Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem lehet, hogy kicsit vissza kellene venni a nagy arcból?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Két nap alatt nem kevesebb mint nyolc Facebook-posztra való vizuális anyagot hozott tető alá a Szijjártó Péter nyomában lihegő, nem kevés közpénzbe kerülő fotós-videós stáb, amely posztokban azt dokumentálják, hogy a német vagy az amerikai külügyminiszternél is fontosabb és dolgosabb állócsillaga a magyar diplomáciának Kirgizisztánban építi a fényes magyar jövőt. Ahol mérföldköveket helyezett le, és a szorosnál is sokkal szorosabbra fűzte a kirgiz-magyar barátságban gyökerezeő gazdasági együttműködés szálait. 16 millió dollár nem tétel jeligére. (És már tovább is állt a főnökével Boszniába.)

Bokros kirgizisztáni teendői közepette még arra is jutott ideje, hogy a már megint hibát hibára halmozó Brüsszelt kioktassa és kilátásba helyezze az Európai Bizottság semmiből semmit nem értő, a való világgal kapcsolatban fogalmatlan elnökének ázsiai továbbképzését. Hogy ha már a határvédelem jelentőségét nem vágja, legalább nézze meg a saját szemével, mi lenne ha Európára több százezer vagy akár millió (!!!) migráns rátörne Afganisztánból.

Arról már az Index helyén működő azonos nevű orgánumból értesültem (két Karácsonyt lejárató cikk között pont ráértek lelkendezni), hogy újabb országban fogadják el a magyar védettségi igazolványt. Értsük jól: Szijjártó ezt is elintézte nekünk. Már a Magyar Közlönyben is megjelent a jó hír: kölcsönös megállapodás született Magyarország és a Kirgiz Köztársaság között, amely szerint a két ország kölcsönösen elfogadja egymás védettségi igazolványát. Nem fogják elhinni – nekem is csak nehezen sikerült -, hogy ezzel együtt Magyarország, azaz Szijjártó Péter már összesen 22 országgal (!) kötött kölcsönös megállapodást a védettségi igazolványok elfogadásáról.

Mielőtt végigcsámcsognánk a tekintélyes listát, eszembe jutott, hogy még májusban, amikor még jövő idő volt az európai uniós védettségi igazolvány bevezetése, amely a tagállamokban kiállított dokumentumokat válthatja (és váltotta is), a toporzékolás nagymestere hogy fel háborodva és vérig volt sértődve. Azt fejtegette, hogy ez nem így lesz, hanem úgy lesz, hogy azokat a kétoldalú megállapodásokat, amelyeket Magyarország kötött, semmilyen módon nem írhatja felül az EU-s vakcinaútlevél. Ezt azzal indokolta, hogy nincs olyan szabály az Európai Unióban, amely megtilthatná egy-egy tagországnak, hogy akit be akar engedni, azt be is engedje.

Először oltóanyagot kéne szerezni a brüsszeli hölgyeknek és uraknak, és utána szórakoztatni egymást különböző javaslatokkal

– így pökhendiskedett a főnöke hűséges pitbullja, és igen tanulságos ez a nagypofájú hőbörgés. Különösen most, hogy a negyedik járványhullám megint telibetalálta Magyarországot, Szijjártó és kormánya pedig nemhogy nem készült fel rá, nemhogy semmit nem tanult az előző hullámok tapasztalataiból, de teljesen szembe is ment azokkal, továbbá a májusra ígért 7 milliós átoltottságból semmi nem lett, sőt, Orbán már el is ismerte, hogy a kormány nem tud több embert meggyőzni az oltásról.

Ami a listát illeti. Amint az látható, Szijjártó ahogy májusban se, azóta se és most se EU-s tagállamokkal köt megállapodásokat, ezek meg rohadtul nem lépnek az uniós védettségi igazolvány/útlevél helyébe. Ahogy arra hozzáértők már korábban felhívták a figyelmet, az uniós tagállamokkal meg tök felesleges kétoldalú alapon megegyezni és azt sikertörténetként kommunikálni, mert ők uniós tagállamként ugyanezt minden más uniós tagállam tekintetében is vállalják, erről szól az Európai Unió. De ami a lényeg: ha egy uniós tagállam nem akarja beengedni az EU által nem jóváhagyott vakcinával beoltott polgárt, az akkor sem fogja, ha Szijjártó bilaterális alapon győzködi. Ha pedig sikerül meggyőzni, akkor az az állam onnantól minden más tagállamból is be fogja engedni az érintetteket, mert nem tehet mást, hiszen így működik az Európai Unió.

 • Albán Köztársaság
 • Bahreini Királyság
 • Ciprusi Köztársaság
 • Cseh Köztársaság
 • Észak-macedón Köztársaság
 • Georgia
 • Horvát Köztársaság,
 • Indiai Köztársaság
 • Kazah Köztársaság
 • Kirgiz Köztársaság
 • Marokkói Királyság
 • Moldovai Köztársaság
 • Mongólia
 • Montenegrói Köztársaság
 • San Marino Köztársaság
 • Szerb Köztársaság
 • Szlovák Köztársaság
 • Szlovén Köztársaság
 • Török Köztársaság
 • Ukrajna
 • Üzbég Köztársaság
 • Zöld-foki Köztársaság.

A listát végignézve Szijjártó meggyőzőereje fordítottan arányos a nagy arcával: több mint fél év alatt a 26-ból 5 darab uniós tagállamot sikerült meggyőznie arról, hogy a rohadt drágán megvásárolt, porosodó keleti vakcinákkal beoltott magyarokat cseszegetés nélkül beengedjék. Ehhez képest kéne most megünnepelni, hogy már Kirgizisztánban is elfogadják a magyar oltási igazolványt. Derék. Nem lehet, hogy először vissza kellene venni a nagy arcból, Brüsszel állandó alaptalan kioktatásából, és máris tovább érnénk, mint ezzel a türhő asztalborogatással? Lehet, hogy nem Boszniában és Kirgizisztánban kellene építeni a fényes magyar jövőt, hanem Stockholmban, Berlinben vagy Amszterdamban?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.