Június 15,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Már megérte oda repülni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,681,290 forint, még hiányzik 1,318,710 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Most éppen New Yorkba utaztattuk minden magyar külügyminiszterek legsportosabbikát, aki az ENSZ éves közgyűlését arra használja, hogy hirdesse a magyar kormány békevágyát – persze arra most sem került sor, hogy legalább körvonalazta volna, mi módon kíván békét teremteni Orbán Viktor és udvartartása -, és azt is megtudhattuk, hogy a magyar álláspontot rendkívül nagyra becsülik mindenhol, csak Európában nem. Ha így haladunk, nem az Európai Unióból, hanem Európából kell kilépnünk, bár elég nehéz lesz az országot fizikailag is áttolni Ázsiába. Pedig praktikus lenne, mert Orbán Viktor már régebben elmesélte, hogy ő ott érzi igazán otthon magát, bár arra nem tért ki, hogy akkor mi a bánatért nem arrafelé nyaralgat, miért nem oda trappolt ki a legidősebb lánya férjével és gyerekeivel a választás előtt, amikor azért ha halványan is, de benne volt a pakliban, hogy nem jól sülnek el a dolgok. Szijjártó annak is roppantul örül, hogy a Türk Államok Szervezete  Budapesten hozta létre a közép-ázsiai ország számára különösen fontos Aszálymegelőzési Intézetét. Tényleg kellett az, mint egy falat kenyér. Sokkal hasznosabb, mint a svédek NATO-csatlakozása, mert ugyan a svéd hadiipar igen fejlett – nem véletlenül használ a magyar honvédség is svéd katonai gépeket -, a NATO-t és ezzel Magyarország védelmét erősítené a belépésük, de az le van ejtve. Sokkal fontosabb a Sierra Leonéval és Bangladessel kötött megállapodás, amely keretében évi ötven diák érkezhet majd ösztöndíjjal Magyarország egyetemeire, és pláne annak örül a magyar külügyminiszter, hogy az ecuadori külügyminiszterrel is találkozott, akivel „külön jóleső érzés volt a közös keresztény hagyományokról, értékekről beszélni”, főképp úgy, hogy legutóbb Budapest rendezhette a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, amelyet jövőre Quito fog vendégül látni. Már megérte oda repülni. Melegítőben. (link kommentben)

Európán kívül az egész világon nagyra becsülik a nemzeti érdeken alapuló, őszinte és békepárti magyar álláspontot, amely nem tekinti céljának azt, hogy a nemzetközi liberális mainstreamnek megfeleljen – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban.

    A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető látogatásának első napját követően rámutatott, hogy az ENSZ éves közgyűlésére rendre csaknem kétszáz országból érkeznek delegációk, a világ gyakorlatilag randevút ad itt egymásnak, ezért „aranybányának” tekinthető a rendezvény a külpolitikával foglalkozók számára.
    „Én is kihasználom ezt az alkalmat arra, hogy alapvetően Európán kívüli országok külügyminisztereivel az ügyes-bajos dolgainkról értekezzünk, hiszen az európai kollégákkal találkozunk gyakorlatilag hetente vagy havonta” – mondta.
    Ugyanakkor kiemelte, hogy a nap folyamán is volt informális európai uniós külügyi tanácsülés, amelyen elsősorban a Száhel-övezet helyzete volt napirenden, mivel az ott végrehajtott államcsínyek, önkényes hatalomátvételek okozta válságok könnyen továbbterjedhetnek.
    „Az instabilitás a migrációs hullámok megerősödéséhez vezet, az instabilitás újabb százezrek és milliók számára jelenthet okot arra, hogy meginduljanak Európa irányába. És mivel keleti irányból már Európa egy nagyon komoly biztonsági fenyegetéssel néz szembe a háború miatt, hogy ha délről is jön egy ilyen biztonsági fenyegetés az illegális migráció képében, akkor annak már nagyon súlyos hatásai lehetnek” – figyelmeztetett.
    Szijjártó Péter arról számolt be, hogy több ázsiai, latin-amerikai és afrikai kollégájával is találkozott. „És a helyzet az az, hogy Európán kívül nagyon becsülik azt a magyar pozíciót, amely őszinteségen alapul, a nemzeti érdek érvényesítéséből indul ki, amely nem tekinti céljának azt, hogy a nemzetközi liberális mainstreamnek megfeleljen, s nem tekinti céljának azt, hogy buksisimogatást vagy dicséretet zsebeljen be” – fogalmazott.
    „Ezt az őszinte, nemzeti érdek érvényesítésére alapuló, jelen esetben a békét célzó magyar pozíciót az egész világon nagyra becsülik” – hangsúlyozta.
    „Az egész világ várja a háború végét, hiszen a háború hatásai sajnos globalizálódtak. A háború egyelőre még regionális, reméljük, ez így is marad, de a háború hatásai már globálissá váltak” – folytatta.
    Majd kitért arra is, hogy a nemzetközi közösség megértéssel fogadja hazánk álláspontját, különösképp mivel magyarok is halnak meg a harcokban, így evidens, hogy a kormány számára az egyetlen morálisan tartható pozíció az emberéletek mentése érdekében a minél előbbi béke megteremtése.
    A miniszter üdvözölte, hogy Sierra Leonéval és Bangladessel megállapodás született, amely keretében évi ötven diák érkezhet majd ösztöndíjjal Magyarország egyetemeire a két országból. Utóbbi állammal a gazdasági kapcsolatok fejlesztését is célként tűzték ki, és lényeges dimenziója lehet a kapcsolatoknak a nukleáris együttműködés is, minthogy a felek ugyanolyan típusú atomreaktorokat építenek.
    Az üzbég hivatali partnerével folytatott egyeztetéséről szólva közölte, hogy a két ország folytatni fogja a közös munkát a Türk Államok Szervezetében, amely a magyar vízügyi technológiákat elismerve épp Budapesten hozta létre a közép-ázsiai ország számára különösen fontos Aszálymegelőzési Intézetét.
    Aláhúzta: Malajziában is elindulhat az export növekedése, hiszen a nemrég megkötött mezőgazdasági megállapodás alapján megkezdődhet a magyar élelmiszeripari termékek kivitele.    
    Végül tudatta, hogy az ecuadori külügyminiszterrel is találkozott, akivel „külön jóleső érzés volt a közös keresztény hagyományokról, értékekről beszélni”, főképp úgy, hogy legutóbb Budapest rendezhette a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, amelyet jövőre Quito fog vendégül látni.
    „Az ENSZ közgyűlésén fontos megállapodásokat kötöttünk, fontos tárgyalások vannak a hátunk mögött, és ez még csak az első nap” – összegzett Szijjártó Péter. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.