Július 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Értjük, nertársak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,622,220 forint, még hiányzik 1,377,780 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Európai Unió Tanácsa új jogszabályt fogadott el a tömegtájékoztatás szabadságának védelmére, a médiapluralizmus és a szerkesztői függetlenség szavatolására, illetve az újságírók és a médiaszolgáltatók politikai befolyással szembeni védelmére – tájékoztatott az uniós tanács kedden.

A brüsszeli közlemény szerint a tömegtájékoztatás szabadságáról szóló uniós jogszabály (EMFA) közös keretet hoz létre a médiaszolgáltatások számára az EU belső piacán, megkönnyítve számukra az EU-n belüli határokon átnyúló működést.

Az új szabályok biztosítják a polgárok jogát a szabad és sokszínű információkhoz való hozzáféréshez, és meghatározzák a tagállamok felelősségét az információk védelméhez szükséges megfelelő feltételek és keretek biztosításában – részletezték. Célja, hogy biztosítékokat vezessen be a szerkesztői döntésekbe való politikai beavatkozás elleni küzdelemre mind a magán-, mind a közszolgálati médiaszolgáltatók esetében, az újságírók és forrásaik védelmére, valamint a tömegtájékoztatás szabadságának és sokszínűségének szavatolására – emelték ki.

„A rendelet választ ad a média megosztottságával, valamint a médiatulajdon átláthatóságának és az állami hirdetési források médiaszolgáltatók közötti elosztásának hiányával kapcsolatos aggodalmakra” – fogalmaztak.

A jogszabály létrehozza a médiaszolgáltatások független európai testületét, mely a nemzeti médiahatóságokból fog állni. Célja, hogy előmozdítsa az új törvény és az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv rendelkezéseinek alkalmazását valamennyi tagállamban, többek között azáltal, hogy véleményeket ad ki és segíti az Európai Bizottságot iránymutatások kidolgozásában – tájékoztattak.

A rendelet aláírása és kihirdetése után 20 nappal lép hatályba. (MTI)

Remélem, mindenki figyelmesen elolvasta a fenti közleményt. Ha így történt, akkor biztosan feltűnt az is, hogy benne van fehéren-feketén, hogy a szavazás nem volt egyhangú, mivel a magyar kormány nem szavazta meg a törvényt (amitől az még érvényes és itthon is kötelező). Hogy nem tetszettek ilyet olvasni a hírben? Nem csodálom, mert én sem. Pedig az EU hivatalos oldalán ott a szavazás eredménye. Ez:

Szóval jó kormányunknak egyáltalán nem fontos sem a sajtó szabad működése, sem az átlátható gazdálkodása azokban az esetekben pláne, amikor közpénz kerül hozzájuk. Értjük, nertársak! Nem is vártunk mást.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.