Július 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

VENDÉG


Köszönjük

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,369,185 forint, még hiányzik 630,815 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Sziasztok! Nem tudom, hogy volt-e szerencsétek a tegnapelőtt esti budapesti Pink Floyd koncerthez, vagy eljutott-e
hozzátok a híre, de az ott elhagzó Mother című szám és a hozzátartozó üzenet elég ütős lett Waters-éktől. 
Az erről készült videót szeretném a figyelmetekbe ajánlani, mert azt gondolom, hogy mindenképpen megér egy megosztást a Szalonnán. Ott a helye. ?

Engem arra sarkallt, hogy írjak róla egy rövid gondolatmorzsát, amit megosztok veletek.

Tegnapelőtt este Budapesten járt a Pink Floyd, és… nagyon-nagyon odatették az üzenetet. Azt gondolom, az én generációmból sokan vannak, akiknek nyomós okkal van a szívükben hely a Pink Floyd és Roger Waters számára.

Nem csak a zene miatt. Sokkal inkább azért, amit képviselnek. (Abban pedig csak bízom, hogy a fiatalabbak között is akadnak néhányan, akik értik őket.)

A Fal (The Wall) című eposszal valami olyat tettek le évtizedekkel ezelőtt az emberi kultúra asztalára, ami mondanivalójával megkérdőjelezhetetlenül korszakalkotó műnek számít, és azóta is stabil viszonyítási pont maradt a gondolkodó és érző emberek számára. Amint pedig a tegnapelőtt este is bizonyítja, a valódi minőség és kurázsi sosem változik.

A klipben 1:21-nél hangzik el a Mother című szám egyik sora, a kérdés amely így hangzik:

Mother, should I trust the government? (Anyám, bízhatok a kormányban?)

Pink Floyd, Roger Waters, Budapest, Papp László Sportaréna, 2018. május 2. (Fotó: Youtube)

Pink Floyd, Roger Waters, Budapest, Papp László Sportaréna, 2018. május 2. (Fotó: Youtube)

A közönség – angolul értő részének – reakciója önmagáért beszél, de amit Waters-ék kiírtak a háttérkivetítőre, az olyan vissza nem térő pillanat lesz a magyar popkultúra történelmében, mint amikor Freddie Mercury énekelte magyarul a Tavaszi szél…című nótát.

Köszönjük.

Bánhorváth Krisztián

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.