Április 28,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Sajnos Maruzsának igaza van

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,566,300 forint, még hiányzik 433,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A PSZ elnöke beszélt a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal keddi üléséről is, ahol jelezték: a nem pedagógus végzettséggel rendelkező, nevelést, oktatást közvetlenül segítő (nok-os) dolgozók a béremelésből kimaradtak. Esetükben is szükség lenne egy minimum 20 százalékos növekedésre, jelenleg ugyanis mindössze bruttó 350 ezer forintot, azaz nettó 210 ezer forintot kapnak.

Totyik Tamás szerint Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár erre a felvetésre az alábbiakat mondta:

Amíg találunk munkaerőt ilyen kondíciók mellett, nem fogunk többet fizetni.

És mennyire igaza van Maruzsa Zoltánnak, nemde? Ameddig a több százezer fős tanári társadalom inkább otthon ül és morgolódik ahelyett, hogy az utcára menne és kikövetelné a tisztes fizetésemelést, addig mégis miért aggódna a kormány? Maruzsa szépen elvan magának, miközben Totyik Tamás és vele a teljes érdekvédő képviselet tesz magasról az egészre. Magyarországon sem a tanárok, sem az őket képviselők nem képesek kiállni sem a szakmáért, sem az abban dolgozókért. Tény, hogy voltak próbálkozások és voltak olyan tanárok, akik a saját pályájukat áldozták fel a változásért, de mivel erre nem volt hajlandó a többség, ezért ennek sajnos semmiféle eredménye sem volt. Elvileg persze béremelés volt és mostantól csöndben kellene maradnia a pedagógusoknak, de a valóság ezzel szemben az, hogy megint, sokadszorra is átverték őket.

BESZÉDES ADAT TOVÁBBÁ, HOGY A KLEBELSBERG KÖZPONT SZÁMÍTÁSAI SZERINT AZ OKTATÁSBAN DOLGOZÓK 65 SZÁZALÉKA KAPOTT 32 SZÁZALÉK FELETTI EMELÉST, MÍG A PSZ MÉRÉSEI ALAPJÁN EKKORA NÖVEKEDÉST CSAK A PEDAGÓGUSOK 16 SZÁZALÉKA TAPASZTALT.

Csak nem arról van szó, hogy megint hazudtak, ugye? De, nyilvánvalóan erről van szó, de mégis mire számítottak a drága pedagógusok? Hogy majd az a kormány fog engedni nekik, amely magasról tesz arra, hogy mennyit keres egy pedagógus ebben az országban, hiszen céljuk egyébként sem az oktatás színvonalának emelése? Ez a kormány előbb emelte meg a rendőrök bérét, mint hogy megemelje a tanárokét, hiszen az volt számukra a prioritás. Véleményem szerint ez igen sokat elmond arról, hogy mi is a kormány irányvonala és mi az, amit el szeretnének érni. Ezek után ha az egyébként az ország jövőjét biztosító tanárok elhitték, hogy most ők lesznek soron, akkor nagyon nagy bajban vagyunk. Elvégre diplomás, akár több nyelvet beszélő, értelmes emberekről van szó, nem pedig közmunkásokról, akik sajnos már annak is örülhetnek, ha valamiféle munkához jutnak. Itt nem a közmunkások intelligenciáját próbálom kérdőre vonni, hiszen nyilván közöttük is vannak okos, tanult emberek, de mégis arról van szó, hogy tanárnak elviekben az megy el, aki igen komoly tudással rendelkezik, amit aztán később átadhat a felnövekvő generációnak.

De kérdés, hogy ez egyáltalán létezik-e itt, hiszen ha egészen komolyan bedőltek ennek a hitegetésnek, akkor szinte bármi másnak is bedőlnek. Akkor viszont lehet, hogy teljes cserére lenne szükség, hiszen egyetlen ember esze sem attól jön meg, hogy több pénzt kap. Az intelligencia már azt megelőzően is ott kell, hogy legyen, az nem kezd el növekedni hirtelen a fizetés emelkedésével párhuzamosan. Márpedig a kormány is pontosan azt gondolja, hogy a pályán maradt oktatók nagy része átverhető és hülyének nézhető, hiszen nem tesz semmit sem ez ellen. Sajnos a fenti sorok is ezt bizonyítják, hiszen Maruzsának volt mersze egészen konkrétan azt is kimondani, hogy ameddig ennyi pénzért is találnak munkaerőt – márpedig találnak –, addig nem fognak fizetést emelni. Lehet, hogy egyre kevesebben maradnak a tanári pályán és egyre nagyobb a tanárhiány, de az igazság az, hogy még ennek ellenére is vannak igen sokan olyanok, akik akár tanártásuk helyét is átveszik változatlan fizetésért. Folyamatosan túlóráznak, hogy aztán a jutalmuk a nagy büdös semmi legyen.

Erre pedig mit lehet mondani? Nehéz sajnálni az olyat, aki egyszerűen nem akar tenni a saját életének a javításáért. Persze nem azt mondom, hogy ezek az oktatók boldogok lennének – hiszen jól láthatóan nem azok -, de akkor mégis mire várnak? Egy újabb ígéretre a választásokat megelőzően? Hogy majd benyögik, hogy újabb 20 százalékos emelés lesz akkor, amikor még az előző emelést sem kapták meg a valóságban, csak papíron? Ez a kormány mindenhol kiskaput fog találni és akkor is képes lesz azt hazudni, hogy megemelte a tanárok fizetését, amikor konkrétan csökkentette azokat. A szomorú mégis az az egészben, hogy ezt tanárok tízezrei hiszik el és lepődnek meg rajta időről időre. Véleményem szerint egy művelt oktató nem eshet ilyen csapdába több, mint egy alkalommal. Ha ugyanis az előfordul, akkor jobban járna, ha inkább a Lidl pénztárában dolgozna kétszer annyi pénzért, hiszen legalább nem a megalkuvást nevelné bele a feltörekvő generációba. A magyar társadalomnak kritikusan gondolkodó, a saját igazáért kiállni képes oktatókra van szüksége, akik igenis ki merik azt mondani, hogy addig nem tanítok, ameddig meg nem fizettek méltó módon. Minden más csak magyarázkodás.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.