Július 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Ameddig nem lesz szabad a sajtó, az ország sem lesz szabad

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,369,185 forint, még hiányzik 630,815 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.
MÚOSZ-állásfoglalás: El a kezekkel a független sajtótól!

Egyedi, átfogó vizsgálatot indít a Szuverenitásvédelmi Hivatal az atlatszo ellen, mivel bevételeiben magas hányad érkezik külföldi támogatásból. A MÚOSZ tiltakozik az eljárás ellen, s továbbra is tartja korábbi álláspontját: A demokratikus alapelvekkel összeegyeztethetetlen a szuverenitásvédelmi törvény. „…bárki gyanúba keverhető, ezért a véleményformálói térben óhatatlanul félelmet keltenek, vagy túlzott elővigyázatosságra (öncenzúrára) késztethetnek a gumiparagrafusok.”
Szerencsére, félelmet nem keltett a törvény, de mégis beigazolódott a gyanú: a független sajtó ellen akkor vetik be, amikor éppen akarják, a gumiparagrafusok tényleg bárkire, bármikor alkalmazhatók, amivel jogbizonytalanságot idéznek elő, sértik a sajtó szabad működését és veszélyeztetik a szólásszabadságot. Ma az atlatszo, holnap valaki más…
A 2023. évi LXXXVIII. törvény alapján létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal „egyedi – átfogó jellegű – vizsgálatot indít az atlatszo tevékenységével kapcsolatban”. Indokként az szerepel, hogy külföldről kap támogatást. Az atlatszo oknyomozó, tényfeltáró portál. Több cikke leplezett le hatalmi visszaéléseket, korrupciós ügyleteket, különös döntéseket. Az atlatszo működése kényelmetlenné vált a hatalom számára. Most visszavág.
Köztudott, hogy az Európai Bizottság vizsgálja, összeegyeztethető-e a szuverenitásvédelmi törvény az uniós joggal. Amíg az uniós vizsgálat tart, kifejezetten káros, Magyarország nemzetközi megítélésének is árt a törvényre hivatkozva indított vizsgálat.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége továbbra is hangsúlyozza: e törvény, és a Hivatal működése nem összeegyeztethető a demokratikus alapelvekkel. Magyarországon már van sajtótörvény, ami szabályozza e szektor törvényes működését. Az erősen vitatott szuverenitásvédelmi törvényre hivatkozva indított vizsgálatok támadást jelentenek a szabad sajtó ellen. Szövetségünk tiltakozik e vizsgálat ellen, és követeli az akció leállítását.

     Kiadó: Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) (MTI-OS)

Eddig sem volt kétséges, hogy kinek és minek a szuverenitását fogja védeni a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak nevezett micsoda. Vergődik a NER, inog a trón, ki kellett találni valamit. Az az ötlet született, hogy amelyik független lapot, portált nem sikerült még bedarálni, elfoglalni, azt más módon kell ellehetetleníteni. És akkor végre csend lesz, csak a fideszes propaganda fog eljutni mindenkihez, ettől az emberek rájönnek majd, mennyire jó az Orbán-rezsim. Kár, hogy a világ nem így működik. Egyrészt nem ostoba mindenki ebben az országban, másrész uniós tagként még a diktatúrát építgető rezsimeknek is vannak korlátaik, harmadrészt a világháló korában nem lehet elhallgattatni mindenkit. Ezzel együtt van feladata ebben a civil társadalomnak, ideje lenne felállni a kényelmes kanapéról és hangosan, érthetően a hatalom tudtára adni, hogy nem tehetnek meg bármit. Vagy legalább ezt már nem tehetik meg. Ameddig nem lesz szabad a sajtó, az ország sem lesz szabad.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.