Június 19,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

VENDÉG


Lebutított tankönyvrendszer

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,873,430 forint, még hiányzik 1,126,570 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Sajtóközlemény

Most a tanév végén kell visszajuttatniuk a tanulóknak a tankönyveket az iskolába a kormányzat által kiterjesztett kölcsöntankönyv-rendszerben, mely több sebből vérzik:

  • A gyerekeknek év elején kiosztott kölcsönkönyvek több mint fele (60,2%) rossz állapotú vagy a beleírások miatt korlátozottan használható volt; a gyerekeket a kölcsönkönyv korlátozza a tanulásban, ezért számos szülő végül úgy dönt, mégis érdemesebb saját költségen megvenni a tankönyveket.
  • A szülők elsöprő többsége (84,1%) szerint romlik az oktatás minősége akkor, ha a kormányzat a tervek szerint megszünteti a nem állami tankönyvek iskolai rendelhetőségét 2019-től.
  • Országosan milliós nagyságrendben maradnak használatlanul az állami tankönyvek, mert a tankönyvrendeléseket gyakran a gyermekek és pedagógusok valós igényei helyett a félelem igazgatja.

Az idei tanév végén minden korábbinál több család szembesült azzal, hogy vissza kell juttatni a tankönyveket az iskolai könyvtárba; amennyiben pedig a jelenlegi szabályozás nem változik, a 2018-19-es tanév lesz az utolsó, amelyre még rendelhettek nem állami tankönyveket az iskolák a közismereti tárgyak oktatásához.

A Szülői Hang Közösség a tanév végén részletesen felmérte a szülők véleményét és tapasztalatait egy önkéntes anonim online kérdőív segítségével, melyet országosan összesen 2158-an töltöttek ki.

Az eredmények a kölcsöntankönyv-rendszer súlyos hiányosságaira derítettek fényt. A gyerekek kezébe jutó kölcsöntankönyvek több mint fele (60,2%) már eleve rossz állapotú volt, vagy olyan, amibe beleírtak. A gyerekek a könyvekben nem emelhetik ki a lényeget, nem jegyzetelhetnek, és a tanév végén akkor is le kell adniuk, ha később az ismétléshez vagy az érettségire való felkészüléshez szükségük lenne rá. A szülők nagy többsége (69,1%) szerint a rendszer korlátozza a gyermekeket a tanulásban, számos szülő (10,1%) ezért úgy döntött, hogy mégis megveszi a tankönyvet. Az iskolának az év végén vissza kell vételeznie a kiadott könyvtári könyveket és elvileg kérnie kellene a szülőktől a sérült könyvek pótlását, mindez azonban a gyakorlatban nem működik megfelelően. Szükségtelen többletterhet és stresszhelyzeteket okoz mind a diákok, mind a tanárok, mind a szülők részére, és az esélyegyenlőséget is tovább rontja.

A nem állami kiadású közismereti tankönyvek kiszorítását az iskolákból a válaszadók elsöprő többsége (84,1%) úgy látja, hogy ezzel tovább romlik az oktatás minősége. A szülők szerint az állami tankönyvek gyakran silány minőségűek.

A szülők nem ritkán tapasztalhatják azt is, hogy az iskola ugyan megrendelteti az állami tankönyveket, de a tanárok mégsem használják ezeket: a visszajelzések alapján országosan milliós nagyságrendben maradnak használatlanul. Ebből arra következtetünk, hogy a pedagógusok is sokszor gyenge minőségűnek tartják az állami könyveket. A tankönyvrendeléseket azonban a gyermekek és pedagógusok igényei helyett gyakran a félelem igazgatja, vagyis az iskolák szükségtelenül is megrendelnek könyveket. Ezáltal a rendszer feltehetően hamis képet ad a tanárok valós igényeiről.

Felmérésünk részletes eredményei itt olvashatóak. Az értékelésben számos szöveges szülői véleményt is közlünk a számszerű statisztikák mellett.

A tankönyvek minősége terén válságos állapot alakult ki, ami súlyosan hátráltatja a magas színvonalú oktatást. A szülők döntő többsége (75,6%) szerint ezen túlmenően a lebutított tankönyvrendszer a már eleve súlyos tanárhiányt is tovább súlyosbítja, hiszen sokan nem szeretnének úgy dolgozni a pedagógus pályán, hogy közben még a megfelelő tankönyv kiválasztását sem teszik lehetővé számukra.

Jelenlegi tankönyvrendszerünk a gyermekeket arra tanítja, hogy ami az iskolában történik, azt mi, felnőttek, nem tartjuk igazán fontosnak. Hiszen ha igazán fontos lenne, akkor nem a tankönyvön próbálnánk spórolni a minőség rovására, és mindenki kaphatna színvonalas saját tankönyvet.

A Szülői Hang Közösség a döntéshozókhoz fordul: felmérésünk eredményeit elküldtük az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a számottevő támogatással bíró pártoknak. Elvárjuk, hogy a kormányzat biztosítsa a szabad, nem állami tankönyvek megrendelését is lehetővé tevő tankönyvválasztás jogi és anyagi hátterét. Elvárjuk továbbá, hogy a diákokat juttassák jó minőségű és saját tulajdonú tankönyvekhez.

Szülői Hang Közösség

szuloihang.hufacebook.com/szuloihang

A Szülői Hang Közösséget több mint tizenhétezer, oktatási kérdések iránt érdeklődő szülő alkotja. Oktatási rendszerünk gyermekközpontú, szakmai alapokon nyugvó megújítására törekszünk, és aktív részvételünkkel képviseljük a szülői szempontokat a közoktatást érintő kérdésekben. A Szülői Hang Közösség a Civil Közoktatási Platform tagja.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.