Június 14,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A világon egyedülálló

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,516,732 forint, még hiányzik 1,483,268 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Orbán Viktor a világon egyedülálló. Ja, nem. Vagyis de, csak most nem ez a téma. Hanem hogy Orbán Viktor a világon egyedülálló beruházásnak nevezte az Azerbajdzsánból Románián keresztül Magyarországra áramot szállító vezetéket ma Bukarestben. Kicsit aggódom, amiért így összecsúsztak a bokros teendői a mi fényességes mocsárcsapolónknak, ellenben szurkolok neki, hogy 16 órakor már a katari vébé bronzmérkőzésén hódolhasson a szenvedélyének, amiről egy ország megnyomorítása árán sem hajlandó lemondani.

Tehát a magyar miniszterelnök ma a szomszédos Romániában terjesztette Európa válságának rémképét, bár az MTI tájékoztatása szerint ezúttal a szankciós infláció, szankciós energiaár, egyáltalán a szankciós jelző nem hangzott el a szájából. Fura is lett volna, miután Brüsszelben a minap áldását adta a sorban kilencedik, Oroszország elleni brüsszeli szankciós csomagra, úgy látszik, ma jó napja van, nem provokált.

A világon egyedülálló beruházás mellett kötelezte el magát partnereivel Magyarország, a világ leghosszabb tenger alatti villamosenergia-vezetékének megépítésére készülünk

– ezt mondta őfényessége, mielőtt Nicolae Ciuca román kormányfő, Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök, Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnökkel együtt Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök jelenlétében aláírta volna az Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül Magyarországra áramot szállító villamosenergia-hálózatról szóló szerződést. Nem mondott semmi újat, vadhajnalban Szijjártó már szintén a világon egyedülálló infrastrukturális beruházásról lelkendezett a közösségi oldalán, meg arról, hogy az azeri zöld áram a megoldás az európai energiaválságra.

Tök jó, mondjuk, én tényleg örülök ennek a nagy nekibuzdulásnak, csak egy dolgot nem értek. Ha annyira fasza ez a zöld energia (amúgy ja, valóban fasza), akkor miért van az, hogy a magyar kormány az energiaválság fölötti picsogás közben nem foglalkozik a klímavédelmi célokkal, miért üldözi a megújuló energiát, egyáltalán korábban miért nem akart hallani se a szél- és napenergiáról, miért önti ezek hazai kiaknázása helyett a pénzt inkább az atomenergiába és a szénbe? Miért van az, hogy a napelemek által termelt áram befogadását éppen nemrég állították le, a szélerőművek engedélyezését meg éppen csak fontolgatják, miután megpróbálták kinyírni? Miért őrjöngtek magukból kikelve, hogy büdös kommunisták divatból nyomatják ezt a zöld hülyeséget, de mi, nemzetikeresztény jobboldaliak átlátunk a szitán?

Erre most kiderül, hogy az elsősorban szél- és napenergia-termelésből Azerbajdzsánból villamos energiát szállító, tenger alatti vezetéket ünneplik a világon egyedülálló beruházással egy mondatban. Mintha ők mindig is a zöld energia melletti harc első vonalában hadonásztak volna. Ez is  Ami a miniszterelnök ömlengését illeti, Orbán hangsúlyozta, hozzátette, kiemelte, sorolta, rámutatott, méltatta, emlékeztetett és kijelentette:

Az Európai Unió stratégiai vákuumban van, amelyben az országok vezetőinek kell gondoskodniuk arról, hogy megteremtsék országaik számára a gazdasági és energiabiztonságot. Hozzátette: a megoldás új energiaforrások keresése és beszállítása Európának. Észszerű közelségben a Kaszpi-tenger körül van energiaforrás, és ennek kiaknázására jelent innovatív megoldást a most bejelentett vezeték.

A mostani európai helyzet „olyan zavaros, amilyenre emberemlékezet óta nem volt példa”. Háború van a szomszédunkban, van egy súlyos energiaválság – amely nemcsak ár-, hanem ellátási válság is -, közben az egész európai gazdaságon végigsöpör az infláció, az európai vezetők úgy döntöttek, hogy szétválasztják az orosz gazdaságot és az európai gazdaságot, és ráadásul az Egyesült Államokban soha nem látott, Európát is sújtó piacvédelmi intézkedéssorozat vette kezdetét. Mindez azt jelenti, hogy véget ért az európai gazdaságtörténetnek az a korszaka, amelyben olcsó nyersanyagot és energiát hoztunk be Oroszországból, cserében nyugati technológiát adtunk, és ez mindkét fél számára gazdasági növekedést és katonai biztonságot eredményezett. Új stratégia viszont nincs, ezért alakult ki stratégiai vákuum. Ebben a helyzetben csak az innováció jelent megoldást, és a most bejelentett vezeték igazi innovatív beruházás.

Az EU az elmúlt időszakban sok figyelmet fordított Azerbajdzsánra, fejlesztette az együttműködést, és Ilham Aliyev azerbajdzsáni államfő is nyitott volt együttműködésre. „Én is több mint egy évtizede tapasztalom azt, hogy Azerbajdzsánra mint megbízható partnerre mindig számíthat az Európai Unió”.

Az elsősorban szél- és napenergia-termelésből Azerbajdzsánból villamos energiát szállító, tenger alatti vezeték 1195 kilométer hosszúságú lesz, és gyors internetes adatátvitelre alkalmas optikai kábellel is összeköti majd Romániát és Georgiát. Kapacitása eléri az 1000 megawattot. (via MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.