Június 17,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A rendőr feladata

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,749,432 forint, még hiányzik 1,250,568 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jogot sértett a rendőrség

Jogot sértettek a rendőrök, amikor a kalocsai nyilvános fórumra nem engedték be a Telex újságíróit. Tették ezt a demokrácia működésének különösen érzékeny időszakában, egy választási kampányban, amikor a szokásosnál is fontosabb, hogy a választópolgárok minden információhoz hozzájussanak, ami döntésüket megalapozhatja.

Az újságírók munkájának akadályozása egyben a választás tisztaságát is veszélybe sodorhatja, hiszen a hatalom közbelépése ellehetetleníti a sokoldalú és pártatlan tájékoztatást, amit az Alaptörvény is biztosít: „Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.” Kalocsán ezt egy meghirdetett. nyilvános rendezvényen nem biztosították, amikor a Telex munkatársainak még a munkaeszközét, a kameráját is elvették, hogy ne tudják kérdezni, s felvenni a rendezvényről távozó minisztert.

Elvárjuk a belügyminisztertől, hogy vizsgálatot indítson, kinek az utasítására léptek fel a rendőrök az újságírók ellen. Elvárjuk, hogy tisztázzák, a rendőrségnek továbbra sem feladata újságírók vegzálása, miniszterek védelme azért, hogy ne kelljen közérdekű ügyekben nyilatkozniuk.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége felszólítja a hatalom képviselőit, hogy az Alaptörvény betűjének és szellemének megfelelően jogszerűen működjenek, és segítsék az újságírókat közhasznú tevékenységükben, azaz a szabad és sokoldalú tájékoztatásban.

Kiadó: Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) (MTI-OS)

Meglehetősen fontos ez a nyilatkozat. Még akkor is, ha semmi a világon nem fog történni, nem lesz látható eredménye. De igen, a rendőrségnek egészen pontosan az a feladata, hogy vegzálja az újságírókat, hogy könnygázzal pofán fújja a tüntetőket, hogy védje a hatalomban pöffeszkedőket attól, hogy nekik kérdéseket lehessen feltenni. Én azt nem kétlem, hogy a rendőr parancsra cselekszik, valószínűleg magától nem állna bele ilyen baromságba. De azt is tudom, hogy eléggé sok munkahely van ebben az országban, ha valaki nem tud erkölcsileg azonosulni azzal, amit elvárnak tőle, az kereshet más szakmát. Magyar Péter minden felszólalása alkalmával elmondja, hogy a magyar rendőr velünk van. Én pedig azt gondolom, hogy nem, nincs velünk. Ők a hatalommal vannak. Mint mindig.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.