Június 13,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A Mészáros-klán nem egy társadalmi réteg, de majdnem

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 630,068 forint, még hiányzik 2,369,932 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó reggelt, kedves emberek! Én egyáltalán nem vagyok kedves, de nem is ez a feladatom nekem, vagy legalábbis senki nem várja ezt el tőlem, és jól is teszi. Ettől eltekintve igyekszem korrekt módon összeszedni, hogy mi történik, ami szerintem fontos. Ha esetleg tudom, akkor azt is, hogy mi miért történik, és mi a baj van vele, ha van. Általában elég sok baj szokott lenni a fontos dolgokkal, ilyen szempontból soha nem unatkozom. Elég nagy baj ez kedves mindannyiunknak.

Aktuálisan az a helyzet – a változatosság kedvéért! – , hogy egy méretes diplomáciai botrányban állunk benne. Szügyig. Miután sokadszorra is kiderült, hogy nacionalista szélsőséges csürhék mindenfelé vannak, és pontosan ugyanolyan kiszámíthatóan barbár módon viselkednek, ahogyan megszokhattuk az effajta nacionalista, gondosan felhergelt szélsőséges csürhéktől, pedig nem akarjuk megszokni. Az úzvölgyi magyar katonai temető ügyében áll a bál. Erről tegnap egy részletes cikkben megmlékeztünk odaát, úgyhogy itt most csak a szerintem lényegeset: az oda-vissza felfokozott politikai üzengetések, beszólások, visszaszólások, ökölrázások és melldöngetések tekintetében azt hiszem, döntetlenre állunk, de ebből senki nem fog jól kijönni. Pedig ami Romániában történt vandalizmussal kísért kegyeletsértés meg etnikai hőbörgés ügyében az penetráns, gyalázatos és elfogadhatatlan. Csak attól tartok, hogy az igen szükséges konzekvenciákat ezúttal sem sikerül levonni, pedig igen egyszerű: a véresszájú nacionalizmus fegyvere fordítva is el tud ám sülni, és el is szokott. Most is ez történt. Amire most oly nagy szükség lenne a kétoldalú keménykedés helyett, az a kedélyek csillapítása, amire nem sok esélyt látok. És még valami: aki most azzal szórakozik és azzal hitegeti az erdélyi magyarokat, hogy majd a magyar kormány segít rajtuk, és hogy az a normális, hogy a magyar kormány segítsen rajtuk, az kisebb bűnt követ el. Megint. Mindenféle cinizmus nélkül állítom: az erős, szuverén nemzetállamok című bornírtság nem válasz és nem megoldás, viszont a pusztulásba visz.

Majdnem megkönnyeztem a lovagkeresztes publicista majdhogynem emberi és normális megszólalását az ügyben. Ebbe szorult némi cinizmus, de komolyan gondolom. Még akkor is, ha a valóban kiemelkedően normális és ritka hangvételű írást kissé hitelteleníti ez a passzus: a férfi attól férfi, hogy képes uralkodni magán, képes fékezni indulatait. Ez tök jó intelem a románoknak, így kellene cselekedni nekünk is. Vagy hát azoknak, akik a taknyon-véren rángatás politikáját legitimnek tartják.

Persze lehet Trianon-térképekkel is nyomulni kormányzatilag (Kovács Desikerült Twitter Zoltán) és görgetni magunk előtt a soha el nem múló traumákat és nem tudomásul venni, hogy a múltat nem megváltoztatni kell, mert úgysem fog menni, hanem tanulni kell belőle. De el kéne dönteni már a francba, és ki kéne mondani világosan, hogy mi a cél. Tenni a békés európai együttélésért vagy állandóan 100 éves nyomorúságokkal házalva toporzékolni és remélni, hogy minél puskaporosabb a hangulat, minél több a konfliktus, annál tovább lehet halászni a zavarosban.

Egyébiránt pedig. Jó hír, hogy úgy tűnik, elszámolta a kormány a 2018-as nyugdíjprémiumot. Ezt nem én állítom, hanem az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület elnöke, aki szerint tízezer forinttal több járt volna az időseknek, amennyiben a tényleges (4,9%) és nem a várható (4,4%) gazdasági növekedés alapján számolják ki azt. Ebből azt érdemes megjegyezni szerintem, amit a nyugdíjszakértő mond: a kormánynak addig nem érdeke a nyugdíjprémium utólagos plusz kifizetése a tényleges gazdasági növekedés alapján, amíg az idős emberek bármilyen alacsony összeget hálásan fogadnak. Pláne, ha el sem jut hozzájuk a hír, hogy megrövidítették őket. Pedig ha hiszik, ha nem, nem volt, nincs és nem lesz olyan társadalmi csoport, amelyet ne rövidítenének meg.

