Április 17,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Amikor a préda tiltakozik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ártunk és ormányunk nem pihen, a kicsi fogaskerekek megállás nélkül dolgoznak. Nagyon szerettek volna beférkőzni a Spar tulajdonosi körébe, ez nem jött össze, sőt, a vállalat feljelentést tett a nemzetközi bíróságon. Addig is, ameddig a bíróság megvizsgálja és elbírálja az ügyet, fogták a magyarországi vagyonukat, és amit lehetett, kivittek az országból. A Nemzetgazdasági Minisztérium a szokásosnál nagyságrendekkel terjedelmesebb közleményben reagált a dologra, elmagyarázták, hogy ők mindent jogszerűen csináltak, az extraprofitadót azért vetették ki, mert a cégeknél nyereség képződött, ők csak ezt a plusz nyereséget kaszálták le, majd tették be a rezsivédelmi alapba. Azt már nem tették hozzá, hogy a rezsivédelmi alapból mindenre költenek, legkevésbé azonban rezsivédelemre.

Az van tehát, hogy jó kormányunk megsarcolta a vállalatokat, ám a bezsebelt pénzt még véletlenül sem az alacsony fizetések és a brutális árak között egyensúlyozó lakosság kapta meg (vagy vissza), hanem a jó állam szokása szerint lenyúlta. A megsarcolt cégek természetesen beépítették az áraikba a sarcot, tehát a jó állampolgár fizette megint a révészt, de ez ebben az országban senkit nem szokott érdekelni. Tartok tőle, hogy az viszont fogja érdekelni a polgárokat, ha a kormány háborút indít a multik ellen, ami a szolgáltatás minőségének romlásával, extrém esetben az országból való kivonulással fog járni. De hát ez van, ha elfogy a magánosítható közvagyon, újabb zsákmány után kell nézni. Gond akkor van, ha a préda nem fogadja el az áldozati szerepet. (link kommentben)

A SPAR-nak a magyar fogyasztók érdekeit kellene szem előtt tartania – a Nemzetgazdasági Minisztérium visszautasítja a vállalat valótlan állításait

A valótlan és rosszindulatú állításokkal szemben a kormány a családok és a rezsicsökkentés megvédése érdekében azokban a szektorokban – így többek közt a kiskereskedelemben, az energiaszektorban és bankszektorban – vezette be az extraprofitadókat, ahol azok keletkeztek. Ezekben az ágazatokban az energiaválság és azt kísérő, megugró infláció okán olyan extra jövedelmek képződtek, amiért az érintett vállalatok nem dolgoztak meg. A kormány ezeket az extraprofitokat elvonta, az így keletkező bevételek biztosítják a Rezsivédelmi Alap finanszírozását. A magyar kormány elvi álláspontja ugyanis az, hogy a háború, a káros szankciók és az energiaválság árát nem a magyar családoknak kell megfizetniük.
A Nemzetgazdasági Minisztérium hangsúlyozza, hogy a kiskereskedelmi különadót az Európai Unió Bírósága jogszerűnek nyilvánította. Ezzel szemben minden más állítás alaptalan.

 A magas élelmiszerinfláció visszaszorítása érdekében a kormány bevezette az alapvető élelmiszerekre vonatkozó árstopot, majd a kötelező akciózásról és az online árfigyelő rendszer elindításáról döntött. A célzott kormányzati intézkedések eredményesnek és hatékonynak bizonyultak, az előző évhez képest 2024 februárjára az infláció 3,7 százalékra, ezen belül az élelmiszerinfláció pedig 2,2 százalékra csökkent. A SPAR – kommunikációja alapján – ezekkel a kormányzati intézkedésekkel nem ért egyet. Ez a magatartás szemben áll a magyar fogyasztók érdekeivel.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kiemeli, hogy a kormányt érintő támadások hátterében nem a SPAR által megfogalmazott intézkedések állnak, annak valós oka az érintett kiskereskedelmi vállalat veszteséges gazdasági helyzete. A SPAR Magyarország Kft. működése ugyanis nem hatékony, mivel piaci versenytársaihoz képest magasabb költségszerkezettel rendelkezik, emellett a piaci és az árversenyben is alulmarad. Ahelyett, hogy hatékonyságát és versenyképességét megerősítő lépéseket tenne, továbbá beszállna a piaci árversenybe, kétségbeesésében alaptalan álhíreket terjeszt.

A magyar piacon csak olyan vállalkozások maradhatnak, amelyek jogkövető magatartásuk mellett figyelembe veszik a hazai fogyasztók érdekeit, azaz jó minőségű és jó áron elérhető termékeket kínálnak a magyar családok számára.
    
     Kiadó: Nemzetgazdasági Minisztérium (MTI-OS)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.