Július 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


De mi van utána?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,369,185 forint, még hiányzik 630,815 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Gondosóra programra eddig már több mint 650 ezren regisztráltak, azaz mára minden harmadik 65 év feletti honfitársunk gondosóra-felhasználó – közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebook-oldalán.

    Nyitrai Zsolt a videóbejegyzésben hangsúlyozta: a jelzőeszköz már 19 ezer életet mentett meg, és további 330 ezer hétköznapi esetben nyújtottak segítséget a kollégák.
    Jó hír, hogy hamarosan telefonos alkalmazás is segíti majd az időseket és hozzátartozóikat – fűzte hozzá a főtanácsadó.
    Mint mondta, továbbra is a 107 éves Gizi néni a legidősebb felhasználó, „akinek jó egészséget kívánunk”.
    A gondosóra növeli a nyugdíjasok biztonságát, és megnyugvást ad a hozzátartozóknak – közölte Nyitrai Zsolt.
    A videóbejegyzésben a főtanácsadó arra kérte a hozzátartozókat, hogy ha még nem tették meg, regisztráljanak az ingyenes szolgáltatásra online a gondosora.hu oldalon vagy telefonon a 06 1 445 0080-as telefonszámon.
    „Ne feledje! Gondosóra, segítség egy gombnyomással!” – fogalmazott Nyitrai Zsolt. (MTI)

Ez remek dolog, őszintén mondom. Ám nagyon távol áll az elégségestől. Az jó, hogy az óra segítségével nagyobb biztonságban lehetnek az idős emberek, de távolról sem old meg minden problémát. Mert mi van, ha valakinek a rokonai távol élnek? Főként mi van, ha nincsenek is már olyan közeli hozzátartozói, akik gondoskodhatnának róla? Mi történik, ha az idős ember kórházba kerül? És főként mi van, ha már képtelen az önálló életvitelre, folyamatos segítségre lenne szüksége, de nem kapja meg. Az idősotthonok többsége nem tud méltó időskort biztosítani, túlzsúfoltak, forráshiányosak, a dolgozók alulfizetettek, és csak kihalásos rendszerben, általában több év várakozás után lehet bekerülni. Már aki egyáltalán bekerül, akinek van, aki intézi a listára kerülést. Egy falun, tanyán élő egyedülálló idős ember ezt nem tudja megtenni, talán ha tudná, akkor sem akarná, mert egész életében önálló volt, erről nem akar lemondani. De gondoskodni már nem tud magáról, így nagy a valószínűsége, hogy egy kánikulai napon a kiszáradás, vagy egy hideg téli napon a fagyhalál viszi el. Méltatlan élet és méltatlan halál annak, aki egész életében dolgozott, gondoskodott másokról, majd mire róla kellene gondoskodni, már nincs, aki ezt megtegye. Az állam sem, mert fontosabb stadionokat építeni, mint idősotthonokat, szállodákat és multikat pénzelni, falábú focistákat és politikusokat túlfizetni, mint a szociális ellátásban dolgozókat megfizetni. Ez így semennyire nincsen jól.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.