Április 17,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Én még várnék a pezsgőbontással

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem a kormány, hanem az Európai Bizottság mondja: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre ismét az uniós rangsor élmezőnyében lehet – hívta fel a figyelmet keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.

    Miközben a bizottság legfrissebb előrejelzésében rontotta az Európai Unió gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését, a magyar gazdaságban idén változatlanul 2,4 százalékos, jövőre 3,6 százalékos bővülést vár – ismertette a tárcavezető.
    A bizottsági prognózisról mellékelt grafikonja szerint Magyarország jövő évi növekedését csak a 4,3 százalékos máltai ütem előzi meg, miközben az uniós átlag 1,7 százalékos lesz. (MTI)

Egyszerűen fantasztikus, hogy már megint győztünk. Tényleg már csak egyet, esetleg kettőt kell aludni, és elfoglalja Orbán Viktor Brüsszelt, közben pedig Varga-Nagy-Matolcsy trió olyan növekedési pályára állítja az országot, amilyet még Európa nem látott. Hajráhajráhajrá! Az sajnálatosan kimaradt a termelési jelentésből, hogy a falrengető – és még csak jósolt – fejlődést mi előzte meg. Tehát, hogy hová zuhantunk, milyen alapról kell nézni a növekedést. Ami vagy lesz, vagy nem lesz. Olyan ez, mint a magasugrás. Aki talajszintről ugrik, annak kisebbet kell rugaszkodnia, mint aki eleve 10 méter mély gödörből próbál meg kipattanni. A magyar GDP tavaly 0,8 százalékkal CSÖKKENT, mégpedig úgy, hogy a mezőgazdaságnak nagyon jó éve volt. Ha ez nem így lett volna, lényegesen nagyobb lett volna a visszaesés, szakemberek 2 százalékra becsülik. A növekedési előrejelzésben kalkulálnak az infláció további mérséklődésével – amire azért nincsen garancia -, továbbá azzal, hogy megnyílnak a brüsszeli pénzcsapok, ami szintén nem istenbizony. Szóval ha nem baj, én még várnék a pezsgőbontással. Azt persze értem, hogy Varga Mihály feladata most a kincstári hurráoptimizmus, de ez sajnos a valós gazdasági folyamatokat a legritkább esetben szokta befolyásolni. Az külön mókás, hogy a pénzügyminiszter fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem a kormány mondott valamit, hanem az Európai Bizottság. Legalább tudjuk, hogy tudják, hogy tudjuk. Az is valami.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.