Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Megmutatták, hogy Alföldi Róbert nincs egyedül. Végre megmutatták

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,582,500 forint, még hiányzik 417,500 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Vincze Balázs minapi bejelentése után – amikor is nagy büszkén elmondta, hogy saját elhatározásból tiltotta le Pécsen Alföldi Róbert előadását – egyre több művész fejezi ki nemtetszését az egykori balett-táncos irányába. Ugyanis Böszörményi István szobrász után Weber Kristóf zeneszerző is megtiltotta a ZSÖK-nek, hogy bármely művét felhasználják. Tette ezt azután, hogy az Alföldi Róbert szereplésével műsorra tűzött Igenis, miniszterelnök úr! című darab politikai döntés alapján lekerült a Zsolnay Negyed programjáról. Akkor még magyarázatot sem szolgáltattak a döntéshez, mindössze közölték a színdarab rendezőjével, hogy az előadás nem kerül bemutatásra. Hogy miért, az akkor még kérdéses volt, bár sokan tudni vélték az okot.

A 24.hu unszolására viszont két nappal ezelőtt Vincze Balázs elmondta, miért is törölte az Alföldi szereplésével játszott színdarabot. Elmondása szerint elege lett a hisztériából, abból, hogy egy – szerinte – politikai aktivistának kellett volna átengednie az intézményt. Vincze szerint Alföldi azért politikai aktivista, mert gyakran túllép a művészet keretein – mikor voltak a művészetnek keretei? – és aktivistaként működik. Az tehát politikai aktivistaság, ha valakinek véleménye van a közéletről, ezzel pedig a napi politikáról. Ha valaki esetleg nem ért egyet a hatalom által diktált iránnyal, akkor azonnal politikai aktivistává válik.

Vincze – nem elég, hogy Alföldi darabját letiltotta – továbbá azon is felháborodott, hogy ezt az emberek nem fogadták kitörő lelkesedéssel. Lássuk, mit is mondott pontosan:

Pont azért nem akartam magyarázkodni, mert tudom: bármit mondok, ebben a hisztérikus politikai közegben mindig lesz, aki beleköt.

Tehát, ha valaki beleköt abba, hogy egy Magyarországon több tízezer ember által elismert művész előre beígért előadása elmarad, akkor az a hisztérikus politikai közegnek a hibája? Az nem lehet, hogy az emberek egyszerűen csak felháborodtak azon, hogy valaki politikai döntést hozva töröl egy amúgy nagy sikerű darabot a kultúra fővárosában? Az, hogy az emberek tucatjai ezzel nem értenek egyet, nem hisztériát, hanem a józan ész érvényesülését jelenti. Ezek a momentumok adnak még reményt azoknak, akik amúgy a társadalom elbutulását, a kultúra megszűnését írják a hatalom kiszolgálóinak rovására.

Vincze Balázsnak az a célja, hogy az intézmény semleges maradjon, így akarva-akaratlanul is azt várja el, hogy a művészet is semleges maradjon. Márpedig a politikai állásfoglalás évszázadok óta a művészet része, így ezzel az évszázados hagyománnyal kíván szembemenni a ZSÖK ügyvezetője. Hogy ennek vajon mi értelme van, az kérdéses. Noha állítása szerint a darab kitiltása az ő saját döntése volt – melyet büszkén fel is vállal -, mégsem kizárható, hogy ezzel üzenni kívánt a mindenkori hatalomnak.

Pécs városa sajnos az elmúlt években csúnya mélyrepülést hajtott végre, ennek pedig egyértelműen a város lakói a kárvallottjai. Civil szervezetek kitiltása után, már a hatalom számára veszélyes művészeket is igyekeznek kiszorítani a város határán kívülre. Az egykor a kultúra fővárosának tekintett város – a fideszes városvezetésnek hála – egyre inkább kezdi elveszíteni ezen jellegét. A gerinctelenség és szervilizmus került előtérbe, ami a város anyagi gondjai mellett beláthatatlan következményekkel járhat a jövőre nézve.

Azonban úgy tűnik, a civil társadalom mellett végre azok is hangjukat kezdték hallatni, akik közvetlenül érintettek a fent említett ügyben. Nem csak az utca embere háborodott fel a hatalom kultúrára való rátelepedése miatt, de művészek is kifejtették véleményüket. Böszörményi István és Weber Kristóf ki merte nyitni a száját. Azzal pedig, hogy letiltották műveik felhasználását, jelzést küldtek a hatalom számára. Olyan jelzést, mely – ha egyre többen csatlakoznak hozzá – még eredménnyel is járhat. Megmutatták, hogy Alföldi Róbert nincs egyedül. Végre megmutatták.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.