Április 29,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Talán ki kellene harcolni, hogy legalább az ispánoknál lehessen szülni, vagy a helyi focicsapat stadionjaiban

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok mindenkinek! Mondanám, hogy humoránál van a kormánypárt, de ilyesmit nem feltételezek róluk, sokkal inkább tartok attól, hogy nem viccnek szánták a hülyeségeiket, hanem vagy komolyan is gondolják, vagy nem gondolják komolyan, de ez van kiadva parancsba, tehát mondják a kötelezőt. Miközben már két éve tolják izomból a háborús retorikát, eddig az ukrajnai háborút használták haszonszerzésre, majd meglátták az iraki-izraeli konfliktusban a lehetőséget, és rá is fordultak. Nem is akárhogyan, a csúti vezérlő tábornok éppen vasárnap adott elő egy drámai monológot arról, hogy itt a világvége, mindmeghalunk, de ő majd jól megvéd mimagyarokat, indul is – éppen ma – Brüsszelbe ebből a célból. Előtte ugye az volt, hogy amennyiben nem a Fidesz fog győzni a 2022-es parlamenti választáson, akkor jön a csúnya ellenzék, és mindenkit belerántanak a háborúba, vérbe és lángba borítják az országot. De minimum elviszik a gyerekeinket ágyútölteléknek. Ez kizárólag úgy volt megakadályozható, ha Orbán Viktor marad a teljhatalmú uralkodó, és lőn, ő maradt. És most jön a humorfaktor, ami nem az, de legalábbis érdekes. Kocsis Máté beült Bayer Zsolt ölébe műsorába csacsogni egy jót, és azt találta mondani, hogy az európai parlamenti választási kampány háborús pszichózisban zajlik majd. Próbáljuk meg akkor ezt értelmezni az eddig elmondottak tükrében! Nem sikerül? Hát nekem sem.

A forint lendületesen menetel – lefelé a lejtőn -, Nagy Márton türelme pedig fogytán van. Vagyis nem csak neki fogy, az egész kormánynak fogy, mert nem sikerült megállapodni a MOL vezetésével (gyanítom, hogy a megállapodás alatt ez esetben is azt kell érteni, hogy a kormány ultimátumot intéz a tárgyalópartneréhez, kicsit zsarol, kicsit fenyegetőzik és ha nem jár sikerrel, begorombul), márpedig az nem lehet, hogy mimagyarok egyre többet kénytelenek fizetni az üzemanyagért. Én mondjuk erősen gyanakszom, hogy nem a mi zsebünket félti a kormány, hanem a szép számokat, főként ami az inflációt illeti, az van veszélyben. Így aztán Nagy Márton berendelte a MOL vezetését, ami önmagában vicces, hiszen tudtommal a MOL egy nemzetközi részvénytársaság, nem pedig egy állami cég. Azt követeli a kormány, hogy csökkenjen az üzemanyagok ára, merthogy magasabb, mint a környező országokban. És ha nem az lesz, amit ők akarnak – mert nyakukon a választás, valamit kell villantani a népnek, de most nincsen pénz még krumplira sem, nemhogy komolyabb baksisosztásra, tehát máshogy kell fokozni a komfortérzetet -, akkor majd jól beavatkoznak. Amit mondjuk meg is tehetnének. Például úgy, hogy normálisabb szinten tartják a forint árfolyamát, és komoly tartalékok vannak az üzemanyagok árában is, hiszen annak a felét (jó, kicsit többet) adók teszik ki, azokat vígan lehetne csökkenteni. Persze nem csökkentik, erről szó sincsen, csak mondom, hogy akár lehetne is. Ha most belenyúlnak, közben pedig az iráni támadás meglódítja az árakat a világpiacon – amire szakértők szerint igen komoly esély van -, közben még a forint is tovább gyengül, akkor majd lehet megint keresgélni, melyik kútnál lehet tankolni annyit, amennyivel eljut az ember a következő kútig, ahol vagy lesz üzemanyag, vagy nem lesz. Bónuszként pedig majd hallgathatjuk a kormány öntömjénezését, hogy már megint milyen ügyesen megvédtek minket. Mindentől is.

