Július 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Győzelmi siratóének

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,369,185 forint, még hiányzik 630,815 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó reggelt! Jól kiszavaztuk megunkat. Jutalmul megint én vagyok a reggeli ügyeletes. Tegnap ugye az Európai Parlamentbe küldtük a képviselőket – jó, tudom, némelyiket ki hová küldte, én is – és én sem az utcákon, sem a szavazóhelyiségben egy fia uniós zászlót nem láttam. Más látott? Mert én azt gondoltam, ha már az EP-választást tartjuk éppen és nem őfényessége születése napját ünnepeljük, akkor minimum kellett volna látnom ilyesmit.

Igazmondó Orbán Viktort megint egy aprócska csínyen kapták rajta. Jávor Benedek érdeklődött, hogy ha már a Paks 2 építése 10 ezer munkahelyet hoz létre – ez volt az egyik érvnek látszó kormányzati hazugság – akkor miért is építenek 8 ezer orosz munkavállalónak szállást, de még kultúrházat is. Hát ez van kérem. Felcsút híres szülötte azzal csimpaszkodott fel a politikába, hogy ruszkik haza, most azzal marad bent, hogy ruszkik, gyertek haza. Gondolom, a fennmaradó 2 ezer munkahelyet testvériesen elosztják a család és a szomszédság között. Aki meglepődik most, az a fideszes szavazó.

Hírek a párhuzamos valóságból:

Történelmi csapást mértek a választók Merkel bevándorláspárti koalíciójára

Ez az Origo nevű izémicsoda főcíme. Amúgy Merkel pártja nyert. A cikk megjelenésekor még csak exit poll volt, ez alapján 28 százalékot kapott a CDU. Ez valóban bőven elmarad az előző, 35,3 százaléktól, de nem a szélsőjobb előretörése miatt, hanem a zöldek erősödtek 20 százalék fölé az előző 10,7 százalékról. A szélsőjobbos AfD 7,1-ről 10,5-re erősödött az előrejelzés szerint. Nem annyira látom a történelmi csapást. Annyi történt, hogy sokaknak igen fontos lett a Föld megmentése. Nagyon helyesen.

Franciaországban – szűk többséggel – Marine Le Pen pártja győzött. Kíváncsi vagyok, mennyit kell várni egy nyálas kézcsókra a hölgy kacsójára. Akivel azért nem tárgyalt őfelcsútisága, mert nincs hatalom a kezében.

A végeredmény kicsit mást mutat, mint amit a Fidesz remélt. Nem történt meg a vágyott hatalomátvétel. Nem a szélsőjobb erősödött kormányzóképes erővé (hála legyen az égnek és a józan értékrendű szavazóknak), hanem a liberálisok és a zöldek. Erősödött persze a szélsőjobb is, de ez az erősödés az EP-ben a hatodik helyre elég. 57 képviselő ülhet be a nacionalista frakcióba. Ha Orbán átcuccol hozzájuk (mert mondjuk kivágják a néppártból), az még mindig csak 70 képviselő lesz. Nincs mérleg nyelve. Mindannyiunk igen nagy szerencséjére.

A propagandaoldalak főcímei hatalmas győzelemről harsognak és arról, hogy megvan a felhatalmazás a migráció megállítására. A várt 14-15 mandátumhoz képest 13 helyet szerzett meg a Fidesz. Az elképesztő mértékű mozgósítás nélkül, a külhoniak, a szervezetten, busszal hurcoltak nélkül mennyi lenne vajon? Ha minden pártnak azonos eszközei és esélyei lettek volna a médiában, ha a falvakban és vidéki városokban a fideszes plakátokon kívül ott lettek volna a többi párt plakátjai is, ha a tévéből és rádióból nem csak a Fidesz ömlik (találkoztam olyan vidéki emberekkel, akik nem is tudtak arról, hogy Magyarországon van másik párt is, mint a Fidesz), a fideszes önkormányzatok ráhatása, a fideszes polgármesterek és képviselők ajándékosztása – a hűtőmágnestől az élelmiszer csomagig – nélkül mennyi lett volna? Mennyien szavaztak volna a kormánypártra, ha azok becsületesen játszanak? Iszonyatos pénzt és erőfeszítést fordítottak erre a választásra – az összes többi pártnak együttesen sem állt a rendelkezésére megközelítő lehetőség sem -, ehhez képest nem hozták a várt eredményt.

Ahogy Európában a legtöbb helyen, Magyarországon is a demokratikus, liberális és a zöldpárti erősödés figyelhető meg. Különösen a DK húzása jött be. Gyurcsány Ferenc hátralépésével és Dobrev Klára indulásával a párt hatalmasat tarolt. Az ország ki van éhezve egy józan, valódi programot hirdető, vitaképes, bátor, értelmes emberre. Dobrev Klára ilyen. Meggyőződésem, hogy a csodaszámba menő 4 DK mandátum kizárólag az ő személyének köszönhető.

A Fidesz tehát 13 helyre tudta begyűrni magát, a második a DK lett 4 mandátummal, a harmadik a Momentum 2 hellyel, az MSZP és a Jobbik 1-1 képviselőt küldhet. Ahogy elnézem az EP-patkót, nem sok jó néz ki sem Orbánnak, sem az Európát vezetni szándékozó Salvininek. A legerősebb formáció változatlanul – a mandátumvesztések ellenére is – a Néppárt. Ami nagyon szembeötlő: nem a nacionalisták erősödtek nagyot (erősödtek, ezt nem lehet elvitatni, de nem az – általuk – remélt mértékben), hanem a liberálisok és a zöldek. Ebből számomra az következik, hogy Orbán Viktor nagyszerűségének csillaga megkezdte az ereszkedést.

Ettől persze Magyarországot még változatlanul a Fidesz tartja a markában és a zsebében. Ha eddig szar volt, ezután még szarabb lesz. Az önkormányzati választásokon nem veszíthetnek egyetlen tanyát sem. Ezért mindent meg fognak tenni, bármi lesz is az ára. A látszat ellenére én úgy gondolom, meg tudtuk törni Orbán teljhatalmát tegnap. Az önkormányzati választásokon nagyon sok múlik. Igazából az ország jövője múlik rajta.

Rengeteg győzelmi jelentést fogunk olvasni az elkövetkező napokban és nem hinném, hogy létezik olyan aljasság, olyan hazugság, lejáratás, zsarolás, fenyegetés, csalás, amit a Fidesz nem fog bevetni az önkormányzati győzelem érdekében és persze az ellenfelei (pontosabban az ellenségei) eltiprása érdekében. A fő ellenség Dobrev Klára lesz. Meglátjuk, hogy bírja a gyűrődést. És azt is meglátjuk, mi hogy bírjuk.

Zene, aztán szólunk befelé.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.