Június 17,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Állítsuk vissza a kétkezi munka becsületét!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,749,432 forint, még hiányzik 1,250,568 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kaposvár polgármestere szerint becsülni kell a kétkezi munkát, hiszen az elkövetkezendő években is óriási szükségünk lesz rá. Szita Károly szerint a kétkezi munkának mindig nagy volt a becsülete, azonban a renoméja egyre romlott, amit helyre kell hozni. A kormány ráfeküdt arra, hogy emelje a kétkezi munkások számát, ami érthető is, hiszen nincs arra szükségük, hogy valaki megkérdőjelezze a döntéseiket. Ha valamit biztosan el lehet mondani a Fideszről és a Fidesz-kormányról, az pont ez: megbecsülik a munkát. Vagy ha nem is, de lamentálni azt nagyon tudnak arról, hogy mit és hogyan kellene.

Meg kell becsülni a kétkezi munkát – mondta hétfőn Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere a pályaválasztást segítő, a szakképzést népszerűsítő Egy nap a munkahelyemen elnevezésű programsorozat zárórendezvényén a somogyi megyeszékhelyen.

A kétkezi munkának mindig volt becsülete, a jövőben azért kell dolgozni, hogy a renoméja is újra nagy legyen, folytatta a polgármester. A cégek egyre versenyképesebb fizetést tudnak adni a dolgozóiknak, de a munkaerő-utánpótlás hiánya hátráltatja a  fejlődésüket – hangsúlyozta.

Szita Károly úgy vélte, hogy a kétkezi munkát igénylő szakmák a digitális világban sem szorulnak háttérbe, sőt, szakma és digitalizáció nem létezhet egymás nélkül a 21. században.

A polgármester azt mondta: Kaposvár célja, hogy a jövő évtized végére a Dél-dunántúli régió legerősebb városa legyen a gazdaság, az oktatás, a jólét tekintetében. „Az erős gazdasághoz jól felkészült szakemberekre van szükség” – tette hozzá.

Kopasz Anikó, a Lego Education magyarországi képviseletének, a H-Didakt Kft.-nek vezetője arról beszélt, hogy a Z-generációt másképp kell tanítani, mint elődeiket. Náluk a régi módszerek eredménytelenek, ők beleszülettek a digitális világba, az ezzel kapcsolatos tudást játékos formában érdemes átadni nekik.

Uhlig Rita, a Kaposvári Gazdaságfejlesztési és Innovációs Közhasznú Nkft. ügyvezetője az eseményen újságírókkal közölte: az országosan egyedülálló Egy nap a munkahelyemen nevű program keretében huszonnégy kaposvári és környékbeli általános iskola végzős diákjai látogathattak meg egy-egy helyi céget, hogy megtudják, miben állnak az egyes szakmák a mindennapokban.

A tanulók a látogatásukról mobiltelefonnal kisfilmet készítettek, amit a záróeseményen be is mutattak. Az alkotásokat szakmai zsűri értékelte, a legjobbnak ítélt filmek készítői díjakat vehettek át.

A programsorozat jövő tavasszal és ősszel is folytatódik 5-6. és 7-8. osztályos általános iskolai tanulók részvételével. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.