Azt mondjuk nem tudom, hogy belefér-e még egy ársapkás barkácsolás, vagy már erősen elege van a népnek a kormány szakértelméből, de ha bevezetik, az érdekes társadalmi kísérlet lesz. Eddig ahányszor csak belepancsolt a kormány a piaci folyamatokba, annyiszor lett az addiginál is rosszabb a helyzet. Persze az sem kizárt, hogy lélektani okokból választják ezt a stratégiát. Ársapka fel, amit aztán lehet nyomatni mindenhol, hogy megvédték az emberek pénztárcáját. Amikor – szerintem igen gyorsan – megint hiány lesz, egy kicsit kivárnak, majd amikor már ott tartanak az emberek, hogy mindegy mennyiért, csak legyen, akkor sapka le, ár megduplázódik, ember örül, mert legalább van nafta – legfeljebb megfizetni nem tudja -, kormány is örül, mert a magasabb ár magasabb adóbevételt jelent. Ez az elmélet, a gyakorlatban meg majd kiderül, hogy emelkedik-e annyival az adóbevétel, amennyivel a fogyasztás miatt csökken. Jó lesz ez. Valakinek.

A napokban röppent fel a hír, hogy a keszthelyi kórházban (is) megszűnt a szülészeti ellátás. Átmenetileg, bár az nem derült ki, hol a vége az átmeneti időszaknak. A dolog azért különösen vicces – bár tartok tőle, hogy nem tud szívből kacagni az a vajúdó nő, akit még 1-2 órácskán át rázogatnak az autóban (mert nem feltételezem, hogy mindenkinek jut mentő időben), hogy aztán megtudja, a keservesen elért kórházban fullon van a szülészet az előzőleg oda érkező keszthelyi kismamákkal -, mert az a környék az országos átlaghoz képest is erősen fideszes. Mármint tulajdonjogilag is, szavazatarányban is. Nem városi legenda tehát, hogy azt kapják a fideszesek jutalmul, amit az ellenzékiek büntetésből, csak ők még örülnek is neki. Állítólag. Talán ki kellene harcolni, hogy legalább az ispánoknál lehessen szülni, vagy a helyi focicsapat stadionjaiban. A fűtött gyep ideális erre a célra, és ha már amúgy is összecsődülnek ott a vajúdó nők és az izgatott kispapák, esetleg kezelhetik is egymást, vagy közösen alkalmazhatnak egy füvesasszonyt és egy piócás embert. Mindjárt utolérnénk Ausztriát, az biztos.

Szijjártó Péter Koppenhágában járt, s szokása szerint rendkívül okosakat mondott:

Büszkeségét fejezte ki a magyarországi helyzettel összefüggésben, mondván, hogy azt egy adott állam lakói tudják legjobban megítélni, hogy demokrácia van-e, márpedig a jelenlegi kormány zsinórban négy választást is kétharmados többséggel nyert meg, ez a fajta felhatalmazás pedig azt jelenti, hogy igenis jól végzi a munkáját.
Hozzátette, hogy ha az emberek többsége nem lenne elégedett, akkor leváltanák a kormányt, azonban a jelek szerint nincs erről szó, ugyanis 2010 óta rendre megkapják a bizalmat a folytatáshoz. Kifejtette, hogy mások ítéletére pedig nincs is szükségük. (MTI)

Hát igen, ezért mondjuk sokan, hogy az sem igaz, amit kérdez. Vagy rosszul tájékoztatták a külügyminisztert, vagy nem érti, hogy mik azok a számok előtte, vagy tudja és érti a számokat, de szemérmetlenül hazudik. Mert 45 százalékkal is simán kétharmados mandátumuk van a parlamentben (2014-ben ennyit értek el), ami egyáltalán nem azt jelenti, hogy akár az ország lakóinak, akár a szavazóknak a kétharmada őket támogatta volna, mert a szavazókorúak esetén talán egyharmad, a szavazáson részt vevők körében is jó (nekünk rossz) esetben ötven százalék adta rájuk a voksát. Ez a fajta szavazási matek pedig azt jelenti, hogy úgy írták át a választási törvényt, és úgy módosították a választási körzethatárokat, hogy más párt labdába se rúghasson, ha egymaga nem tud legalább 50 százalékot produkálni. Arra pedig mindig nagyon vigyáztak, hogy egyetlen párt se erősödhessen meg annyira, ennek érdekében karaktergyilkoltak, szalámiztak, megzsarolták, megvesztegették a többi pártot. Ez van, de azért én csendesen reménykedem abban, hogy vége a jó világnak. Elég lesz a kétharmadot kiütni a kezükből, onnan már egyenes út vezet a rezsim széthullásához. Csak hazudni, lopni és zsarolni tudnak, dolgozni, országot vezetni, gazdaságot irányítani nem. Amint elfogy a korlátlan pénz, korlátlan hatalom és többé a propaganda sem fedi el a bajokat, azok is megvilágosodnak, akik eddig a homokba dugták az okos kis fejüket.

Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek! Mi hamarosan jövünk vissza az első beszólással, ahogy szoktunk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.