Április 17,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mindenki nyugodjon le, nincsenek lassított jiu-jitsu verekedések a Petőfi-filmben

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Olvastam ma egy remek interjút Lóth Balázzsal, a szóra sem érdemes 6100 millió forintból készült Most vagy soha! rendezőjével. A rendező úr sok más fergeteges okosság mellett azt is mondta ebben az interjúban, hogy mielőtt véleményt mondunk, nézzük meg szépen a kurzusfilmet, idézem:

Azzal nyilván nehéz mit kezdeni, hogy még be sem mutattuk a filmet, de már markáns és sarkos véleményeket lehetett róla hallani. Ez várható volt egy olyan film esetében, amely ennyire az érdeklődés középpontjában van – nyilván a létrejöttének a körülményeiből, a magas költségvetéséből adódóan. Engem ebből az egészből főként egy dolog foglalkoztat: nézzék meg a Most vagy soha!-t, akármilyen előítéletük is van, és utána mondjanak róla véleményt. Arra kérem a nézőket, becsüljék meg az ebben résztvevő ezernégyszáz ember ötévi munkáját. Ha valamilyen politikai prekoncepció vagy a producer személye miatt nem nézik meg, akkor a sokfajta értékkel és kulturális beállítottsággal rendelkező szakemberek munkájára mondanak nemet. 

Az volt a dolgom, hogy a Most vagy soha! egy közönségfilm, mindenki filmje legyen. Tudom, hogy ez Magyarországon szinte lehetetlen, de állítom: pártállástól, vallástól, hovatartozástól függetlenül sokan szeretni fogják.

Egyáltalán nem várom el, hogy a rendező úr pénzügyekkel foglalkozzon, sőt, egyet is értek vele: aki nem látta a filmet, ne pofázzon látatlanban, hogy szar. Egy apróságra viszont felhívnám a figyelmet: akik erről a filmről markáns és sarkos véleményt formáltak, azok pont hogy látták, és a tapasztalataik alapján fogalmazták meg – például ITT, ITT vagy ITT -, hogy miért fordítottan arányos az alkotás minősége a felzabált közpénzzel. Vagyis hogy miért lett egy történelmietlen, hiteltelen, B-kategóriás akciófilm Rákay Kálmán kreatív producer és pajtásai 6 milliárdos művészi önmegvalósítása.

A rendezői felvetés jogos, bár egy kicsivel könnyebb lenne sokkal több embernek prekoncepciók nélkül hozzáállni ehhez a filmhez, ha nem onnan indulnánk, hogy mindenkinek nemzeti kötelesség megnézni. Vagy onnan, hogy középiskolások számára pláne kötelező megnézni. Vagy onnan, hogy a díszbemutatóra csak a rezsim propagandistáit és szolgálóit hívták meg. Vagy onnan, hogy ezek a lelkes szolgák már az első pillanattól a balliberális károgóknak üzenték, hogy ez a film nem nekik való.

Amúgy nem értem, hogy mi a probléma, hát Rákay saját bevallása szerint neki azt mondták, hogy zokogva, felállva tapsol a közönség a filmen, miért kell a rendezőnek is arra utasítani a közönséget, hogy becsülje meg magát? Szerintem meg az alkotók lehetnének kissé alázatosabbak, hiszen ugyanott, ahol ők 6 milliárdból filmet készíthetnek, egyébként rohad minden. Az egyik végétől a másikig, az egészségügytől az oktatásig. Ez pedig nem politikai prekoncepció, hanem tény, amihez képest igenis lehet irritáló az alkotói gőg és a minőség hiánya.

Slusszpoén a rendezőtől:

Egyszer valaki a sajtóban bemondta, hogy a Guy Ritchie-féle Sherlock Holmes stílusát másoljuk. Sajnos ki kell ábrándítsak mindenkit, nincsenek lassított jiu-jitsu verekedések a Most vagy soha!-ban.

Ó, de kár. Pedig milyen szép lett volna. Vagy valami.

Címlapkép: Lóth Balázs rendező (b), Berettyán Nándor (b2), aki Petőfit és Mosolygó Sára (j), aki Szendrey Júliát alakítja, illetve Rákay Philip kreatív producer, forgatókönyvíró (b3) a Most vagy soha! című történelmi kalandfilmben az alkotás díszbemutatója előtt Budapesten, a Cinema City Arénában 2024. március 13-án. Az alkotók jelenlétében mutatták a március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról szóló filmet, amely március 14-től látható országszerte a mozikban. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.