Április 29,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Persze, már megint szegény férfiakat támadják

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Pesti Srácok egyik propagandistája éppen arról értekezik, hogy az Isztambuli Egyezmény lényegében férfigyűlölő, hiszen különbséget tesz a férfiak és nők között, tehát eltörli az egyenlőséget. Nyilván annak a margójára érdemes okoskodnia a firkásznak, hogy Varga Judit annak idején lényegében marhaságnak nevezte ezt az egyezményt, viszont egy múlt heti szégyenletes bulvárműsorban azt mesélte el, hogy miként fenyegette őt Magyar Péter és milyen terrorban kellett élnie éveken keresztül. Ezt sokan (többek között számtalan nő) nem hitték el neki, és kritikát fogalmaztak meg vele szemben. Ennek oka azonban nem az, hogy ne hinnének egy bántalmazott nőnek, hanem az, hogy ez a Rogán-művek egyik alkotása volt, amellyel megpróbálták teljesen ellehetetleníteni Magyar Pétert, aki jól láthatóan veszélyt jelent Orbán Viktorra és hatalmára. Borzasztóan tartanak attól, hogy egy kiugrott NER-es szembemegy velük, és akár olyan súlyos titkokat is kifecseg, amelyek nehéz helyzetbe sodorhatják a Fideszt.

Véleményem szerint teljesen felesleges arról hadoválni, hogy mennyire nem fair a férfiakkal szemben az Isztambuli Egyezmény, hiszen a ratifikálás elmaradásának nem ez az oka. Magyarországon egyszerűen népszokás a nők „moderálása”, erre igen sűrűn sor is kerül a gyakorlatban, a való életben. Persze vannak sokkal rosszabb helyzetben lévő országok is ezen a téren, de a családon belüli erőszak és a gyilkosság sem egyedi eset sajnos, amelyek elkövetői a legritkább esetekben nők. Nem is emlékszem olyan esetre – nem mondom, hogy soha nem is volt ilyen – a közelmúltból, amikor egy anya végzett volna a családjával. Apára viszont sajnálatos módon emlékszem, nem is egyre. Mint ahogy arra is, hogy milyen tragédiákról szólt a sajtó a közelmúltban akár odahaza – egy barátnőjét megfenyegető férfi ellen kért távoltartási végzést a sértett, amelyet végül a bíróság megtagadott és a férfi kioltotta a védtelen nő életét -, akár külföldön. Görögországban éppen attól hangos a sajtó, hogy egy rendőrség előtt gyilkolta meg a volt barátnőjét egy férfi, aki ezután magával is végezni próbált, sikertelenül.

A nő azért ment be a rendőrségre, mert a férfi – aki ellen egyébként távoltartási végzése volt – megjelent a háza környékén és kémkedett utána. Ezt követően a nő elment a rendőrőrsre és beszámolt az esetről, majd rendőrségi biztosítást kért az otthonáig, mert tartott a férfi bosszújától. A rendőrség nem bocsátott a rendelkezésére ilyen járművet, mivel elmondásuk szerint nem tett feljelentést a férfival szemben, noha távoltartási végzése már volt. A nőnek ezután azt javasolták, hogy hívja fel a segélyhívót, ők majd kirendelnek egy autót. Miközben a hívást intézte, a volt barátja odalépett hozzá, és halálra késelte. A nő élete megmenthető lett volna, ha komolyabban veszik a kérését, a segélykiáltását, noha sajnálatos módon az is igaz, hogy a nő barátjának elmondása szerint a rendőrök kérlelték, hogy tegyen feljelentést a férfi ellen, de erre a nő úgy válaszolt, hogy ilyenre nem hajlandó.

Akár tetszik, akár nem, az igazság az, hogy az erőszakos bűncselekmények többségét férfiak követik el, pláne ha családon belüli erőszakról beszélünk, ahol védtelen nők az áldozatok. Persze vannak ritka kivételek, de a férfiak az erejüket kihasználva az esetek többségében felül tudnak kerekedni a nőkön, és akár halálra is tudják őket verni, vagy késelni. Egy nő a legtöbb párkapcsolatban a gyengébb nem, amely csupán a biológia eredménye. Igenis több védelemre lenne szükség a nők érdekében, hiszen mint ahogy azt számtalan eset mutatja, sokszor félnek attól, hogy feljelentsék a velük szemben erőszakosan fellépő felet, tartva annak haragjától, bosszújától. Értem, hogy meg van ezzel kötve a rendőrség keze, de akkor elő kellene állni valami olyan módszerrel, amely ilyen esetekben is képes védelmet biztosítani a bántalmazott félnek. Nem vagyok naiv, az Isztambuli Egyezmény ilyenre nem képes, de ez mégis egy olyan szimbolikus dolog, amelyet minden normális ország aláír, és ezzel azt üzeni, hogy tisztában van a nőket érő erőszak létezésével, a probléma súlyával és szándékában áll küzdeni ellene.

Az úgynevezett femicide (azaz nőgyilkosság, amely Diana E.H. Russell írónő értelmezése szerint „a nők megölése férfiak által azért, mert nők”) egy világszinten létező probléma, amely egyes országokban elképesztő mértékeket ölt. Ahol a férfiak szinte bármit megengedhetnek maguknak a nőkkel szemben és ez akár évszázados hagyománynak tekinthető, ott ma is sokkal magasabb az ilyen gyilkosságok száma. Ilyen helyek egyebek mellett például a dél-amerikai országok is, ahol a férfiember a ház ura, az asszony meg tűrje el, ha verik. Idehaza lehet, hogy jobb a helyzet, de jónak még így sem tekinthető. Pont ezért lenne óriási szükség arra, hogy ez megváltozzon, és pont ezért is tekinthető negatív fejleménynek a nők jogait illetően az, amit Varga Judit vélhetően Rogán kottájából előadott Hajdú Péter kanapéján. A családon belüli erőszak egy súlyos dolog, amely a társadalmunk életének sajnos szerves részét képezi. Ezen sürgősen változtatni kell, és ehhez az Isztambuli Egyezmény ratifikálása egy tökéletes kezdet. Önmagában persze semmit nem old meg, viszont a hatékonyabb fellépéshez nagyon is hozzásegíthet.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.