Május 21,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha még nem késő

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,617,520 forint, még hiányzik 1,382,480 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az infláció sikeres visszaszorítását követően idén a kormány újraindítja, jövőre pedig tovább emeli a gazdasági növekedés ütemét, ha pedig véget ért a háború, Magyarország újra Európa egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága lesz – hívta fel a figyelmet pénteki közleményében a Nemzetgazdaági Minisztérium (NGM).

    Mint kifejtették, ez a számokat tekintve azt jelenti, hogy Magyarországon a GDP 2024-ben 2,5 százalékkal, 2025-ben pedig 4,1 százalékkal fog növekedni. A kormány mindeközben azon dolgozik, hogy Magyarország fejlettsége 2030-ra elérje az Európai Unió fejlettségi szintjének 90 százalékát.
    A GDP növekedés 2024-re várt 2,5 százalékos mértékét nem a beruházások elhalasztása, hanem a külpiacok – közte legfontosabb kereskedelmi partnerünk Németország – gyengélkedése, továbbá a vártnál lassabban helyreálló európai konjunktúra határozza meg.
    Az NGM leszögezte: a gazdasági növekedés és az egyensúly kéz a kézben jár, ennek feltételeit termeti meg az idei 4,5 százalékra visszaszorított költségvetési hiány, illetve ehhez illeszkedik a GDP várt növekedése is.
    Az NGM emlékeztet, a magyar gazdaság és a növekedés alapjai stabilak: 2010-hez képest 1 millió új munkahely jött létre, így a foglalkoztatottak száma meghaladja a 4,7 millió főt; a regisztrált álláskeresők száma történelmi mélyponton van; az infláció a kormány hatékony intézkedéseinek köszönhetően összeomlott, így szeptember óta újra nő a reálbér; miközben folyamatosan áramlik az országba a külföldi működőtőke.
    A növekedés újraindítását mindemellett a hitelezés helyreállása, a beruházási aktivitás növekedése, az exportteljesítmény fenntartása és a munkaerőpiaci aktivitás további növelése mellett, a reálbérek határozott növekedése következtében bővülő fogyasztás is jelentős mértékben támogatni fogja – fogalmazott az NGM.
    A hosszútávon is fenntartható, dinamikus gazdasági növekedés elérése érdekében került kidolgozásra a kormány versenyképességi stratégiája is, amely közel 1300 piaci szereplő megkérdezésén alapul. A versenyképességi stratégia 6 kiemelt ágazatra fókuszál: a járműipar, élelmiszeripar, egészségipar, alapanyagipar, információs és kommunikációs technológiák, kreatívipar – sorolta a közlemény.
    A gazdaság újraindítása, valamint a fenntartható és dinamikus gazdasági növekedés elérése érdekében a magyar gazdaság dualitásának oldására van szükség, ugyanis a külföldi tulajdonú cégek ma két és félszer hatékonyabbak, mint a hazaiak. A dualitás oldása érdekében az NGM négy lépést tart szükségesnek.
    A felsorolásban első helyre került, hogy a hazai vállalatokat erőteljesebben kell integrálni a termelési láncokba. Cél, hogy a hazai „Tier 1” és „Tier 2” beszállítók aránya elérje az 50 százalékot. Hazánkban több mint 20 nemzeti bajnok van, ezt a kört 40-re kell bővíteni. A harmadik lépés az exportképes kisvállalatok számának növelése a jelenlegi 15 ezerről 20 ezerre. Végül pedig fokozni kell a kifektetéseket, a profitegyenleg hiányát 0-ra kell csökkenteni.
    Az NGM szerint ezek a lépések azt eredményezik, hogy Magyarországon 2030-ra a GDP-arányos export mértéke elérje a 100 százalékot, miközben tovább folytatódik a gazdasági fejlettség felzárkózása. (MTI)

De szép is lenne, ha termelési jelentésekkel, kincstári hurráoptimizmussal és hazudozással helyettesíteni lehetne elsősorban a valóságot, másodsorban a hozzá nem értés, harmadsorban pedig a központi rablógazdálkodást. Miután ez még a miénknél sokkal szánalmasabb állapotban lévő társadalmak esetén is csak ideig-óráig sikerül, nem nagyon érdemes csodára számítani. A központi mese szép, de a valóság kicsit más. A gazdaság beleállt a földbe, a költségvetési hiány elszállt, a vásárlóerő nem növekszik, ezért a fogyasztás is stagnál – pedig ettől várják a csodát -, az egészségügy már összeomlott, az állam erőtlen, a szolgáltatások nem működnek, szociális biztonságnak nyoma sincs, és ezt már titkolni sem lehet tovább. Szóval a hazug közlemények legyártása helyett célszerűbb lenne átgondolni, honnan lehetne valóban jó szakembereket keríteni, akik értenek is ahhoz, amit csinálnak, az Orbán-Matolcsy-Rogán-ésatöbbi pereputtyot ki kellene pofozni a pénzesládából és akkor lehetne gondolkodni a gazdaság beindításán. Esetleg. Ha még nem késő.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.