Április 28,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Demokrácia versus balkáni autokrácia

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,552,800 forint, még hiányzik 447,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Áll a bál Spanyolországban, mivel kenőpénzek elfogadása miatt őrizetbe vették, majd szabadlábra helyezték a közlekedési minisztert, Jose Luis Ábalost. Az ügy miatt igen sokan támadják a kormányon lévő szocialista pártot, mivel ez nem az első korrupciós botrány, noha tény és való, hogy olyan nagyszámú és olyan horderejű korrupciós botrányt senki sem volt képes kirobbantani, mint a jelenleg ellenzékben lévő jobboldali párt, a PP (Partido Popular, azaz Néppárt). Mert ugyan a Pedro Sanchez vezette koalíciós kormány valóban nem a legstabilabb lábakon áll már egy jó ideje, az is jól látható, hogy a korábbi jobboldali kormánypárttal a szélsőjobboldali VOX-on kívül senki nem kíván koalíciót kötni, ezért annak ellenére sem kerülhettek hatalomra, hogy a legutóbbi választásokat megnyerték. Az igazság az, hogy annyi korrupciós botrány volt Mariano Rajoy kormányzása alatt Spanyolországban, hogy az még az egyébként jobboldali érzelmű embereket is eltántorította attól, hogy rájuk adják le a voksukat.

De miért is érdekes számunkra most a spanyol helyzet? Azért, mert a Magyar Nemzet nevű fideszes pártlap egy igen hosszadalmas cikkben foglalkozott ezzel a bizonyos esettel, amelyet kicsit sikerült felfújniuk. Nem azért, mert egyébként ne történt volna korrupció, vagy mert az ügy alapvetően jelentéktelen lenne, hanem azért, mert a kormány azonnal lemondásra, valamint a mandátuma visszaadására szólította fel a minisztert, amire a hagyományokhoz hűen nem volt hajlandó. De az ügyet mégis szeretném itt felidézni, hiszen véleményem szerint tökéletesen megmutatja, hogy mi is a különbség egy nyugati demokrácia és Magyarország között, amely inkább hasonlít a balkáni államokra, mint a Nyugatra. Azt írja a Fidesz udvari lapja:

A rendőrség azt gyanítja, hogy 2020-ban Ábalos akkori tanácsadója, Koldo Garcia közvetítő szerepet töltött be egy egészségügyi szolgáltatásokkal is foglalkozó cég, valamint többek között a Kanári- és Baleár-szigetek kormánya között. 

A cél az volt, hogy az érintett vállalattól vásároljanak maszkokat. A férfi végül nyolc szerződést hozott tető alá mintegy 54 millió euró értékben, melyért cserébe kenőpénzt kaphatott. Utóbbit a nyomozás adatai szerint alátámasztja látványos vagyongyarapodása is.

A csendőrség 19 másik gyanúsítottal együtt múlt héten vette őrizetbe, majd bizonyos óvintézkedések mellett szabadlábra helyezte.

Nos már ebben a pár sorban felfedezhetőek égbekiáltó különbségek, hiszen mit is olvashatunk? Nyomozást folytattak le a hatóságok. Valódi nyomozást, amelynek során látványos vagyongyarapodást találtak, amely felveti a kenőpénzek elfogadásának gyanúját. Emiatt őrizetbe is vette a csendőrség (Guardia Civil), ami nálunk elő sem fordulhatna. Nyilvánvalóan történhetett korrupciós, mindenki pontosan tudja, miként működnek a politikusok. Ha a hatalom környékére kerülnek, akkor szeretnek egy kis pénzt a saját zsebükbe is tenni, mert úgy vélik, az nekik jár. Egyesek ezt lobbitevékenységnek hívják, mások hálapénznek, megint mások alkotmányos költségnek. A rendőrség és a közvélemény szerint is ez nem más, mint korrupció. Nos, ezzel bukott le az említett politikus, akitől azonnal elhatárolódott a kormányon lévő szocialista párt, az elnök elmondása szerint nem érdekli, hogy a saját kormánya tagjairól van szó, bukni hagyja azokat, akiknek bukniuk kell. Ezt egy demokráciában így kell, és csak így lehet megtenni, hiszen akár bebizonyosodik a vád, akár nem, egy ilyen ember miniszteri pozícióban nem lehet.

De a történet innentől kezdve válik érdekessé, hiszen a megvádolt miniszter a következőket mondta az ügy kapcsán: jólesett volna neki, ha saját pártja támadás helyett mellé áll, mert szerinte ez lett volna a helyes. A Fidesz pontosan ezt tette volna, noha nyomozás sem indult volna soha, hiszen a rendőrséget erre soha nem utasították volna. Polt Péter szépen nem talált volna bűncselekményt, és az ügyet lezárta volna. Nálunk egy ilyen eseten szerintem még az ellenzéki oldalon is csak nevettek volna, hiszen ez egy aprócska, szinte mindennapos ügy. Hol van ez, a Covid-járvány idején Szijjártóék által számolatlanul megvásárolt lélegeztetőgépekhez képest? Nálunk az ilyen eseteknek semmiféle következménye sincs, ezért beszélni sem lehet ezekről, hiszen ha kiderülnének, akkor még az is előfordulhatna, hogy vizsgálatot kellene indítani. Azt pedig Orbán Viktor nem engedheti meg.

A két eset között tehát az a különbség, hogy Spanyolországban egy ilyen ügy nyilvánosságra kerül, és azonnali következménye vannak, míg Magyarországon erre esély sincs. A Magyar Nemzet úgy számol be erről az esetről, mintha ez valami kirívó dolog lenne, miután ők maguk ilyenről idehaza azért nem számolhatnak be, mert a hatóságok nem függetlenek a kormánypártoktól. Véleményem szerint a demokrácia állapotát tökéletesen tükrözi az, hogy indulnak-e valódi vizsgálatok kormánypárti politikusokkal szemben is. Na nem úgy, mintha idehaza, ahol egy egyszerű olvasó tippjének köszönhetően kiderült, hogy milyen döntést hoztak a Sándor-palotában, amelynek hatására ketten is kénytelen voltak lemondani tisztségükről. Nem azért, mert egyébként lemondtak volna, hanem mert kiderült. Ám semmiféle valódi nyomozás nem történt, egyszerűen lemondtak, és ezzel a történet le is van zárva. Mint ahogy a lélegeztetőgépek ügyében sem vizsgálódik senki sem, minden irányból bűncselekmény-gyanús az eset, mégis csak újságcikkeket olvashatunk ezekkel kapcsolatban, mivel Polt Péter nem kapott felhatalmazást arra, hogy valódi vizsgálatot indítson az ügyben.

Nos, röviden ez a különbség egy demokrácia és egy balkáni autokrácia között.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.