Június 15,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Globalizált gulyás

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,681,290 forint, még hiányzik 1,318,710 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Már megint ez a magyarkodás. Jó dolog a gulyásfesztivál, az összes ilyen fesztivál nagyszerű, de attól, hogy évente egyszer összecsődülnek gulyást, halászlét, gombócot vagy akármit főzni, semmi nem fog változni. Attól még a falvak ellátatlanok, a városokban nem a kis családi boltok, pékségek, apró családi varrodák, kifőzdék, zöldségesek, cipészműhelyek a jellemzőek, hanem a bevásárlóközpontok, az egységes arculatú, egységes kínálatú hiperek és szuperek. Lehetőleg olyan helyen koncentrálódva, ahová autó nélkül elindulni sem érdemes. A rommá adóztatott, péppé szabályozott rendszerben semmi hely nem marad a generációkon át őrizgetett receptek alapján készülő kézműves fagyinak, sütinek, az unalomig megszokottól eltérő kicsi sütödéknek, igazából semminek, ami valóban nemzeti és jó lehetne. Nem évente egyszer kellene gulyásfesztivált tartani – azt is leginkább  turistáknak -, hanem ott kellene sorakozzanak egymás mellet a pici kifőzdék, ahol gulyást, lecsót, főzeléket, tojásos nokedlit, házi savanyúságot, helyi zöldséget és gyümölcsöt lehet venni. Nem évente egyszer, hanem minden áldott napon. Amihez persze kellene fizetőképes kereslet, ami nincs. Aki megengedheti magának, az megy az indokolatlanul túlárazott luxuséttermekbe, akinek nem telik, de mag akarja mutatni, az megy a mekibe, a többség pedig vadászik az akciós élelmiszerekre, mert az fér bele a családi költségvetésbe. A létező kifőzdék többsége ócska minőségű ételt kínál, a zöldségesnél jobbára import zöldséget és gyümölcsöt lehet kapni, túlhűtött, soha be nem érő barackot, kínai fokhagymát, ízetlen almát. Nem élnek velünk a hagyományaink. Nincsenek is hagyományaink. És ez nem a Nyugat hibája. El kell menni bárhová. Spanyolországban, Angliában, Olaszországban, Ausztriában, akárhol sokkal, de sokkal jobb a helyzet, mint nálunk. Magyarországon a kicsik egyszerűen nem tudnak megélni, így a családi – tényleg minőségi árut kínáló – kis üzletek helyett az évente egyszer megrendezett lábszaggal, és a nemzeti melldöngetéssel kell beérni. Ez nem a globalizáció, hanem a mindenkori kormány bűne. (link kommentben)

A globalizáció homogenizál, alapvetően egységesítési törekvések vannak mögötte, ezért a küldetésünk megvédeni az őseink által ránk hagyott értékeket, és ha lehet gyarapítsuk is azokat – közölte a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője pénteken a Szolnoki Gulyásfesztivál alkalmából rendezett konferencián.

    Simicskó István, aki a Hungarikum Bizottság tagja is, a Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt. által szervezett rendezvényen előadásában azt mondta: a globalizáció felgyorsult az utóbbi évtizedekben, óriási kihívás minden nemzet, helyi közösség számára saját értékeinek a megtartása. Hozzátette: a fesztivál, amelyet immár 25 éve rendeznek meg,  nemcsak gasztronómiai, hanem idegenforgalmi és turisztikai élmény is sokak számára. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.