Július 22,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Nem politikai iszapbirkózással, nem rágalmakkal, nem ócska pátosszal

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,728,616 forint, még hiányzik 1,271,384 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szerintem inkább felejtsük el a gyönyörűszép reggeleket, belátom, tegnap kicsit elragadtattam magam. Szerencsére elmúlt. A vírus- és idiotizmus-mentesség maradhat. És maradjunk a jó egészségnél, aminek fontossága ugyan békésebb időkben is nagyjából mindent felülír, de eme elbeszélő, örök jelenidőnek tűnő (és hol van még a vége?) járványzivatar idején különösen felbecsülhetetlen.

Ha lenne rá módom, vagy cinikus aljadék akarnék lenni – magyarul: megpróbálnék úgy viselkedni, ahogyan szeretve tisztelt kormánypártunk random Kovács Zoltánja kártékony fennállása óta alapjáraton viselkedik -, akkor a 37 éves brit nagykövet-helyettes koronovírus-fertőzés miatt bekövetkezett halála kapcsán minden fenntartás, ugyanakkor mindennemű erőszak nélkül gyöngéden előrángatnám a főnöke hátsójából Gulyás Gergely sztárjogászt. És ha előrángattam, akkor barátilag megkérdezném tőle, hogy mikor szándékozik  elsüllyedni szégyenében, majd feltápászkodni és bocsánatot kérni, amiért olyan eszelősen félrevezető információkat terjeszt, miszerint a fiatalabbak nyugodtan összevissza fertőzhetik egymást, abból legfeljebb egy kellemetlen influenza tünetei következnek, ha valaki nem beteg egyébként. Nem akarok cinikus aljadék lenni, ezért csak megállapítom, hogy sokkal többen vannak, akiknek nem sikerült felnőni a feladathoz, mint amennyit ebben a pillanatban megengedhetnénk magunknak.

Nyilvánvaló, hogy Gulyás nem fog bocsánatot kérni, ellenben Kovács Zoltán szerint Gulyásnak ma kormányinfós jelenése lesz. A nemzetközi főkommunikátor tegnap este az egyik párttévében kifejtette, hogy pénteken és hétfőn több veszélyhelyzetre vonatkozó jogszabály lejár az ellenzék együttműködése híján, de a kormány megtalálta a megoldást, erről is tájékoztat majd a miniszterelnökminiszter. Szerintem Kovács Zoltán sem születhetne újjá elégszer ahhoz, hogy legalább alapfokon felnőjön bármilyen véresen komoly feladathoz, ezért ha valaki még nem hallotta volna elégszer hétfő óta:

… a magyar baloldali ellenzék gyakorlatilag megtagadta az együttműködést a koronavírus elleni védekezésben. Egy dolog kiderült, a baloldali ellenzékre nem lehet számítani a vírus elleni védekezésben, felelőtlenséget mutattak, akkor, amikor az összefogásnak lett volna ideje. 

Ebbe a slendrián baloldali ellenzék megfogalmazásba annyi igazság szorult azért, hogy a parlamentben ülő szélsőjobbos alakulat valóban nem ellenzék, hanem a Fidesz szekerét toló csatlós tömörülés. Az ő hazájuk elnöke, a Toroczkai nevű, aki szó szerint hazajár azokba a fideszes párttévékbe, ahova baloldali ellenzéki politikusokat nem szokás hívni, azt fejtegette, hogy aki ezt a törvényt most nem szavazta meg, az hazaárulást követett el. Azért az tényleg kurvajó, hogy – a maszkokkal, védőfelszerelésekkel vagy a kellő számú teszttel ellentétben – világjárvány idején sincs hiány azokból a hasbeszélő fejekből, akik szolgaian ismételgetik az állampárt propaganda szólamait. Kellenek mint egy falat kenyér ezek az üzembiztosan bárhol, bármikor, bárki tetszőlegesen lehazaárulózó szélsőségesek, akik feljogosítva érzik magukat arra, hogy fogalmatlanságuk bizonyítékaként ítéletet mondjanak haza és árulás ügyében.

Sokadszorra felhívnám a figyelmet arra, hogy ez a korlátlan felhatalmazási mizéria, a hétfői parlamenti showműsort beleértve soha, egyetlen percre sem a járvánnyal szembeni fellépésről szólt, hanem kizárólag az egyszemélyes államvezetés nettó politikai taktikázásáról. Vagyis arról, hogy kurva nagy szarban van, az eseményeket egyáltalán nem ő irányítja, a kerítésével, a kék plakátjaival, viszont egy célja van, és azt kell követnie: mindenáron neki kell ebből győztesként kijönnie. Nincs más opció, mint a hatalomban maradás. Így vagy úgy. Következésképpen mindenki, aki azt ismételgeti napok óta, hogy itt az emberek egészségéről, az emberi életek védelméről van szó, az vagy ezért kapja a fizetését, vagy finoman szólva alul van tájékozódva. Beleértve Troroczkait is, aki egyre szánalmasabban próbálja meg eljátszani, hogy ő Orbán ellenzéke.

