Július 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Levelet kaptunk a KSH-tól

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,369,185 forint, még hiányzik 630,815 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Vasárnap délután jelent meg a Szalonnán egy cikk a PestiSrácok nevű üzemegység saját gyártású álhíréről. Az álhír egyértelműen Botka Lászlót, Szeged polgármesterét hivatott lejáratni. A KSH közreműködésével bonyolított projektre hivatkozik az álhír szerzője úgy, mintha Botka László migránsok betelepítését tervezné a városban. A hír hazug ugyan, de a propagandamédia olvasótábora természetesen elhitte, már akár a lincselésig is elmennének, hogy megvédjék a keresztény kultúrájukat a migránsoktól.

A propagandamédia beszáll az önkormányzati választásokba című cikkünkben elmondtuk az igazságot. Tegnap este a KSH is reagált az ügyre egy sajtóközleményben. Az alábbiakban ezt a közleményt tesszük közzé. Remélhetőleg a PestiSrácok is így jár el.

A sajtóközlemény:

Vándorlási folyamatokat mér a Duna Transznacionális Program projektje

A „YOUMIG: A fiatalok nemzetközi vándorlásának hatásai – intézményi eszköztár és együttműködési csatornák fejlesztése” projekt a Duna Transznacionális Program keretében megvalósuló nemzetközi kutatási projekt, amelyben 8 európai ország 16 intézménye vesz részt. A projekt célja, hogy feltárja a fiatalok (15–34 éves korosztály) vándorlásának hatásait, beleértve a ki-, be- és visszavándorlási, családalapítási és munkavállalási trendjeit. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) koordinálásával megvalósuló kezdeményezés a fiatalok vándorlásának településszintű mérését, a vándorlásstatisztikai módszerek fejlesztését segíti. A projekt indulását, a KSH sajtóeseményen jelentette be, 2017 márciusában.

A tudományosan feltérképezett folyamatok megismerése által a projekt kiemelt célja továbbá a döntéshozatal, a helyi szolgáltatások támogatása. Az Európai Unió társfinanszírozásával, a Duna Transznacionális Program keretében megvalósuló projekt vezetője a KSH, és 8 európai ország 16 intézménye (statisztikai hivatalok, kutatóintézetek és önkormányzatok) vesz részt benne. A Duna Transznacionális Programban részt vevő országok Magyarország mellett Ausztria, Bulgária, Németország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia. Az egyes országok a vándorlás folyamataiban egymásnak kapcsolódási pontjai, mivel az egyik ország kivándorlója egy másik országban bevándorlóként jelenik meg a statisztikákban.

A YOUMIG-projekt kiemelten kezeli a helyi önkormányzatokat, felismervén, hogy a fiatalok ki-, be- és visszavándorlása jelentősen befolyásolja a helyi szolgáltatások iránti igényeket. A projekt céljai között szerepel a települések fejlesztési stratégiájának bővítése a fiatalok vándorlásával összefüggő igazgatási feladatok jobb ellátása érdekében. A 2017 telén elkészült helyi helyzetfeltáró tanulmányok  mindegyik partnertelepülésen (Burgasz, Graz, Magyarkanizsa, Maribor, Pozsony-Récse, Sepsiszentgyörgy, Szeged) azonosítottak olyan cselekvési területeket, amelyek elősegíthetik a környező országokból érkező fiatalok jobb integrációját, vagy a hazatérők reintegrációját. A projekt keretében a Központi Statisztikai Hivatal feladata annak megállapítása, hogy az egyes települések programja összhangban álle a projekt célkitűzéseivel, a konkrét megvalósítás, esetleges további közreműködők bevonása a települések hatásköre. A partnerség tagjaként Szeged városának kutatói feltárták, hogy az elsősorban Romániából és Szerbiából érkező, valamint az ausztriai vagy németországi tartózkodás után Szegedre hazatérő fiatalok igényeinek jobb kiszolgálása lehet az önkormányzat intézményfejlesztési célja, beleértve a fiatal családok számára lényeges óvodai ellátást, ami összhangban van a projekt célkitűzéseivel.

A YOUMIG-projekt honlapja a projekt híreivel és tanulmányaival elérhető az erre létrehozott honlapon: http://www.interreg-danube.eu/youmig

A projekt 2017. január 1-jétől 2019. június 30-áig tart.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.