Június 17,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

VENDÉG


A szegény gyerek is gyerek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,749,432 forint, még hiányzik 1,250,568 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

„Tudatosítani kell a társadalomban, a szegények, a hátrányos helyzetűek is emberek, nem tehetnek róla hova születtek.” (Dr. Beer Miklós, nyugalmazott váci megyéspüspök) 

A Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete vendégül látta a nehéz sorsú debrecenieket szokásos ingyenes étel osztásán, gyermeknapon. A szüleikkel érkező gyerkőcökre meglepetések vártak. 

A ragyogó napsütésben már két órával a kezdés előtt gyülekeztek felnőttek, gyermekek. Debrecenben is érzékelhetően nő a szegénység, egyre többen csúsznak le a társadalom peremére. A gondoskodó város szlogentől még senki sem lakott jól, sőt a városvezetés szelfijei sem oldják meg a cívisváros szociális problémáit.

Megsaccolhatatlan, hogy hány gyermek fekszik le korgó gyomorral még a gyermeknapon is, mert nem futja a szülőknek vacsorára. Egy olyan országban élünk, ahol a milliárdokért kirakott kék plakátokról tudhatják az emberek milliói, hogy jobban élnek.

Mi azt látjuk, hogy mind többen kerülnek kilátástalan élethelyzetbe, számukra a civilek ételosztásai az életet jelenthetik. Hazánkban már régóta nincs szociális háló, egy embertelen, érzéketlen hatalom fogságában élünk. A szegényeknek nincs becsületük saját szülőhazájukban. Az utcán élő honfitársaink – itt, Debrecenben is – számkivetetten élnek, nem sok jó szót kapnak embertársaiktól, hát még a hatalom „kegyes” uraitól. Sokan kriminalizálják a jelenlétüket, ahelyett, hogy emberhez méltó megoldást keresnének a számukra. Tény, hogy az nem hoz szavazatot. 

Gyermeknap. Ilyenkor a családok kirándulnak, moziba, állatkertbe mennek, élvezik a közös együttlétet. A „mi” gyerekeink – úgy 150-en – talán nem is hallottak még a gyermeknapról. Számukra az élet azt hozta, hogy ilyenkor is felkerekednek a szüleikkel, kijönnek Debrecenben a Petőfi térre az ingyenes ételosztásra. Kis életükben ez természetes, ebbe hozta őket a gólya. A Beer püspök úr által mondottakat nem véletlenül választottuk mottónak. A gyermekek nem tehetnek arról, hova születtek, nekik is joguk van a gyermeki lét öröméhez, boldogságához. 

Ők is szívből tudnak örülni, ha játékról van szó, ha csokit, vagy más finomságot kapnak. Az egyesület szerény gyermeknapra készült, a mi lehetőségeink korlátozottak. A város tehetős vállalkozói fülük botját sem mozgatták megkeresésünkre, miért is tették volna? Kíváncsiak voltunk, lesz-e közülük bárki, aki támogatja a szegény gyermekek rendezvényét. Nos, nem csalódtunk, senki sem vette fel a telefont. Persze mi „csak” egy civil szervezet vagyunk, tőlünk nem várhatnak zsíros közbeszerzéseket, politikai támogatást. Egy olyan országban élünk, ahol a közpénzből meggazdagodott réteg számára nem természetes a gyengék, az elesettek segítése. Szomorú. 

Gyermeknapra sok-sok játékkal, csokival készültünk. Rengeteg kisfiú, kislány játszott önfeledten a füvön, húzta a kötelet, rúgta a labdát, futott a zsákban. Nagy kacajok közepette születtek a válaszok a találós kérdésekre. És közben szállt a csoki, és mindig célba ért. 

A hét közben megkeresett bennünket egy édesanya. Fájó szívvel írta, kisfiának most lesz a születésnapja, de neki nem telik a köszöntésre. Ma az ötéves Pistikét Kati néni ajándékokkal lepte meg. A kisfiúnak fülig ért a szája a boldogságtól, elmondta talán százszor is: köszönöm. Lehet ennél nagyobb öröm? Egy gyermeknek a csillogó szeme igazi ajándék a számunkra. Ezért már megérte. 

A nap fénypontja a pizza-party volt. A Fornetti Kft-nek hála a mi kis vendégeink több szelet pizzát kaptak, még haza is tudtak vinni. Köszönjük a cég segítségét, sok gyermeknek szereztek örömet. Jutott a pizzából a SZETA Nap utcai anyaotthon gyermekeinek is. 

Nagyon hálásak vagyunk annak a debreceni családnak, akik a térre hoztak több doboz, „szívecskés” pizzát. Kimondhatatlan örömet jelent számunkra, hogy mindig számíthatnak a „gyerekeink” Krisztina ajándékaira. Nagyszerű ember, tele jósággal, szeretettel. Köszönjük a „kisembereknek” a pár ezer forintos adományait, melegség tölti el a szívünket, amikor látjuk, vannak még jó emberek, nem mérgezett meg mindent a politika. 

Mert az éhezés pártsemleges. Egy normális országban nemzeti minimumnak kellene lennie: ne éhezzen senki, ne kerüljön olyan méltatlan élethelyzetbe, hogy a csillagok legyenek éjszaka a feje fölött. Egy normális országban. 

A szigorú tények: kiosztottunk 150 adag töltött káposztát a felnőtteknek; legalább 150 gyermek kapott pizzát, szerény becslésünk szerint megközelítőleg 300 vendégünk volt. 

Mindez felfoghatatlan egy olyan városban, ahol minden „happy” – mondják azok, akik közömbösek a társadalom peremén élők sorsa iránt. Miért lennének érzékenyebbek, hiszen az itt élők egészsége sem érdekli őket, az akkumulátorgyárak telepítése kiszámíthatatlanná teszi a jövőt. Akkor miért a szegények jajkiáltását hallanák meg? Ugyan már… És még szelfit sem lehet készíteni mosolyogva. Az pedig ma a minimum. 

Az egyesület legközelebb 2024. június 30-án várja vendégeit meleg ebéddel, szeretettel.

Itt, a mi térségünkben is sok ezren várják a segítő kezet, az emberi szót, szeretnének emberhez méltó életet élni. Hívunk mindenkit, aki segíteni szeretne, két kézzel, vagy anyagi támogatással.

Várjuk a debreceni lakosok adományait is, elsősorban TARTÓS élelmiszert gyümölcsöt, burgonyát. Örömmel várunk gyermekjátékokat, könyveket is. Aki szeretne segíteni, támogatást adni, az alábbi telefonszámon jelezheti. Mobil (a hét minden napján): +36 30 9841 963

Átutalással: Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete számlaszáma: Polgári Bank ZRT 612 00261-11059802, a közleménybe kérjük beírni: ételosztás, 2024.

Mi, a Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesületének tagjai tudjuk, csak egy csepp a tengerben a hozzájárulásunk, de a sok-sok kis csepp akár csodákra is képes lehet. Mert adni jobb, mint kapni. Hiszünk az emberi jóságban, a szeretet erejében.

Megfontolandónak tartjuk mindannyiunk számára, Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök által mondottakat: „Érzékenyíteni kell a jóléti társadalmat! Meggyőződésem, hogy a magyar társadalom legégetőbb kérdése: meg tudjuk-e fogni végre a leszakadó rétegeket, képesek leszünk-e integrálni a nehéz sorsú embereket? Tudunk-e nekik perspektívát, jövőképet, reményt adni?” 

Tukoráné Kádár Ibolya

az egyesület vezetője

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.