszférában működő cégnek szüksége van munkavállalókra – akár ilyen szezonális jelleggel, akár állandóra -, az termelje ki a bérköltséget. Amennyiben ez nem megy, be kell zárni a boltot. Szerintem. Mert így csak helyzetbe hoznak egy körülhatárolt csoportot mindenki más rovására. Szokás szerint. Amúgy pedig jó lenne az aktív politikusok egy nem éppen szűk csoportját is benevezni valami hasonló akcióra, mert Deutsch Tamástól Orbán Viktorig legalább ők is megtanulhatnák, milyen munkahelyen dolgozni, munkával pénzt keresni. Ha eddig nem sikerült, legalább hatvanéves kor körül lehetne szembesülni olyan dolgokkal, mint munkaidő, felelősség, a munkatárs tiszteletben tartása, teljesítmény, elvárások. A szar fizetés tényleg csak bónusz lenne.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.