Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Piros lapot most nem adhatunk, de egy sárgát fel lehet mutatni a népszavazáson

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tudta?

Hivatalosan is megkezdődött a kampány az október 2-i népszavazásra, jöhet az igazi, mert eddig csak „társadalmi célú” hirdetésként kaptuk a kormányzati propagandát.

Szóval tudja, hogy miről szavazunk, mi értelme a szavazásnak?

A kérdés, így hangzik: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Érdekes ez a kérdés, mert a valóságtartalma csekély, értelme semmi, jogi kötőereje az Országgyűlés számára nincs, de legalább jó nagy indulatokat tud kiváltani. Igen, nehéz kivonni magunkat hatása alól.  Szóval indul a kampány, sokak szerint indulatkampány. A kormányzat arcunkba tolja egyszerű üzenetét, s biztosra mennek, az Eb, az olimpia egy-egy perces szünetében is kapjuk az aggasztó üzeneteket, hogy készülni kell, szavazni kell, különben jön Brüsszel s aljas módon tönkreteszi kultúránkat, országunkat.

Meglepő módon még a kormányzati intézkedésekkel egyébként kritikus hangú rádióműsorok közötti reklámblokkban is fizette hirdetésként megy a riogatás. Olyat is ritkán látni, hogy a jóérzésű műsorvezetők elhatárolódnak a saját műsorukba bevágott reklámtól; de mostanában ez is megtörténik.

Nyilvánvaló, hogy bármi is a népszavazás eredménye, az nem ad olyan felhatalmazást a kormány számára, amit e nélkül nem tehetne meg. Nincs következménye. Hacsak persze nem kezdi el a választ úgy értelmezni a kormány, hogy az ország megvédése érdekében mindjárt az EU-ból is kellene lépnünk…

A kérdés úgy van feltéve, hogy arra mind a zsigeri, mind a racionális válasz a „nem”.

A népszavazás értelme a kormány számára egyszerűen az, hogy bármekkora is legyen a részvétel, ott a „nem” szavazatok legyenek többségben. A népszavazás főpróbája annak, hogyan lehet mozgósítani a szavazókat. A recept viszonylag egyszerű, végy egy olyan kérdést, amire a normális válasz csak a „nem” és, hogy biztosra menjünk sulykold ezt már jóval a kampány időszak előtt, minden elképzelhető fórumon és kész is a kívánatos végeredmény. Politikai boszorkánykonyha, de működik.

Persze egy normálisan gondolkodó, ideális országban a szavazópolgárok körberöhögnék ezt a kérdést, és felelősségre vonnák a kormányt, hogy miért költi a pénzünket ilyen értelmetlen hülyeségre? Az országok választópolgárai azonban többnyire nem gondolkodnak racionálisan, sőt nagyon könnyen szavaznak akár saját, jól felfogott érdekük ellen is; lásd Brexit, Trump, hogy csak közeli példákat említsek.

S lám a recept olyan jó, hogy az egyébként is teljesen impotensen működő ellenzéki pártok megint csak nem tudnak jó választ adni rá. Többnyire azt mondják, hogy bojkottáljuk a népszavazást, de még a saját szavazóbázisukat sem sikerül megszólítaniuk. Sőt van olyan ellenzéki párt, amelyik az „igen” szavazatra biztat. Bár többektől hallottam, hogy igen szavazatot terveznek leadni, no nem azért, mert a liberális párt követői lennének vagy valóban egyetértenének az igennel, hanem csak azért, mert látják a kérdés abszurditását és protest szavazatnak gondolják az igenjüket.

Sem a bojkottot, sem az igen szavazatot nem gondolom jó válasznak. S az is nehezen felfogható, miért nem csapnak le az ellenzéki pártok a lehetőségre és fordítják át a népszavazást a kormánnyal szembeni véleménynyilvánítási kampánnyá?

Ennek az eszköze pedig az lehetne, hogy a politikából egyébként is kiábrándult passzív szavazópolgárokat a szavazáson való aktív részvételre biztatják és arra, hogy tudatosan érvénytelen szavazatot adjanak le. Még valamilyen frappáns szlogent is kitalálhatnának, hogy mit írjon a szavazólapra az, aki elégedetlen a kormány eddigi teljesítményével.

Gondoljunk csak bele, milyen üzenete lehetne egy magas, akár 60-70 százalékos részvételi arányú népszavazásnak, mely során a leadott szavazatok 80 százaléka érvénytelen? Az értelmetlen népszavazás érvénytelen lett, de a nép hangot adott az elégedetlenségnek. Hiszen azokban a kérdésekben, amiket fontosnak tart az ország nem lehet népszavazást tartani (Paks, vasárnapi zárva tartás), de statisztának odarángatna a kormány bizonytalan propaganda céljai mellé. Ha most így lehet, akkor így adjunk hangot véleményünknek!

Azt gondolom, egy ilyen felhívással még azok a józanul gondolkodó, konzervatív szavazók is megszólíthatók lennének, akiket 2010-ben örömmel töltött el a Fidesz kétharmados győzelme, de kiábrándultak abból, hogy „a választások után a legdurvább Kádár rendszert kezdtük el építeni” – ahogy ezt egy Fidesz szimpatizáns barátom nemrég megfogalmazta. Az érvénytelen szavazat leadására még azokat az inkább kormánypárti szavazókat is lehetne biztatni, akiknek elegük van a jobboldali, konzervatív értékek feladásából, az euro-atlanti orientációtól való eltávolodásból, a Putyinhoz való dörgölődésből, az eszeveszett jogalkotásból, a közpénzek iparszerű ellopásából, a populista szólamokból, és abból, hogy teljesen hülyének nézik őket; hogy kicsit túltolták. A szavazás nem a kormány leváltásáról szól, de lehetőség arra, hogy kifejezzük kritikánkat a kormány jelenlegi intézkedéseivel szemben!

Piros lapot most nem adhatunk, de egy sárgát fel lehet mutatni a népszavazáson; én ezért fogok érvénytelenül szavazni.

Dr. Krajnyák András
ügyvéd

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.