Június 13,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kellő óvatossággal érdemes kezelni a nagy mesemondó ígérgetéseit

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 630,068 forint, még hiányzik 2,369,932 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem. 

Nem tudok egyebet, aktuálisabbat, érvényesbbet, bölcsebbet írni, akárhányszor futnék is neki. Kissé rongyosnak tűnhet, mert éppen elegen a szájukra vették, de ettől most eltekintek. Nem Bibó István tehet arról, hogy Rétvári Bence minőségű alakok hirdetik a szabadság értékét. Jó reggelt kívánok mindenkinek október 23-án! Végül is – mint tegnap is utaltam rá – nincs nagy ügy. A tizedik éve kétharmaddal uralkodó miniszterelnök ma kivételesen nem merészkedik ki az utcára ünnepileg beszédet tartani. Pedig biztos nem okozott volna gondot összerántani egy békemenetnyi önerőből szimpatizánst és további bértapsolókat.

Sokan azt találgatják, hogy nyilatkozatok szintjén miért olyan szokatlanul engedékeny és kegyes őnagysága Budapestet illetően. A parlament vérzivataros hétfői ülésén tudniillik egyenesen azt mondta, hogy nem fognak olyan beruházást befejezni, amit a budapestiek nem akarnak (értsd: nem lesz se Liget-projekt, se kézilabda-Eb-döntő a vele járó csarnoképítéssel, se 2023-as atlétikai világbajnokság, ha a városvezetés esetleg így dönt). Ezt visszhangozza az összes alattvaló is Gulyástól Hollikig, és mind azt állítják, hogy a kormány korrekt partneri együttműködésre törekszik a fővárossal. Eltekintve attól, hogy a különböző projektek esetleges leállítása milyen károkkal járhat, és mennyire könnyű vagy nehéz egyáltalán leállítani őket, én senkinek a helyében nem dőlnék hátra, és nem is hagynám magam megvezetni.

Ha csak arra gondolok, hogy például Kövér László – aki kedd este a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen hányta az epét szórta az igét – Demszky Gábor 20 éves főpolgármesterségével riogat, amikor szerinte lerohasztották Budapestet, amikor kutyaszaros, omló vakolatú, szemetes volt a főváros, de jött Tarlós aki bezzeg csodát tett a főváros élén, úgyhogy most majd a fővárosiak észre fogják venni a különbséget. Vagyis én nem ringatnám magam egyetlen pillanatig sem abban a hitben, hogy itt csodákra kell számítani a Fidesz-kormány részéről, amikor egyesek kifejezetten azért dörzsölik a kezüket, hogy minél szarabb legyen a fővárosnak.

Ha még azt is ideveszem, hogy Orbán hétfőn kikérte magának a parlamentben, hogy ő valaha is mondott volna olyat, hogy a Tarlóssal kötött megállapodás érvényét veszti, amennyiben nem Tarlós lesz a főpolgármester, és szemrebbenés nélkül kikihátrált Gulyás mögül (aki konkrétan erről beszélt néhány hete), mondván, ne keverjék össze az ő szavait a Gulyás szavaival, akkor szintén arra jutok, hogy óvatosan érdemes kezelni a nagy mesemondó ígérgetéseit. A sajátjai mögül is kihátrál és hülyét csinál belőlük (ezt hívják bajtársiasságnak náluk), hogy az irháját mentse, akkor majd pont a főváros ellenzéki vezetésével lesz korrekt és méltányos. Nincs itt semmi találgatnivaló. Pontosan tudja, hogy a Liget-projektet eddig sem akarták a budapestiek, hogy a hócipőjük tele van a stadionépítésekkel és látványberuházásokkal, ezért a hangos választási pofáraesés után kicsit lejjebb tekerik az izmozást. Ennyiről van szó, aztán majd jönnek a sunyi hátbatámadások. Ha nem lesz igazam, majd hamvakat szórok a fejemre. Ilyen értelemben a kültéri igehirdetés elől való megfutamodással is azt üzeni, hogy ellenséges neki a közeg, itt és most nem érdemes kockáztatni.

Különben jól jelzi, mit jelent a Fidesz-KDNP értelmezésében a baráti jobb, meg az együttműködés, meg a korrektség. A Ferencvárosban kompletten kiürített irattartóktól, az Újpesten kiürült városházán át (ahol negyvenen mondtak fel) a bajai hisztériáig, ahol Nyirati Klára, az összellenzék győztes polgármestere békülésből alpolgármesteri posztot ajánlott a Fidesznek, amely valami egészen abszurd és értelmetlen magyarázat kíséretében visszautasította azt. Hát ez van, amikor se nyerni, se veszíteni nem tudnak az elvtársak és elvtársnők.

Itt kell megdicsérnem a főnöke által porig alázott Gulyás Gergelyt (szerencsére ezeket nem lehet megalázni), aki a tegnapi kormányinfón méltatta Kövér László példás higgadtságát, amivel rendreutasított az ostoba, primitív fajankó Hadházy Ákost. Annál is inkább, mert egyáltalán nem állt meg itt a házmester elvtárs (oppardon, tudom, hogy utálja ha elvtársazzák), tegnap esti szónoklatában tovább cifrázta: már szerencsétlen, beteg embernek nevezte Hadházyt. És ez még sehol nincs ahhoz képest, hogy az újságírók legendás védőszentje meglepő őszinteséggel és a kötelező arroganciával lamentált a sajtó szabadságáról és a demokráciáról:

Nekünk senki ne adjon kioktatást a baloldalról, mert mi állítólag nem tiszteljük a demokráciát és a sajtószabadságot.

