Május 2,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez van, amikor a politika és az egyház szövetséget köt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,614,500 forint, még hiányzik 385,500 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok mindenkinek! A tegnapi nap rendkívül mókásan telt. Az Index tudományos igényességgel megírt cikke után – mármint az arról szóló cikk után, hogy Orbán Viktor sikerrel zsarolta ki Svédországtól az új Gripenek beszerzését és ki tudja, mit még, valamint a svéd miniszterelnök az elmúlt hetek intenzív tárgyalásai után Magyarországra látogat – a lakájmédia és a mindentől függetlenül független hírportálok felhevülten számoltak be valami hasonlóról. Egyedül a HVG érezte fontosnak, hogy ellenőrizze a történet valóságtartalmát. Ők azt találták – és bárki azt fogja találni, aki megnyitja a belinkelt svéd forrásokat -, hogy az égvilágon semmi nem történt. A svédek várják, hogy a bátorak végre megszavazzák a NATO-csatlakozást, a Gripenek ügye évek óta terítéken van, eszében sincs Svédországnak bármi módon összekötni a dolgot a NATO-csatlakozással, az az ügylet meg a maga útján, semmihez nincs köze, a svéd miniszterelnök pedig majd jön, amikor jön, még nincsen időpont. Tipikus példa arra, hogyan lehet sikerpropagandát csinálni a semmiből, és valószínűleg működik is azok körében, akik csak szűkös hírforrásokra hagyatkoznak. Közben pedig semmi nem történt, egyszerűen valahogy ki akar mászni a kormány a nagyon kínosan bűzlő történetből. Lehetőleg úgy, hogy azon ne veszítsen, inkább nyerjen a csúti. Szerintem most arról kellene mesélgetni egy kicsit, hogy miért Orbán Viktor az egyetlen uniós vezető, akinek egy kósza gondolat nem merül fel a fejében Navalnij halálával kapcsolatban, amit meg óhajtana osztani az emberiségnek azon részével, amelyik kíváncsi arra, mit beszél a szájával. Ehhez képest már a sokadik videócskát töltögeti fel a személyzet a közösségi oldalára, mindig kiemelve egy velős semmitmondást, amit az évi rendes állapotfelmérésen felolvasott a papírjából.

Bármennyire szerette volna a kormány elkenni a kegyelmi-botrány következményeit, ez még nem sikerült. Olyannyira nem, hogy már a református egyházat is sikerült megosztaniuk. Ez van, amikor a politika és az egyház olyan szövetséget köt, amilyet a hazai egyházak egy része és a magyar kormány kötött. Szó nélkül fogadták el az adófizetők pénzét, sőt, amennyit erről tudni lehet, Balog Zoltán éppen azzal kampányolt és nyerte el az egyház támogatását a püspökség megszerzéséhez, hogy politikai kapcsolata révén pénzt fog hozni a kasszába. Így is történt, és az valahogy senkit nem zavart. Most azonban a felcsapó sár elért az egyházig, hát szabadulnának tőle.

„Kifejezhetjük, hogy azt gondoljuk, egy politikus mindig az marad, így jelenlegi püspökünk nem alkalmas arra, hogy a református egyházunkat, egyházkerületünket vezesse. Kifejezhetjük, hogy ha valóban belátja tettei súlyát, szerepének megosztó voltát, az egyházunk közösségének azzal segítene a legtöbbet, ha belátná, mennyit árt és lemondana vezetői tisztségéről” – áll Thoma Lászlónak a Gazdagréti Református Gyülekezet vezető lelkipásztorának a vasárnapi istentisztelet alkalmával elmondott igehirdetésében. (HVG)

Ezzel csupán annyi a baj – vagy talán csak az én bajom -, hogy Balog Zoltán akkor is politikusi előélettel rendelkezett, amikor püspökké választották. Akkor is így volt ez, amikor közpénzforrásokat terelt az egyházba. Nem volt titok, nem most derült ki a múltja, az mindig is ismert volt. Sőt, ez volt az, ami mellette szólt a megválasztásakor. Értem én, hogy most szabadulni akarnak tőle, ám ez szerintem nem menti fel az egyházat, ez csak egy gyenge kísérlet a kármentésre. Nem más és nem több. Biztosan van még, aki emlékszik Balog Zoltán miniszteri ténykedésére. Például arra, amikor vagy maga találta ki, vagy csupán közreműködött abban, hogy a gyerekek kötelezően óvodába menjenek hároméves korukban, és ne csak az utolsó, iskolára felkészítő év legyen kötelező, ahogy addig volt. Aki emlékszik arra, emlékezhet arra is, mivel indokolta Balog a döntést. Én tisztán emlékszem. Azt mondta, a kicsik jobb helyen lesznek az intézményben, mint a szegény szülőknél, akik nem tudnak megfelelő módon gondoskodni róluk. Ha ez engem akkor végtelenül felháborított, az egyházat vajon miért nem? Hogyan lehet valaki szellemi vezető, aki képes azt állítani, hogy a gyermekeink szeretete anyagi helyzet függvénye? Hogy egy jobbmódú család, egy tehetősebb apa, anya jobban szereti a gyerekét, mint az, aki inkább éhesen fekszik le, csak hogy a gyerek enni tudjon? Mostanra az ország nagyobb része szegénységben – ha nem is mélyszegénységben – él. Ezek szerint a szakemberhiánnyal küzdő óvodákban is jobb helyen vannak a 3-4 évesek akkor is, ha a dadus, a takarító, vagy egy közmunkás felügyeli őket, mint otthon az anyjukkal, apjukkal? Ezekre a kérdésekre Balog soha nem válaszolt, ahogy nem indokolta meg a Farkas Flóriánnal ápolt jó kapcsolatát sem, miközben tudjuk, hogy Farkas meglopta a munkában, jobb életben reménykedő embereket. Ahogy egyébként a kormány is elkente az ügyet mind a mai napig. Szóval szerintem Balog Zoltánnal a legkisebb baj az, hogy politikus volt. Ezernyi, sokkal súlyosabb probléma van az ő személyével, de ezek egyike sem zavarta az egyházat mindaddig, ameddig ki nem tört a botrány. Hadházy Ákos bejegyzését akkor láttam, miután a fenti sorokat leírtam. Azt is ide teszem, érdemes elolvasni.

Végezetül; biztos vagyok abban, hogy az egyházon belül vannak becsületes, tiszta lelkű emberek – pontosabban ott is vannak, és az egyházon kívül is vannak -, de ezzel együtt nekem úgy tűnik, ahogy a politikában, az egyházakban is megindult egy erőteljes rothadás. A kettő forrása ugyanaz. Talán ezen érdemes lenne elgondolkodni, mielőtt a papok kiállnak a szószékre, vagy ahová ki szoktak állni, és megfelelő szavazásra bíztatják a híveket. Ez természetesen messze nem csak a református egyházra igaz.

Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek! Mi szokásunk szerint hamarosan jövünk vissza az első beszólással.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.