Május 21,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A kormány növelné a fásult területek arányát

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,617,520 forint, még hiányzik 1,382,480 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem nagy ügy ez ahhoz képest, hogy a nemzeti kormánynak az államháztartási hiányt véletlenül Moszkváig sikerült meghosszabbítania, és minden, ami szar, arról a rendszerváltástól az elcseszett Brüsszelig mindenki tehet, csak a négy éve rendeletekkel kormányzó Orbán-kormány nem tehet arról, hogy nehéz az élet és spórolni kell, nemmegszorítani kell, átütemezni kell és türelmesnek kell lenni, mert a háború és Brüsszel. De mégis.

Egy nappal azután, hogy a főnöke, Nagy István agrárminiszter előadta magát minden idők egyik legszürreálisabb kormányinfóján, és a propaganda összes paneljét fegyelmezetten elénekelve megvédte a magyar gazdákat Brüsszeltől, a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárának, bizonyos Feldman Zsoltnak Ózdon volt jelenése, ahol egyebek mellett a címben foglalt kijelentés is elhagyta a száját:

A kormány növelné a fásult területek arányát.

Lehet, hogy én vagyok az alulművelt büdösbunkó, azaz nem rendelkezem egy államtitkár szakmai-ideológiai képzettségével, pláne nem vagyok környezetvédelmi szakember, cserébe próbálok nem csúfot űzni az anyanyelvemből, de nagyon szeretném tudni, hogy ez mit jelent. Mi a tökért kellene a fásult területek arányát növelni? Még ennél is jobban? Minek?

Fásult: érzéketlen, közönyös, közömbös, érdektelen, kérges, kiégett, tompult, tompa, egykedvű, enervált, blazírt, kedvetlen, kedélytelen, apatikus, életunt, unott, kiélt, megcsömörlött, csüggedt, letargikus, szenvtelen, flegmatikus, részvétlen, kábult, tespedt.

Ha valami kimaradt az összes szinonimaszótárból, amit áttanulmányoztam, akkor várom szeretettel a további megfejtéseket, hogy mi mindent jelent még a fásult szó. Mert ha csak nem arról van szó, hogy Freud mester tréfálta meg az államtitkár urat, akkor valami egészen penetráns baromságot mondott. Ha pedig megtréfálta, akkor szerintem is az van, hogy a fásultság az önkényuralom legfontosabb szövetségese, legfeljebb nem kellene ilyen harsányan hirdetni. A harmadik, kiegészítő olvasat pedig az, hogy a kontraszelekció hosszútávon megöli a bulit, pedig Feldman úr főnöke tegnap erősködött, hogy Kocsis Máté hazudott, amikor azt terjesztette, hogy a Fideszben pofára, urambátyám-haveri-rokoni alapon osztogatják a zsíros állásokat.

Őszintén elszomorító, hogy bár mindent kisajátítottak, ami magyar és nemzeti, akkor is funkcionális analfabétákat megszégyenítő baromságokat beszélnek, amikor tényleg valami értelmeset tesznek, de legalábbis nem ártanak. Egyébiránt csak azt szerettem volna mondani, hogy környezetvédelmi kontextusban a fásult szó tudomásom szerint nem létezik. Én kérek elnézést, még ha szóra sem érdemes ez az egész. Fát ültetni pedig természetesen menő.

A kormány számára a fa és az erdő egy központi kérdés, a cél, hogy huszonhét százalékkal növeljék a fásult területek arányát Magyarországon – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Ózd legyen Magyarország tüdeje elnevezésű program pénteki faültetési eseményén. 

Feldman Zsolt úgy fogalmazott, ezzel amellett, hogy egy zöld és élhetőbb környezetet teremthetnek az emberek számára, aktívan részt vehetnek a klímaváltozás elleni küzdelemben is. 2020-ban elindult településfásítási programban a kormány eddig 46 ezer fát ültetett el, és bár fontos a kormányzati támogatás, a kezdeményezés mit sem ér, ha nincsenek partnerönkormányzatok, civilek és olyan közösségek, amelyek ezt az ügyet „a vállukon viszik”.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a trianoni békeszerződés miatt Magyarország elvesztette erdeinek döntő többségét, azonban az elmúlt száz évben lényegében sikerült újra megduplázni a hazai erdők arányát.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, az Ózd legyen Magyarország tüdeje program szervezői önerőből és saját kezdeményezésből képesek voltak egy olyan civil összefogást létrehozni, mely immár évtizedes tapasztalattal, így minden generációt összefoglalva képes a város előremutató jövőjét építeni.

Az eseményen százhúsz darab fát ültettek el közösen a civil kezdeményezés fásítási programján részt vevőkkel. Ez azért fontos a városban, mert az elmúlt százhetven év kohászata meggyérítette a környék erdeit. (via MTI/hirado.hu)

Címlapkép és illusztráció: Nagy István miniszter Neked zöldül feliratú szalagot helyez el egy facsemetén a Városfa szakmai program keretében elültetendő facsemeték kiválasztásán a KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészetében Kecskeméten 2022. március 1-jén. Óvodás gyerekek választották ki az elültetni tervezett facsemetéket. A faültetés hagyományosan a jövőbe vetett bizalom kifejeződése, mi is fákat ültetünk, mert mindannyian bízunk a jövőben! – mondta. (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.