Április 13,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Neki mélyebb a hangja

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,181,494 forint, még hiányzik 818,506 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem titkoltam soha, hogy Fricz Tamás az egyik kedvenc fideszes szócsövem – Lánczival karöltve, olyannyira, hogy olykor keverem is őket -, mert miközben úgy lát át a zűrzavaron, mint Superman a betonfalon, rendszeresen elkotyog olyan dolgokat, melyeket nem feltétlenül akart volna nyilvánosságra hozni a Rogán-központ. Vagy fene tudja. Most ez ragadta meg a figyelmemet:

Ő ízig-vérig jogász ember, alkotmányjogász, aki a következő időszakban nagyon jól segíthet abban, hogy eligazítson az Európai Unióval (EU) felmerülő vitás kérdésekben- mondta Fricz Tamás, ugyanakkor rámutatva arra is, hogy nem a köztársasági elnök „dolga elsősorban az Európai Bizottsággal vitatkozni”, de mindenképpen segíthet az említett jogi háttér.

Értem. Tehát az van, hogy őcsútisága kénytelen volt feláldozni Novák Katalint, és – talán ez lehetett a fájóbb veszteség – Varga Juditot, lényegében összevonta a két nőt, ebből lett egy korosodó pasas. Novák esetében szerintem még a fideszesek egy részét is irritálta az a gátlástalan rongyrázás, amit a nemzet anyjának sikerült produkálnia az indokolatlan röpködéseivel, felesleges, ám nyilvánvalóan iszonyatos összegeket felemésztő látogatásaival, Sulyok Tamásnak aligha lesznek ilyen ambíciói. Varga Judit feláldozása már érzékenyebb veszteség lehetett, hiszen egyértelműen az volt vele a cél, hogy majd ő fog zajosan, látványosan, a szektatagoknak tetsző módon harcolni a gaz brüsszeli sárkánnyal, ezt a pozíciót már itthon is építgette lelkesen. Trócsányi László nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a bérletes fideszes képviselők – mint amilyen Deutsch Tamás – használhatatlanok, Varga Judit éppen megfelelt volna a célnak. De végül az önvédelmi reflex erősebb volt, Orbán el akarta vágni a szálakat, nehogy hozzá vezessenek, Vargának is szóltak, hogy le akar mondani. Ettől még Deutsch nem lesz használhatóbb, úgyhogy valaki azt találhatta ki, majd Sulyok Tamás veszi át – nyilván más formában – a jogászkodva harcolás nemes feladatát. Neki amúgy is mélyebb a hangja. Azt nehezményezi Fricz Tamás, hogy az ellenzéki pártok kivonultak az ülésről a köztársasági elnök választásakor. Jól tették, csak nem most kellett volna kivonulni, hanem legkésőbb az utolsó kétharmados fideszes tarolást követő percekben. Szerintem. (link kommentben)

Nagyszerű választásnak nevezte Fricz Tamás, az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója, hogy Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke töltheti be az államfői tisztséget.

    A politológus az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában úgy fogalmazott: „ebben a politikai helyzetben, amibe kerültünk, Sulyok Tamás egy nagyszerű választás”. Ő ízig-vérig jogász ember, alkotmányjogász, aki a következő időszakban nagyon jól segíthet abban, hogy eligazítson az Európai Unióval (EU) felmerülő vitás kérdésekben – mondta Fricz Tamás, ugyanakkor rámutatva arra is, hogy nem a köztársasági elnök „dolga elsősorban az Európai Bizottsággal vitatkozni”, de mindenképpen segíthet az említett jogi háttér.
    Szerinte a hétfőn köztársasági elnökké választott Sulyok Tamás Országházban mondott beszédében több nagyon fontos üzenet is volt.
    Az egyik az, hogy „a nemzeti, a jogi szuverenitásnál nincs fontosabb”, és tulajdonképpen Magyarország nem adta fel a szuverenitását azzal, hogy belépett az EU-ba, hanem bizonyos jogokat ráruházunk az unióra és ezeket közösen gyakoroljuk – mondta Fricz Tamás.
    Kiemelte, Sulyok Tamás nagyon hangsúlyozta a szuverenitás kérdéskörét, és az új államfő arról beszélt: világos tény az, hogy az EU nem állam, hanem nemzetek szövetsége. Tehát nem lehet belőle államot csinálni, mert az EU a tagállamok független szuverenitására épül.
    Fricz Tamás szerint mindez azért fontos, mert már vannak információk arról, hogy a brüsszeli elit olyan jogokat akar magához vonni, amelyek a Lisszaboni Szerződés szerint egyáltalán nem tartoznak az unióhoz és a Európai Bizottsághoz. Azt mondta, hogy Brüsszelben nagyon szeretnék, ha az EU egy szuperállam lenne és – szerinte – „nagyon komoly törekvésekkel” kell majd szembenézni az európai parlamenti választásokat követően.
    Annak kapcsán, hogy a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az államfői választásnál az ülésteremből, arról beszélt: az ellenzék úgynevezett dekonstruktív ellenzék, amelyik alapjaiban nem fogadja el a jogi berendezkedést, a jogszerű működést és a demokratikus rendszer működéséből is kilép.
    Fricz Tamás azt mondta: „egész egyszerűen, érthetetlen okoknál fogva” – a Mi Hazánk Mozgalmat kivéve – kivonultak a köztársasági elnök megválasztási folyamatának a legelején, hogy „ők egyszerűen ezt tagadják”.
    Nem lehet tudni, hogy miért, minden törvényesen zajlott. Az előző államfő lemondott, ezek után megválasztanak egy olyan köztársasági elnököt, aki minden szempontból megfelel az elnöki pozíciónak a jogtudásával, a tárgyilagosságával, az eddigi múltjával, és még ebben sem tudnak részt venni – tette hozzá.
    Fricz Tamás szerint felmerül a kérdés, hogy mi a problémája az ellenzéknek, amikor olyan elnök jön, aki nem pártkatona, soha nem volt tagja pártnak.
    Azt látni, hogy kettébomlott a magyar politikai élet, az ellenzék „tulajdonképpen keresi a balhét minden kérdésben”, a rendetlenség, a káosz irányába vezetné az országot – mondta a politológus. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.