Június 17,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez megint csak a narancs volt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,749,432 forint, még hiányzik 1,250,568 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Erasmus+ nem ajtókat nyit, hanem ajtókat zár, amikor jogalapot nélkülöző, diszkriminatív és igaztalan módon zár ki 200 ezer magyar felsőoktatásban lévő diákot, 20-20 ezer oktatót és kutatót európai programokból – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára kedden Az Erasmus+ ajtókat nyit című budapesti konferencián.

    Hankó Balázs kiemelte: a magyar felsőoktatás pénzügyi, szervezeti, munkáltatói és akadémiai szempontból egyaránt az Európai Unió legautonómabb államai közé tartozik.
    „A kormány által elindított Pannónia program céljaira 10 milliárd forintot fordítunk, hogy az Erasmus+ által biztosított évi 4500-5000 helyett legalább 8000 diák, oktató ás kutató jusson el a világ vezető egyetemeire” – közölte az államtitkár a Tempus Közalapítvány konferenciáján. (MTI)

Pontosítsunk azért egy kicsit! A magyar egyetemeket nem azért zárták ki a programból, mert gonosz dögök, hanem azért, mert az állami fenntartású egyetemek számára van a program. Csakhogy a kormány kivitte az egyetemeket homályos, átláthatatlan alapítványi működtetésbe, mert akkor még úgy volt, hogy az aktuális uniós költségvetési ciklusban rengeteg pénz érkezik a felsőoktatásba, és hát a NER nem akart kimaradni a pénzesőből. A pénzcsap eldugult, a források megnyitásához átláthatóvá és transzparenssé kellene tenni az egyetemek gazdálkodását, ami viszont a kormánynak nem érdeke. Az igazi veszteség pedig nem a 4500-5000 diák és kutató, aki eljut, vagy nem jut el a világ vezető egyetemeire, hanem az, hogy a magyar egyetemek kiestek a nemzetközi vérkeringésből, a közös projektekből, az együttműködésből. A kormány által – nyilván pénzéhségből – okozott kár ma még felbecsülhetetlen. Ezen az sem segít, ha a mi adónkból kiszórnak az ablakon még 10 milliárd forintot. Szerintem.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.