Május 3,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nyilván a kórházi dolgozók a hibásak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 112,229 forint, még hiányzik 2,887,771 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A hatékonyabb ellátás miatt küld ellenőröket a Belügyminisztérium a kórházakba.

Az RTL Híradó szerint mindez azt jelenti, hogy az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. A riportban elhangzik, hogy legalább 2 fős mobil ellenőrző csoportok jelenhetnek meg a következő napoktól a magyar kórházakban. Ezeknek az lesz a feladatuk, hogy ellenőrizzék az orvosok és a szakdolgozókat abban, hogy munkaidőben valóban ott vannak az egészségügyi intézményben.

A betegeket nem igazoltatják, a betegjelenlétet vizuálisan ellenőrzik.

Micsoda hatalmas megoldás ez a kórházakat érintő súlyos problémákra! Vegyünk fel pár dolgozót, akik még több pénzért megvizsgálhatják majd, hogy az orvosok és ápolók hazudtak-e, vagy valóban megjelentek a munkahelyükön. Nincs is jobb helye annak a vélhetően jó pár millió forintnak, mint olyan emberek bankszámláján, akiknek a munkája lényegében teljességgel értelmetlen. Pedig ha valódi megoldást keresnének, akkor inkább arra koncentrálnának, hogy megfelelő fizetése legyen mindazoknak, akik emberek életének megmentésével foglalkoznak napi szinten, miközben sokszor arra sincs elég pénzük, hogy normálisan megéljenek. De nyilván az kizárt, hogy Pintér Sándor valami olyan megoldásról döntsön, amely észszerű, logikus és hasznos, hiszen egy rendőri múlttal rendelkező, igen kétes ügyek körül tevékenykedő ember nem pont ilyenekre képes. Belátom: Orbán Viktor nyilván nem is erre szerződtette.

A kórházakban dolgozók nagy része nevetséges pénzeket keres, arról nem is beszélve, hogy az intézmények többségének súlyos tartozása van. Nyilván nem azért, mert értelmetlen baromságokra költötték el a költségvetési pénzeket, hanem azért, mert egyszerűen annyi pénz sem érkezik a kórházak többségéhez, amely az egyszerű, átlagos működéshez szükséges. Mert mióta az egészségügy privatizálása a cél, azóta szépen hagyják lerohadni az egész rendszert, noha nyilván közben azért hoznak olyan döntéseket is, amelyekkel meg tudják védeni magukat. Ha valaki felveti, hogy a cél az állami ellátás teljes lerohasztása, akkor jönnek a számokkal, miszerint forintban több pénz érkezik ezekbe az intézményekbe, mint korábban. Csak arról nem beszélnek soha, hogy ez a magas infláció miatt teljesen normális. Mondhatni ez a minimum. A több pénz viszont nem feltétlenül jelent magasabb vásárlóértéket is, tehát lehet, hogy egy emelkedő görbét lehet rajzolni, csak egyáltalán nem biztos, hogy ma egy gipsz elkészítése, vagy egy infúzió nem kerül mondjuk kétszer annyiba, mint két évvel ezelőtt.

Problémák, méghozzá súlyos problémák vannak a hazai egészségüggyel, amelyeket meg kellene oldani, de ez vélhetően igen sok pénzbe kerülne. Persze elvileg lett volna erre pénz, ha nem a NER kiépítésével, mindenféle világversenyek, vadászkiállítások és pápatalálkozók megszervezésével foglalkoztak volna. De elfért volna jóval kevesebb stadion, vagy templom is az országban, ha a nagy építkezés közben esetleg európaivá vált volna a hazai ellátás. De nemhogy nem sikerül felzárkózni Nyugat-Európához, már lassan a Kelet is leköröz bennünket. Amikor WC papírt, kötszert vagy szappant is sok esetben a páciensnek kell bevinnie, akkor nem beszélhetünk működő ellátásról. Lehet, hogy nem kell külön fizetni egy-egy műtétért, de ha az ember túl akar élni egy súlyos fertőzést, esetleg valamilyen halasztást nem tűrő diagnózisra vár, akkor jobban teszi, ha elmegy a magánellátásba, és megoldja a problémáit. Arról nem is szólva, hogy ha az ember idős és már van valamilyen krónikus betegsége, akkor bármilyen ellátás nehézkessé válhat számára, mivel annak fontossága, prioritása megkérdőjelezhető.

A magyar egészségügy magyarok ezreit ítéli halálra évente azzal, hogy nem működik megfelelően. De ennek valódi oka nem az, hogy az orvosok vagy az ápolók nem dolgoznak megfelelően, vagy alulképzett, lusta lenne bárki is, hanem az, hogy egyszerűen nem állnak rendelkezésre a megfelelő körülmények ahhoz, hogy gond nélkül végezhessék a munkájukat, vagyis gyógyíthassanak. Nem megfigyelőket kellene beküldeni a munkájukat végző egészségügyi dolgozók és betegek nyakára, hanem még több eszközt és pénzt kellene kapniuk, hogy fel se merülhessen az, hogy valaki azért hal meg egy kórházban, mert nem volt pénz az ellátására. Manapság viszont ez egy általános kijelentés, még ha az orvos soha nem is fogja ezt így nyíltan kimondani. Nem fogja a kormányt vádolni akkor, amikor valakinek meghal a hozzátartozója, sem akkor, amikor valaki maradandó károsodásokat szenved az ellátás színvonala vagy teljes hiánya miatt.

A kormány tehát ismételten nem szeretne semmiféle problémát megoldani, inkább megpróbálja másra áttolni a felelősséget. Arról van szó ugyanis, hogy mindig valaki más a hibás, az a kormány, amely annyi minden más mellett felelős a teljes egészségügyi rendszer működéséért, az nem. Teljesen érthető tehát az, hogy az orvos, az ápoló, vagy esetleg az adminisztrátor a felelős a működésképtelenségért. De legalább hozzáteszik, hogy a betegeket nem fogják igazoltatni, őket vizuálisan fogják ellenőrizni. Fel is sóhajtottam a megkönnyebbüléstől.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.