Június 17,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Négyszögletes nemzeti erdő

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,749,432 forint, még hiányzik 1,250,568 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nagy István: már 184 millió új fát ültettünk erdeinkben

Tartósan sikerült megfordítani a negatív erdőtelepítési trendet az országfásítási program 2019-es meghirdetésével: az elmúlt öt évben 184 millió új fát ültettünk el – mondta az agrárminiszter a közösségi oldalára hétfőn feltöltött videóban.

Nagy István hangsúlyozta: az ország zöld vagyonának legfontosabb elemét az erdők jelentik, és olyan kiemelt közcélokat szolgálnak, mint a klímavédelem, a szénmegkötés vagy a biodiverzitás megőrzése. Hozzátette, az ország erdővagyonára stratégiai elemként tekintenek.

Úgy fogalmazott: „az ország fával borított területének gyarapodása a jövőnk záloga”, ezzel a szemlélettel hirdette meg a tárca az országfásítási programot. A kezdeményezés eredményességét jól jelzi – fűzte hozzá -, hogy 2019 óta 184 millió új fát ültettek el az ország erdőterületének növeléséért. 

Ismertette: 172 millió fát a vidékfejlesztési program erdőtelepítéseinek részeként ültettek el, az újszülöttek erdeje program pedig 4,3 millió fával gyarapodott az állami erdészeti társaságok közreműködésének köszönhetően. További 7 milliót tettek ki a mintafásítási kezdeményezések, és a természetes úton befásodott területek erdővé alakítására is 430 ezer facsemetét használtak fel az állami erdészeti társaságok szakemberei.

Az elmúlt öt évben a legtöbb erdőt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében – 5829 hektárt -, Hajdú-Bihar vármegyében 2614 hektárt és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 2396 hektárt telepítettek – emelte ki az agrárminiszter.

Nagy István kitért arra: a rendszerváltás óta megvalósított legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezés a településfásítási program, amelyet az országfásítás részeként szerveznek. A program négy üteme alatt 56 ezer sorfát ültetnek el mintegy 2000 településen. Ebből az idei év végéig tartó negyedik ütemben 10 ezer sorfát ültetnek még el 550 településen.

Arról is beszélt, hogy folytatódik az erdőtelepítések kiemelt támogatása a közös agrárpolitika stratégiai terv alapján. Az erdőterület növelésére és a meglévő erdők megőrzésére a korábbinál háromszor nagyobb forrás, 310 milliárd forint áll rendelkezésre. Ezzel azt szeretnék elérni – mondta, hogy „több és jobb minőségű erdőnk legyen, amelyeket versenyképes vállalkozások kezelnek”.  

Kifejtette: az elmúlt 100 évben Magyarország erdeinek területe megduplázódott, ami a magyar gazdák és erdészek, szélesebb értelemben az egész ország összefogásának eredménye. Ezt a munkát folytatni kell, hiszen az erdők haszna a magyar társadalom minden tagját egyformán szolgálja.

Az élhetőbb környezet megteremtéséért a cél továbbra is az, hogy az ország fával borított területét 27 százalékra növeljék – hangsúlyozta az agrárminiszter a Facebook-oldalán. (MTI)

Helyes, a fásítást, zöldítést csak támogatni lehet. De azért lenne itt néhány dolog, amit nem igazán értek. Például azt, hogy a fásítási program előtt negatív erdőtelepítési trend – magyarul erdőirtás – volt jellemző az agrárminiszter szerint, ami annyit jelent, hogy 2010-2019 között, tehát Orbán Viktor eljövetele után még kilenc éven át irtottak, de már ötödik éve nem irtanak. Dicséretes. Ugyanakkor azt is mondta ő a szájával, hogy az elmúlt száz évben megduplázódott az erdős területek mérete, ami némileg ellentmond a negatív erdősítésnek, bár nem zárja ki, hiszen lehet, hogy 120 százalék volt, és onnan dolgozták le 100 százalékra. Szóval az erdősítés jó dolog, támogatandó, ám nem lenne baj, ha nem néhány vadásztársaság és nerenc kezében lennének az erdők, hanem a köz szolgálatában állnának, ahová mehet az ember bátran kikapcsolódni, sétálni, mert nincs körbekerítve, nincs kiírva, hogy magánterület, és nem hívják rá a rendőrt, de még csak le sem lövi néhány részeg kocavadász, akik egy vödör pénzért szabadon öldökölhetik az állatokat. Ebben várható változás esetleg?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.