Május 21,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Megtakarítjuk nagyon, de én nem értem

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,617,520 forint, még hiányzik 1,382,480 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Én ezt zsenge ifjúkorom óta nem értem. Most meg is ragadom az alkalmat, hogy az olvasókhoz forduljak (akik okosabbak, mint én és Mészáros Lölö együttesen) és megokosodhassak. Oké, értem az óraátállítást. Most éppen az van, hogy vasárnap óta egy órával korábban világosodik, tehát nem feltétlenül kell villanyt kapcsolni hétkor. Ámde amennyivel előbb világos van, pont centire annyival előbb be is sötétedik. Tehát akkor meg előbb kell pilácsot gyújtani. Hol van itt a megtakarítás? Mert nyáron meg már ötkor világosodik, szóval aki nagyjából normális időben kel, az napfényre ébred. Este meg sokáig van világos, de az óraállítás nélkül is úgy van. Nem értem ezt a kisvárosnyi megtakarítást, de komolyan.

Az már csak az én személyes kínkeservem, hogy jobban viselem a reggeli derengést, mint azt, hogy már négykor sötét van. Tudom, a mostani a normál időszámítás, a nyári az abnormál, de akkor is jobban szeretném megtartani a nyárit.

Az óraátállítással egy kisváros egész éves villamosenergia-fogyasztását meg lehet takarítani – mondta Tihanyi Zoltán, a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. vezérigazgató-helyettese az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Az óraátállítást 1980 óta alkalmazzák, a megtakarítás mértéke azóta érdemben nem csökkent – közölte.
    A módszer lényege, hogy a lakosság szokásos ébrenléti ideje minél inkább egybeessen a természetes világosság idejével, így lehet a nyári időszámítás időszakában megtakarítást elérni. A tavaszi átállás után az országos fogyasztási görbe látványosan mutatja az áramfogyasztás csökkenését – mutatott rá a vezérigazgató-helyettes.
    Tihanyi Zoltán hangsúlyozta: az óraátállítás megtartása vagy megszüntetése komplex kérdés, de energetikai szempontból megtakarítást eredményez a módszer. Anyagi előnyökkel is jár, mert a kevesebb világítás miatt a fogyasztók kisebb villanyszámlát fizetnek, másrészt a kevesebb energia-felhasználással a környezetre gyakorolt terhelés is csökkenthető – tette hozzá. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.