Most sajtószabadság van, nagyobb is, mint kellene. Főleg az internet miatt.

Vagy úgy. Tehát a baloldalnak kuss, és sajnos van internet, elég baj az nekik. Hát ez van, Kövér elvtárs. Az internetet nem lehet betiltani olyan egyszerűen, ahogyan az újságírókat szarrá lehet szívatni a parlamentben. Internet nélkül Borkai kolléga kerszténynemzeti életviteléről sem értesülhetett volna a nyilvánosság, és Kövér elvtársnak sem kellett volna hülyét csinálnia a Fideszből, midőn a főnök akarata felülírta a kármentési vergődéseket. Vagy például arról sem, hogy Orbán-közeli cégen, azaz Mészáros haverjának cégén keresztül shoppingolunk harci járműveket a népirtásban jeleskedő török szultántól. Nem a 3,5 milliárd forint körüli ügylet ára a lényeg (Lölö vagyonához mérten is aprópénz), hanem hogy ez is egy remek bizonyítéka annak, hogy az Európai Unióban egyedüliként miért csinálnak segglyukat magukból és az országból, midőn szánalmas magyarázkodás kíséretében, a magyar nemzeti érdekre is hivatkozva, büszkén kiállnak az Erdogan nevű tömeggyilkos mellett. A Fidesz-KDNP képviselői által ezzel kapcsolatban felbüfögött mocskot tegnap óta sem sikerült kihevernem.

Ugyancsak tegnap: Gulyás Gergely a kormányinfón féknyúznak nevezte a New York Times ama címlapsztoriját, miszerint Putyin mellett Orbánnak is szerepe volt Trump Ukrajna ellen hergelésében. Megérkezett egy másik sztori David Cornstein budapesti amerikai nagykövet sajátos munkásságáról. Ugyanonnan. Az obligát féknyúzozás előtt érdemes szem előtt tartani, hogy a lap mintegy két tucat olyan amerikai és magyar tisztviselővel beszélt, akik dolgoztak David Cornsteinnel, sőt a nagykövet úr személyesen is mesélt nekik. Innen tudjuk, hogy a derék Cornstein nem annyira az Egyesült Államok nagykövete Budapesten, mint inkább a magyar kormány képviselője Washingtonban. Érdekes olvasmány, és nem feltétlenül az Orbán repülőjének kanapéján folytatott alsógatyás traccsparti miatt, hanem a 81 éves diplomata és a magyar miniszterelnök önmagán túlmutató következményekkel járó kapcsolatának okán. Amerikai nagykövetből is a legalja jutott nekünk, akinek Orbánhoz dörgölőzésétől még a republikánusok egy részének is okádni kell. Nahát.

Ha valakit esetleg a brexit jelen állása érdekel, akkor röviden így tudnám összefoglalni: a britek vagy kilépnek, vagy nem. Vagy most, vagy később. Vagy sose. Eldöntötték végre. Bővebben ITT lehet erről olvasni, én már követni sem bírom, pedig egy darabig nagyon próbáltam.

Ami a magyar parlament felmosóemberének sikerszériáját illeti, úgy tűnik, még simán elbukhatja a bővítési biztosi posztot, amire már a Türk Tanácsban kurva nagy ígéreteket tett. Lehányva az uniós szabályokat, naná. A román kormányválság miatt ugyanis előfordulhat, hogy a Néppárt még egy biztosi posztot megszerez, ami új helyzetet teremt. Főleg úgy, hogy Orbán egyelőre nem akarja teljesíteni von der Leyen óhaját a női biztosjelölt megnevezéséről. Gulyás erről is halandzsázott valamit tegnap, hogy nem is kért ilyet von der Leyen, de különben is kurvajó a jelöltjük (Trócsányi is az volt), úgyhogy lehet őket békén hagyni. Nekem mindegy, majd legfeljebb Erdogan és Alijev diktátor pajtás dühös lesz egy kicsit. Meg a jóöreg Putyin. Nem gáz, az önjelölt világpolitikai tényező valamit majd kitalál. Kár, hogy valószínűleg a mi bőrünkre.

Még rengeteg minden van, ami nem fért bele ebbe az ünnepi jóreggeltbe, beleértve a Wittinghoff Tamást lejárató, újabb, hajmeresztő akcióba lendült nem létező szervezettől egészen addig, hogy immár győri értelmiségiek követelik az orgiázó Borkai lemondását a polgármesteri székről. Ha az egyház kussol, legalább az értelmiség időnként megszólal. Jobb később is, mint egyáltalán.

Ha jól sejtem, rengeteg patetikus szólamot és ragacsos lózungot fogunk hallani ma, de ez ellen semmi nem véd. De. A józan ész az igen. Minden jót, mi itt leszünk később is!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.