Másik irányból sokadszorra azok kedvéért, akiket a vakhit tart életben: egyszerre nem lehet összefogni és azt mondani, hogy leszarod a másikat, akivel elvileg össze akarsz fogni. És hozzávágni, hogy bármit csinál, bármit javasol, bárhogyan szeretne kompromisszumra jutni, ezt a válságot (IS) te fogod megoldani. Nem lehet levegő után kapkodva, a dührohamtól eltorzult arccal üvölteni, hogy ezt a válságot önök nélkül is meg fogjuk oldani. Ha most nem szavazzák meg, akkor is meg fogjuk oldani. Egy járványt nem politikai iszapbirkózással, hazugágokkal és rágalmakkal lehet(ne) megállítani, hanem szakmai intézkedésekkel. Ezzel szemben Orbánék nettó politikai botrányt generáltak a koronavírusból. Ez ebből is látszik: ha a Kovács nevű arrogáns kommunikátor szerda este arról beszél, hogy a kormány megtalálta a megoldást a vírussimogató baloldali ellenzék hétfői ármánykodása ellenére, akkor abból az következik, hogy a kormány hétfőn is pontosan tudta, hogy mi a megoldás erre a helyzetre. Ezért nem kockáztatott semmit azzal, hogy megzsarolta, tőrbe csalta, sarokba szorította az ellenzéket. Pontosan tudták, ezért szándékosan úgy alkották meg a törvényt (ezért nem pakolták bele a rendkívüli jogrend időkorlátját, ezért hörögte magából kikelve a küldetéstudat, hogy neki senki ne adjon három hónapos felhatalmazást), hogy arról csak egyféleképpen lehessen szavazni, hogy aztán még a legutolsó Toroczkai is öblösen hazaárulózhasson napokig. Fel sem merült egy pillanatra sem, hogy nincs megoldás, és ez kiválóan be is jött: az egyébként romokban heverő jogállam maradékához ragaszkodó ellenzéket hazaáruló víruspártinak kikiáltani fél egészség olyan időkben, amikor a legképzettebb tenyérjósok sem tudják megmondani, hogy mi lesz itt egy-két hónap múlva.

Ebbe a stratégiába illeszkedik, hogy az Orbán-rezsim most is leginkább ócska és haszontalan Coelho-típusú álbölcsességekkel és patetikus kinyilatkoztatásokkal küzd a vírus ellen, és sértődötten leckézteti mindazokat, akik a sufnijogászkodását számonkérik. Ezért van az, hogy portyázásról és fürkészésről szóló propagandafotókon és videókon fényezi magát a miniszterelnök, miközben példának okáért a tisztifőorvos oldaláról eltűnik az a poszt, amelyben arra figyelmeztetnek, hogy egészséges ember ne hordjon maszkot, cseh és szlovák V4-es barátaink a hülyék, akik kötelezővé tették: aki kilép az utcára, takarja el az orrát és a száját, maszkkal, sállal, kendővel. Ha a maszk viselése hülyeség, akkor Velencén miért tett kötelezővé a polgármester a szájmaszk viselését az üzletekben?

Az említett tisztifőorvos még egy héttel ezelőtt is arról beszélt, hogy attól nem kell tartani, hogy az egészségügyi dolgozók tömegesen betegednének meg, ehhez képest példának okáért már a járványközpontot (Nemzeti Népegészségügyi Központ) is elérte a vírusfertőzés, de mit olvasok? Hogy az érintett egyik közvetlen munkatársát is hazaküldték a hivatalból, ám másokat, akikkel szintén együtt dolgozott, nem tájékoztatták, majd azoktól, akik mégis tudomást szereztek a helyzetről, azt kérték, ne beszéljenek róla. Nem értem. Miért?

Miért van az, hogy papíron minden fasza, ömlik a pénz, jönnek a védőfelszerelések, lélegeztetőgépek, kesztyűk, maszkok, mindenek, de orvosok még mindig könyörögnek ezekért? Hogy van az, hogy a Fidesz-kormány azzal fényezi magát, hogy ők másokhoz képest milyen gyorsan cselekedtek, miközben Ausztriában négyszer annyi koronavírus-tesztet végeznek, mint Magyarországon?

Rengeteg kérdésem lenne, de nem fér mind ide. Nem arra gondolok, hogy Szlovénia vagy Albánia példáját követve mikor csökkentik a fideszes miniszterek fizetését, mert egyrészt demagóg balliberális idióták kérdeznek csak ilyet, másrészt mert soha nem lesz ilyen. De azért így a végére iderakom, hogy a kormányzatilag meghurcolt, zaklatószínháznak bélyegzett Katona József Színház maszkok gyártásába kezdett. Szerintem nem azért, mert minden annyira rendben van, mint Habony és Rogán propagandájában. Nagyon nem tartunk ott, hogy a politikai sárdobálásról szólhatna minden. Minden jót!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.