Április 29,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ezek a kincsek mindannyiunkat megilletnek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Görögországban – egyesek szerint a turisták nyomására – felvetődött az az ötlet, mely szerint azokban az órákban, amikor az Akropolisz zárva van, 5000 euróért, vagyis közel 2 millió forintért a tehetős turisták egy különleges, archeológus által vezetett túrán vehetnek részt, amelynek végén akár még egy kis ajándékot is kaphatnak. Az ötlet abból indult ki, hogy manapság – pláne a nyaralási szezon kellős közepén – olyan elviselhetetlenül sokan akarják megnézni ezt a több ezer éves műemléket, hogy egyszerűen élvezhetetlenné vált a dolog. Ugyan már egyes napokon akár korlátozásokat is kénytelenek voltak bevezetni, még ezzel együtt is sokan panaszkodnak amiatt, hogy nem tudják élvezni ezt a történelmi helyet, más turisták miatt. Tökéletesen értem a problémát, mégis helytelenítem, hogy egy ilyen ötlet akár felmerülhessen, hiszen ha valami, hát ez még nagyobb éket verne a gazdag és kevésbé tehetős turisták közé.

Persze ez világszerte probléma, mivel a tapasztalatok szerint a gazdagok még gazdagabbakká, a szegények pedig még szegényebbekké váltak az utóbbi évek válságai következtében. Tulajdonképpen el lehet felejteni a néhány ezer forintos repülőjegyeket és azt is, hogy megfizethető áron egy minőségi szolgáltatást nyújtó hotelben szállhasson meg az ember. A mai valóság az – bármennyire is gyűlöli az ember az Airbnb-t -, hogy drágább egy hostelben, 5-6 másik emberrel megosztani egy szobát, mintha az ember egy helyi lakos otthonában foglalna szállást. Eljárt az idő a hostelek felett, amelyek ma már sok helyen nem a sok csillagos szállodák és másféle szállások olcsó alternatívái, hanem csupán egy opciót jelentenek a sok közül. Tudom, mert mostanság nézelődtem én magam is, és meglepődtem azon, hogy a helyzet ilyen módon változott meg.

Persze ezt nem azt jelenti, hogy ne lennének valódi alternatívák és opciók, vagy azt, hogy ne lehetne akár turista-paradicsomokat is viszonylag olcsón élvezni, de igencsak utána kell olvasni a dolgoknak és meg kell nézni, hogy mire költ az ember. Viszont egy több ezer éves, mindenki számára kincset jelentő történelmi létesítmény nem lehet pénz kérdése. Nem elfogadható az, hogy akinek van 5000 eurója arra, hogy a turisták számára nem hozzáférhető időszakokban látogathassa meg, akkor meg is tehesse. Persze nem vagyok naiv, így is vannak olyan emberek, akik egyenlőbbek másoknál. Fontos politikai vezetők, királyi családok tagjai vagy mindenfajta celebritások a mai napig akkor mehetnek ilyen helyekre látogatóba, amikor csak szeretnének, a kedvükért kinyitják ezeket a helyeket, hogy aztán az ott készült fotók és tartalmak miatt még nagyobb hírverés alakuljon ki körülöttük. Ez mindig is így volt, és mindig is így lesz, noha nyilván lehet biztonsági intézkedésekkel vagy egyebekkel magyarázni, de pontosan tudja mindenki, hogy ezek az emberek egyszerűen más besorolás alá kerülnek.

Ennek ellenére azért igencsak korlátozott számú emberről van itt szó, viszont ha például az ilyen 5000 eurós jegyeket elkezdik bevezetni, akkor felmerül, hogy mégis hány ilyen ember kaphat majd különleges bánásmódot csak azért, mert ő képes ezt megfizetni? Az Akropolisz elkezdi, aztán következik a Colosseum és a kínai Nagy Fal? A határ nyilván a csillagos ég, és megértem, hogy ezeket a pénzeket akár a műemlékek karbantartására is fel lehet használni, de akkor is kérdéses, hogy ki szabad-e nyitni ezt a kaput. Mert hát nyilván érdeklődés lesz az ilyen túrákra, és valóban igen komoly pénz van ebben, de akkor is azt fogják csak elérni, hogy az átlagember szenvedjen csak a melegben és tömegnyomorban, ha nem tud 5000 eurót kifizetni a speciális jegyért, aki viszont megteheti, azt zavartalanul élvezheti a különleges bánásmódot.

Ha valami, akkor ez egy igen elitista döntés lenne és még ha meg is értem, hogy van erre igény bőséggel – és ember is, aki ezt ki tudja fizetni -, de akkor is igen rossz üzenete lenne ennek az egésznek. Ezek a műemlékek mindannyiunké, ezeket elődeink alkották és nem azért, hogy csupán a tehetősek élvezhessék azt teljes pompájukban. Értem, hogy a túlpörgetett turizmus egyfajta problémát is képes okozni, de igazából ezek kezelhetőek és orvosolhatóak a megfelelő döntésekkel. Itt Granadában a helyi látványosságot, az Alhambrát évente közel 3 millióan látogatják meg, ami ugyan csupán kevesebb, mint a fele annak, amennyien az Akropoliszra ellátogatnak, de egy jóval kisebb városról van szó. Én magam már 4-5 alkalommal jártam ebben a csodálatos palotában, de még sosem volt az az érzésem, hogy élvezhetetlen lett volna, hiszen korlátozzák a látogatók számát és sokszor már 2-3 hónapra előre elfogynak a jegyek.

Egyszerűen el kellene fogadni, hogy egyre többen élünk ezen a Földön, ezért évről-évre egyre többen kívánják meglátogatni ezeket a helyeket, ezért át kellene gondolni azt, hogy valamilyen méltányos formában korlátozzák a látogatók számát. Az viszont, hogy ez a korlátozás a fizető vendég pénztárcájának vastagsága alapján történik, véleményem szerint nem a megfelelő irány. Ezek ugyanis nem olyan műemlékek, amelyeket kormányok hoztak létre, hanem egyszerű emberek alkották őket, még ha abban a korban nem is az átlagemberek számára. Pont ezért nem hiszem azt, hogy egyetlen kormány is dönthetne arról, hogy ilyen formán változtassa meg a látogatás menetét. Még ha egyébként a felvetés szerint nem is korlátoznák az eddigi látogatók számát – hiszen a lezárások idején nyitnák ki az Akropolisz kapuit -, mégsem gondolom jó iránynak. De hozzám hasonlóan mások sem értenek egyet ezzel, pedig ebben a szakmában dolgoznak, és ebből élnek. Egyszerűen nem lenne szabad tovább ásni a már egyébként is igen mély árkot a tehetősebb és az egyszerű emberek között. A Covid és a háború okozta válság már egyébként sem segített, de az ilyen döntések csak tovább növelnék a feszültséget.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.