Április 13,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Akik az idén sem fagytak meg

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,181,494 forint, még hiányzik 818,506 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Miközben az ország második hete a legmélyebb morális válságban vergődik, az MTI széles ívben kerüli, hogy foglalkozzon azzal, ami a társadalmat jelenleg a leginkább érdekli. Mindenről olvashatunk a hírek között, arról speciel nem, hogy hol tart Balog Zoltán ügye, hogy ki az, aki utasítást adott a megbuktatott két hölgynek a kegyelmi kérvény aláírására, hogy ebben az ügyben kik és milyen szinten érintettek. Minden másról jönnek ki folyamatosan a hírek, például arról, hogy most, február 15-én be kellett jelenteni: február 15. előtt minden önkormányzathoz eljutott az a tűzifamennyiség, amelyet a szociális tüzelőanyag program keretében az állami erdészeti társaságoktól rendeltek. Remek, mert mindjárt vége van a télnek egyrészt, másrészt azonban normális kormány aligha henceg azzal, hogy: Az elmúlt 12 évben az állami erdészeti társaságok 1,8 millió köbméter, fenntartható módon kezelt erdőkből származó szociális tűzifát biztosítottak az igénylő önkormányzatok számára, hogy minél többen meleg otthonban tölthessék a téli időszakot. Nem ez lenne a jó hír, hanem az, hogy senki nem szorul rá adományra, mert meg tudja vásárolni a szükséges tüzelőanyagot. Ezzel szemben rengeteg ember arra van utalva, hogy szociális tűzifára várjanak és abban reménykedjenek, talán az idén nem fognak megfagyni a tulajdon otthonukban. Az tisztán látszik, hogy semennyire nem szempont a kormány politikájában a rászoruló, kiszolgáltatott emberek számának csökkentése, a szegénység felszámolása, ellenben ráfér az arcukra, hogy önzetlen, bőkezű adományozóként tüntessék fel magukat, szerencsétlen, kiszolgáltatott emberek nyomorára kampányt építsenek. Azzal hencegjenek, hogy még rőzsét is gyűjthetnek a rászorulók, mint a régi szép jobbágykorban. Nem meglepő ez – hiszen eddig is ezt csinálták -, de attól még gusztustalan. (link kommentben)

Február 15. előtt minden önkormányzathoz eljutott az a tűzifamennyiség, amelyet a szociális tüzelőanyag program keretében az állami erdészeti társaságoktól rendeltek. A cégcsoporttól 2087 önkormányzat több mint 164 ezer köbméter tűzifát vett át, amit a rászorulók között osztottak szét – összegezte csütörtöki közleményében az Agrárminisztérium (AM).

    A Belügyminisztérium 5 milliárd forintos keretösszeggel még tavaly hirdette meg a 2023/2024. évi szociális tüzelőanyag-programot, amely az 5000 lakosúnál kisebb településeken élő családoknak nyújt segítséget a téli tüzelő beszerzésében – idézte fel az AM.
    Kiemelték, az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó állami erdészeti társaságok idén is jelentős mértékben kivették a részüket a szociális tüzelőanyag program megvalósításából. A nyertes települések az említett időszakban 95,8 százalékban a cégcsoporthoz tartozó erdészeteknél szerezték be a tűzifát.
    Tavaly karácsonyig az önkormányzatok már a rendelt mennyiség 84 százalékát elszállították az állami erdőgazdaságoktól, majd február 15. előtt a fennmaradó mennyiséget is átvették a települések. A korábbi évekhez hasonlóan a legtöbb megrendelés a mostani szezonban is a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben gazdálkodó NYÍRERDŐ Zrt. és ÉSZAKERDŐ Zrt.-hez érkezett.
    A közlemény kitért arra is, hogy Magyarországon az erdőgazdálkodás alapja a fenntarthatóság, ami azt jelenti, hogy a hatósági engedéllyel rendelkező fakitermelések nem veszélyeztetik az erdők létét, nem csökkentik az erdők területét, és nem rontják a természetességi állapotukat. A fakitermelés tervszerű gazdálkodás része, amit mindig az erdő megújítása követ.
    Az elmúlt 12 évben az állami erdészeti társaságok 1,8 millió köbméter, fenntartható módon kezelt erdőkből származó szociális tűzifát biztosítottak az igénylő önkormányzatok számára, hogy minél többen meleg otthonban tölthessék a téli időszakot. Az állami erdészeti cégcsoport amellett, hogy stratégiai szerepet tölt be a lakossági tűzifa-ellátásban, minden évben külön figyelmet fordít a rászorulókra: részt vesz a szociális tüzelőanyag programban, és rőzsegyűjtési lehetőséget biztosít az általa kezelt erdőkben – hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.