Július 14,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Az sem lenne baj, ha maximalizálnák az iskolatáskák súlyát

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,477,250 forint, még hiányzik 1,522,750 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A közpénztévé reggeli műsorában egy ortopéd szakorvos kifejtette az egyértelműt: oda kell figyelni a gyermekek gerincére, ezért fontos kiválasztani, hogy milyen iskolatáskát vesz a szülő. Ez eddig megintcsak szép és jó – noha egy ergonomikus, valóban jó táska nem olcsó mulatság -, azonban mit sem számít a táska, ha azt a diák kénytelen rommá pakolni, sokszor több mint 10 kg súlyt cipelve a hátán? Ez egyszerűen egészségtelen a gyermekek számára, mégsem kívánják ezt szabályozni Káslerék. Munkafüzetek tucatjai, fölösleges könyvek, amelyeket a tanár becipeltet a gyermekekkel, de soha elő sem veszik, és még lehetne sorolni a nehéz táskák okait.

A szülők ugyan biztosan megteszik, amit csak lehet – megveszik a legjobb táskát a gyereküknek -, azonban ameddig az állam nem kívánja szabályozni és mondjuk maximalizálni egy iskolatáska súlyát, addig ezzel sajnos sokra nem megyünk.

A jó iskolatáska ergonomikus, jól illeszkedik a gerincoszlopra – mondta Moravcsik Bence ortopéd-szakorvos az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Kifejtette: az iskolatáska kiválasztásakor figyelni kell a pánt szélességére, a háti rész merevítettségére, párnázottságára.

Fontos, hogy a pánt állítható legyen, a vállvonal fölé és a csípőlapát alá ne kerüljön a táska. Amelyiken derékpánt is van, az még jobb – tette hozzá. Ügyelni kell arra is, hogy a táska légáteresztő, könnyűszerkezetes legyen – sorolta a szakember, aki szerint különösen a kisgyerekek számára jó alternatíva a gurulós táska. Hátitáska esetén a 6-7 éves gyerekeknek az az ideális, ha a táska súlya telepakolva 2,5-3 kilogramm. Megjegyezte azt is, hogy a pakolási technikára is érdemes odafigyelni, a gerinchez közel kell tenni a nehezebb, távolabb a könnyebb dolgokat.

A szakember megjegyezte: a gerinc ebben a korban még porcos. Helytelen tartás, illetve táskaviselet esetén merevebbé válhat a gerinc, vagy korai porckopás is kialakulhat. Az oldaltáskát a szakorvos nem ajánlja, mert fontos, hogy szimmetrikus legyen a terhelés, különben korán gerincferdülés alakulhat ki. A megfelelő táska kiválasztása mellett az edzettséget is hangsúlyozta a szakember. Fontos, hogy iskolán kívül is sportoljanak a gyerekek – közölte Moravcsik Bence. (MTI) 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.