Június 15,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Csák miniszter úgy tudja, hogy a kormány óriási forrásokat csoportosít a közoktatási és felsőoktatási rendszerbe

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,681,290 forint, még hiányzik 1,318,710 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ha az önkritikátlan, patetikus, hőzöngő propagandával oktatási rendszert és áramot lehetne fejleszteni, az elmúlt tizenhárom év kormányzati teljesítménye alapján Magyarország már energianagyhatalom és a világ irigyelt oktatási fellegvára lenne. Az önkritikátlan, patetikus, hőzöngő propaganda azonban nem alkalmas ezekre a célokra, arra viszont nagyon is alkalmas, hogy a pátosz és a hőzöngés farvizén Orbán rendeleti kormánya lehetőleg az idők végezetéig a helyén maradjon. Ma az a nap van, amikor a tanévnyitó tiszteletére az állampárt szanaszét szalajtotta a kádereit, hogy az ország különböző pontjain, különféle oktatási intézményekben döngessék a mellüket, hogy ők ezt is milyen jól csinálják.

A cinikus, valósághajlított mellébeszélésnek szobrot állító szinte bármelyik szónokló fejet ki lehetne emelni a dicstelen sorból, de most Csák János kulturális és innovációs miniszter öklendezését emelném ki, ha már a közoktatás végső kegyelemdöfésén fáradozó rendőrminiszter természetesen nem tolta ki magát a rivaldába. Nem is kellett, tegnap a tárcája közleményben tudatta az érdemi mondanivalóját: „ha Brüsszel végre nem tartja vissza tovább a Magyarországnak járó EU-s forrásokat”, akkor majd 2025-re 800 ezer forint körül lesz a pedagógus átlagbér.

Vagyis 2023 augusztusának utolsó napján a közoktatásért felelős rendőrminiszter annyit tud tanévkezdés alkalmából odahányni a nem csupán sztrájkjoguktól, de szakmai és emberi méltóságuktól is több ízben megfosztott, a rendpártilag államosított, központosított oktatási rendszerben súlyos tanárhiány mellett még mindig kitartó pedagógusoknak, hogy Brüsszel. Jelentése: az illiberális Orbán-Pintér-féle rendőrállam állam az alapműködését, az oktatás megfelelő finanszírozását sem képes az Európai Unió nélkül finanszírozni.

Egy nappal később aztán Csák János bajszos kultúrinnovátor a nyomában a Hunor Magyar Űrhajós Program négy űrhajósjelöltjével, elrongyol Szekszárdra az országos szakképzési tanévnyitóra (mehetett volna bárhova, teljesen mindegy), és az MTI termelési jelentése szerint ilyeneket beszél a szájával:

–  a tanárok kezében van a magyar jövő, övék a legfontosabb munka, a tudás átadása;

– mesterségbeli tudás nélkül nincs az embernek önbecsülése;

– ahhoz, hogy kibontakoztassuk tehetségünket, munka, szerető és gondoskodó közeg, valamint remény kell;

– nincs erős, cselekvőképes haza gazdaságilag erős kulturálisan magabiztos emberek és családok nélkül;

a polgári kormány az elmúlt 13 évben és mindent megtett és megtesz azért, hogy a magyar családok a legjobb körülmények között élhessenek a gyerekvárástól kezdve a bölcsődés koron át a köznevelésig, „mindent megteszünk azért, hogy a gyerekvállalás ne teher legyen, és minél több magyar gyerek szülessen”;

a kormány „a közoktatási és felsőoktatási rendszerbe óriási forrásokat csoportosít annak érdekében, hogy kiművelt emberfők és mesterségbeli tudással rendelkező emberek éljenek a Kárpát-medencében”;

– ha lemaradunk, elveszítjük a jövőnket;

– a kormány feladata, hogy „teret, pályát nyisson” a szakképzésben tanuló diákoknak, reméli, hogy sok diákból lesz vállalkozó, innovátor, a szakképzési rendszer sikerei azt ígérik, hogy ez valóra válhat. 

Egyenként szét lehetne szedni Csák miniszter minden mondatát, de maradjunk annyiban, hogy a polgári kormány elmúlt tizenhárom éves vergődése olyan jól sikerült, hogy ma már a magyar nyolcadikos diákok közel fele funkcionális analfabétának tekinthető, miközben több tanár hiányzik a közoktatási rendszerből, mint eddig bármikor. Elvtársak! A lemaradás nem feltételes jövő idő, márt megtörtént. Miért? Mert ez a fajta rezsim, amit még mindig van arcuk egyeseknek polgárinak nevezni, összeegyeztethetetlen a kiművelt emberfőkkel. A kötőszavak amúgy a helyükön vannak, legalább ennyi.

Címlapkép: Csák János kulturális és innovációs miniszter és Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke,  miután együttműködési megállapodást írak alá a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) és a Nemzeti Pedagógus Kar között a minisztérium könyvtártermében 2023. augusztus 17-én. (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.