Július 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Ha így beszél Európa legbomlasztóbb politikusa, akkor talán nincs veszve minden

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,369,185 forint, még hiányzik 630,815 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kézenfekvő lenne Navracsics Tibortól Varga Judit felé haladva csokorba szedni az állampárt összes, saját hatása alá került beszélő fejének sikerjelentését arról, hogy megszületett a megállapodás a gonosz Brüsszellel meg a tagállamokkal, győztünk és lesz pénz lóvéra (majd máskor kifejtem, hogy dehogy lesz, és különben sem volt szó arról egy percig sem, hogy Brüsszel váltja le az Orbán-kormányt a mimagyaremberek helyett), ehelyett van itt egy kis egyéb finomság. Maradjunk az Európai Uniónál.

A fideszes állami hírügynökség ma egyebek mellett arról számolt be, hogy az Európai Unió soros csúcstalálkozóját megelőző felszólalásában mi mindent mondott ma az olasz képviselőházban Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, a szélsőjobboldali magyar kormány nagy reménysége, barátja, harcostársa, aki – mint ismert – a Politico Európa legbomlasztóbb embereit összesítő listájának élén maga mögé utasította a felcsúti tudatrepedést, akinek így sajnos csak a dobogó második foka jutott. Ez nem tűnik fontosnak, pedig Meloni minden szava arany, szerintem a Politico súlyosan mellényúlt ezzel a listával. Nem akarok belemagyarázni semmit, ami nincs benne, de nekem úgy tűnik, hogy ha ez az európai újfasiszta szélsőjobb, ha így beszél egy nyugat-európai szélsőséges politikus, akkor bőven van min dolgozniuk, hogy utolérjék az a Finkelstein kottájából politizáló orbánizmust.

Igen tanulságos olvasmány ez, ennek alapján Meloni egy normális, mérsékelt, felelős uniópárti politikushoz méltó beszédet mondott, ami teljesen az ellenkezője annak, amit a csőcselék szintjén sziszegve fröcsögő Orbán-kormány propagandája hirdet Moszkvától Brüsszelig. Érdekes így leírva látni, hogy mekkora szakadék tátong a felcsúti és a római narratíva között a háború, Ukrajna támogatása, az Európai Unió felelőssége, de még a migráció kapcsán is (amiben elvileg egyetértés van Felcsút és Róma között). Ennek alapján szerintem kár volt megfosztani Orbánt az Európa legbomlasztóbb emberének járó szimbolikus elismeréstől, másrészt ha már Meloni kapta ezt a nem túl hízelgő címet, vagyis ha így gondolkodik és így beszél Európa legbomlasztóbb politikusa, akkor talán nincs olyan nagy baj. Akkor talán van remény Európa számára, hogy nem esik áldozatául a korrupt, szélsőjobbos-illiberális orbánizmus mételyének.

Nézzük tehát, mit mondott az olasz miniszterelnök, aki a kijevi kormány támogatásának fontosságát hangsúlyozta, és úgy vélekedett, hogy az Európai Uniónak határozottabb szerepet kell játszania az ukrajnai háború megoldása érdekében (a kiemelt részek külön is tanulságosak, bár nem hiszem, hogy bármit hajlandóak tanulni belőle Moszkva békegalamb jelmezbe öltözött, elhibázott brüsszeli szankciókról óbégató ügynökei):

Jelenleg nagyon korlátozott a lehetősége a tűzszünetnek, ennek ellenére Olaszország minden erőfeszítést megtesz a béke érdekében.

„Az ukrajnai konfliktus mindannyiunkat érint (..) Az Európai Uniónak ebben is meghatározóbb szerepet kell betöltenie az egész kontinens javára”. Az uniónak egységesen kell támogatnia Ukrajnát az orosz agresszióval szemben, és segítenie kell Ukrajna európai csatlakozási folyamatát is.

A „felületes békepropagandán túl” a tűzszünethez két feltétel szükséges, vagy az egyik fél megadja magát, vagy patthelyzet alakul ki a konfliktusban.

Kormánya teljes támogatásáról biztosította Kijevet, hangsúlyozva, hogy az általa vezetett Olasz Testvérek (FdI) jobboldali párt ezzel kapcsolatos állásfoglalása ellenzékben és most kormányerőként is ugyanaz.

A szankciók „fájdalmasak a gazdaságunknak, de eredményesek: hatással vannak Oroszországra. Moszkva nagyobb árat kell, hogy fizessen, mint amekkorát Európa visel. Ezért kell figyelnünk az intézkedések hatását, főleg azokét, melyek az energiára vonatkoznak”.

Az Európai Unió erkölcsi kötelessége a háború okozta élelmiszerhiány elkerülését, ami Meloni szerint az európai biztonságot is veszélyezteti, ha az ellátási nehézségek instabilitáshoz vezetnek az afrikai országokban.

Olaszország a háború kirobbanása óta 172 ezer menekültnek adott ideiglenes humanitárius tartózkodási engedélyt, többségükben nőknek és gyerekeknek.

Róma újabb fegyverszállítmányt küld Ukrajnába az év végéig, amely az ötödik lesz február óta.

A Világbanktól és az Európai Bizottságtól Ukrajna újjáépítésére becsült 349 milliárd euróval kapcsolatban Giorgia Meloni úgy vélte, hogy az összeg a háború elhúzódásával csak emelkedni fog.

Az EU-csúcs témáit érintve kitért a migráció kérdésére is: „a migránsok szétosztásáról folytatott vita helyett az Európai Unió külső határai védelmére kell áttérni: a legális bevándorlásra épülő együttműködésre van szükség, az illegális bevándorlással szembeni határozottabb megelőzéssel és fellépéssel, ami az indulások megállítását jelenti, és a kitoloncolások európai szintű működtetését” – jelentette ki.

Afrikát nem „kizsákmányolni”, hanem támogatni kell: az eddig a kivándorláshoz való jog hangoztatásával szemben a maradás jogát kell biztosítani. Az emberkereskedőknek, vagyis „a harmadik évezred cinikus rabszolgatartói gazdagításának semmi köze a szolidaritáshoz”. (via MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.