Lölö mester és a klánja nem egy társadalmi réteg, de majdnem. Őket nem rövidítették meg, nyugi! Sőt. Varga Mihály közepes képességű könyvelő – aki a hülye magyaroknak nem mellesleg azt javasolta, hogy ha nem tetszik a 325 forintos euró, akkor tessenek Magyarországon nyaralni, francnak kell külföldre menni – megcsinálta az aluliskolázott, de Forbes-milliárdos mangalicapásztor szerencséjét. Benyújtotta őkelme a parlamentnek a jövő évi adótörvényeket, és hogy, hogy nem abba belekerült egy olyan rendelkezés, miszerint január 1-jétől a vendéglátás után a szálláshely-szolgáltatás áfája is 18-ról 5 százalékra csökken. Ez pont olyan kurva hasznos lesz, mint a rezsicsökkentéses átbaszás. Míg a kisebb panzió- és hoteltulajdonosoknak valószínűleg semmi érdemlegeset nem hoz majd változás, a kormányközeli szállodatulajdonos oligarchák ezzel is milliárdokat szakíthatnak. Hogy tetszik? Jól kitalálták? Hogyne már. Van fogalmuk, hogy a Balatontouriston és a Hunguesten túl hány szálláshelye van még a Balatonnál Badacsonyörstől, Balatonalmádin, Keszthelyen túl Balatonakarattyáig ennek a őszseninek? Nos, ezek mind. Ide hullik a közpénzeső nem csak a pofájára szabott kedvező adóváltozásoknak köszönhetően, hanem a Balaton fejlesztése címszó alatt, részben uniós forrásokból még egy rakás zseton itt landol: 5 milliárd kempingfejlesztésre, 17 milliárd „tematikus élménypark” kialakítására, 8 milliárd „integrált termék- és szolgáltatásfejlesztésre”. A nyugdíjas meg hálálkodjon a tetves nyugdíjprémiumáért, amit ugye lenyúltak.

Meg még kell elég sok lovetta a világ keresztényeinek gyámolítására is. Hogy az ember, aki az állítólag történelmi, erdélyi pápalátogatás mitikus helyszíne helyett inkább a BL-döntő helyszínén baszta zsebre a kezét keresztényileg, eljátszhassa, hogy ő a világ megmentője. A saját keresztényeinek megmentése várhat, nekik nincs joguk szegénynek sem lenni, őket üldözni, vegzálni, büntetni kell. Mert ők útban vannak, szem előtt vannak, belekavarnak a felkapaszkodott mocskok úri pöffeszkedésébe. Van ebben valami végtelenül aljas, ami nem csak a tételesen és tényszerűen felsorolható milliárdokban ölt testet, hanem sokkal inkább ebben a hányadék horogkeresztény álszentségben.

Aminek egy másik mutatója (ja, tudom, demagógia, azt nem viselik el, csak ha ők tolják orrba-szájba) például az, hogy miként aránylik a sportklubok tao-támogatása a gyógyászati segédeszközökre fordított kiadásokhoz. A dolog egyszerű. Jövőre újabb rekord mennyiségű közpénzt folyatnak a sportba: a 2020-as költségvetés 121,8 és 131,8 milliárd forint közötti összeggel kalkulál. (Ez azt jelenti, hogy 2020-ra jó eséllyel összesen 897 milliárd forint megy el tao-ra, vagyis ennyi kiesik az állami költségvetésből.) Ehhez képest jövőre 73,8 milliárd forintot, a tao-támogatások kicsivel több mint felét fordítja a nemzeti kormány gyógyászati segédeszköz támogatásra. Ez azért jó, mert hullik a férgese legalább.

És ha ez nem lenne elég – a Mészáros-klán által hazatalicskázott milliárdokon innen és túl, hát hiszen a stróman cégei az állami mammutvállalatoknál is jobban teljesít -, Rogán Bűnöző Antal immár teljesen önkényesen szórhatja a közpénzt propagandára. Mindenféle megkötés nélkül. Erről Orbán nevű gazdája gondoskodott, sk. A Magyar Közlöny tegnapi számában megjelent, Orbán által aláírt rendelet egyszerűen felmenti a közbeszerzések központi ellenőrzéséről és engedélyezéséről szóló rendelet alkalmazása alól a Rogán vezette minisztérium alá tartózó Nemzeti Kommunikációs Hivatalt. Ez azért is elborzasztó, mert a nyakló nélküli pénzégetés kormánya csak az év első három hónapja alatt 15 milliárd forintot költött kommunikációra, ami mint egyetlen tulajdonoshoz köthető cégeknél landolt. És a választási év nemhogy véget ért volna, de most kezdődik igazán. De állítólag közelít valami gazdasági válság, úgyhogy akciótervvel álltak elő. Aminek az első lépése, hogy nem kell külföldön nyaralni, mert Mészárosnál is el lehet költeni. Hát én nem tudom, mi lesz, amikor tényleg beüt a krach. Mármint azt pontosan tudom, hogy velük mi lesz. Ők meg nagy ívben szarnak arra, hogy velünk mi lesz, úgyhogy ez is egál.

Egyelőre nincs több mondanivalóm, mert sose érek a végére. Hallgassunk muzsikát, aztán éljen a hosszú hétvége! Minden jót!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.